Suomen Oscar-raadin toimintaperiaatteet

Yhdysvaltain elokuva-akatemian uusissa ohjeissa parhaan kansainvälisen elokuvan palkinnon valintaraadeille, edellytetään raadeilta kunkin ehdokasta esittävän maan Oscar-valintaraadin toimintaperiaatteiden julkaisemista.

Suomen Oscar-raadin toimintaperiaatteet.

  • Saatuaan Yhdysvaltain elokuva-akatemialta (Academy of Motion Picture Arts and Sciences) pyynnön järjestää Suomen ehdokkaan valinnan parhaan kansainvälisen elokuvan palkintokategoriaan (Best International Feature Film), Suomen Filmikamari ry pyytää elokuva-alan järjestöjä nimeämään jäävittömän jäsenen sekä varajäsenen Suomen Oscar-raatiin. Filmikamari voi täydentää valintaraatia elokuva-alan ammattilaisilla myös järjestöjen ehdotusten ulkopuolelta.
  • Filmikamari pyytää ehdokaskriteerit täyttävien elokuvien tuottajilta luvan siihen, että heidän elokuvansa saa olla ehdolla parhaan kansainvälisen elokuvan Oscar-palkintoon. Valintaraati kannustaa elokuvatuottajia ottamaan yhteyttä myös itsenäisesti ja esittämään elokuvaansa raadin käsiteltäväksi. Filmikamari arvioi, täyttääkö esitetty elokuva kulloisenkin vuoden voimassa olevat Yhdysvaltain elokuva-akatemian ehdokasriteerit.
  • Ehdolle asetetun elokuvan tuottaja huolehtii siitä, että raadin jäsenet saavat ehdokaselokuvan katsottavakseen joko elokuvateatterissa, verkkotallenteena tai fyysisenä tallenteena (DVD tai Blu-Ray).
  • Oscar-raadin jäsenten edellytetään katsovan kaikki ehdolle asetut elokuvat.
  • Oscar-raadin puheenjohtaja tulee Filmikamarista ja hänen tehtävänään on huolehtia siitä, että raati saa valintapäätöksen aikaan. Myös raadin sihteeri tulee Filmikamarin piiristä. Valintaraadin puheenjohtaja ja sihteeri eivät osallistu päätöksentekoon.
  • Suomen Oscar-raadin sähköposti: filmikamari@filmikamari.fi

Parhaan kansainvälisen elokuvan Oscar-palkinnon säännöt 2024