Filmikamari: Valtavan pettymyksen päivä

Filmikamarin kannanotto 29.12.2021

Hallitus päätti eilen uusilla asetuksilla poistaa 30. joulukuuta alkaen 17 sairaanhoitopiirin alueella mahdollisuuden ohittaa yleisötilaisuuksien koronarajoitukset koronapassilla.

Asetus kohtelee kaikkia yleisötilaisuuksia samalla moukarilla: todistetusti matalariskiset elokuvateatterit eivät saaneet pitää koronapassia ja hallituksen lupaukset jäivät toteutumatta.

Koronapassin poistamiselle matalan riskin tapahtumilta ei ole perusteita. Tämänhetkisillä rajoitusmääräyksillä ei ole mitään tekemistä elokuvateattereiden terveysturvallisuuden kanssa ja siksi elokuvateattereiden rajoituksia on lievennettävä heti.

Valtiovallalla on ollut kohta kaksi vuotta aikaa tehdä päätöksiä, jotta hankalassa koronatilanteessa voitaisiin määrätä yleisötilaisuusrajoituksia, jotka ovat terveysturvallisuuden kannalta optimaalisia ja juridisesti pitäviä. Tähän ei ole kyetty.

Elokuvateatterit ovat todistetusti matalan riskin tapahtumapaikkoja, joiden turvallisuuden todistavat lukuisat tutkimukset. Tutkimusten lisäksi on olemassa myös käytännön empiiristä tietoa: ei maailmalta – eikä Suomesta – ole tiedossa yhtään koronatartuntaketjua, joka olisi lähtenyt elokuvateatterista.

Eilisessä tiedotteessa sosiaali- ja terveysministeriö esitti hurskaan toiveen aluehallintovirastoille, että ne tarkastelisivat ”omien toimialueidensa yleisötilaisuuksiin ja asiakastiloihin kohdistuvia rajoituksia erityisesti matalan riskin tilaisuuksien kohdalla”.


Tätä todellakin toivomme.


Tutkimuksia elokuvateattereiden koronaturvallisuudesta (UNIC):  https://www.dropbox.com/s/qy633sjogs0jmtd/UNIC_report_on_COVID-19_transmission_in_cinema_-_December_2021.pdf?dl=0


Tero Koistinen
toimitusjohtaja
Suomen Filmikamari ry