Filmikamari: Elokuva-ala on tyytyväinen hallituksen koronararajoituslinjaukseen

Filmikamarin kannanotto 22.12.2021

Suomen hallituksen eilinen linjaus oli hyvä uutinen elokuva-alalle. Päätökselle oli painavat syyt ja se oli tosiasioiden valossa ainoa mahdollinen.

Hallitus päätti, että jatkossakin matalan riskin tapahtumissa ja yleisötilaisuuksissa – kuten elokuvateatterinäytöksissä – tulee hyväksyä koronapassi alueellisten rajoitusten ohittamisessa.

Koropassin poistamiselle matalan riskin tapahtumilta ei ollut perusteita.

Odotamme kaikkien aluehallintovirastojen noudattavat tulevissa rajoituksissaan valtioneuvoston linjausta. Lounais-Suomen aluehallintoviraston päätös kieltää kaikki yleisötilaisuudet Varsinais-Suomessa pitää ottaa välittömästi uudelleentarkastelun alle.

Elokuvateatterit ovat olleet koko korona-ajan todistetusti erittäin turvallisia: suomalaiset ovat korona-aikana (kesäkuu 2020–joulukuu 2021) käyneet elokuvissa lähes 5 miljoonaa kertaa ilman tunnettuja tartuntaketjuja.

Myös lukuisat kansainväliset tutkimukset osoittavat elokuvateatterien olevan erittäin vähäriskisiä. Viimeisimpänä tämän vahvisti saksalaisen Fraunhofer Instituutin johtama tutkimus. Samaan lopputulemaan on päätynyt THL asettaessaan elokuvateatterit matalariskisten tapahtumien kategoriaan.

Lisätietoja

Tero Koistinen
toimitusjohtaja
Suomen Filmikamari ry