Ylistaron Matin-Tupa digitoidaan

Matin-Tuvan tiedote 5.8.2009

Elokuvien tuotanto-, levitys- ja esitystoiminta on muuttumassa digitaaliseksi. Suomessa on tänä päivänä noin 310 elokuvasalia. Ensimmäinen niistä – Helsingin Tennispalatsi 2 – digitoitiin vuonna 2006 ja tällä hetkellä digitaalisista elokuvista voidaan nauttia maan suurimmissa kaupungeissa noin 30 salissa. Etelä-Pohjanmaalla on syksyllä 2008 digitoitu Seinäjoen Marilynin ykkössali. Kehitystä on hidastuttanut laitteiden korkeat hinnat.

Harvaan asutun maaseudun elokuvateattereiden digitointi alkaa Ylistarosta. Tällä viikolla Matin-Tuvan vanhat 35 mm:n filmiprojektorit saavat rinnalleen digitaalisen elokuvakoneen ja äänilaitteiston. Uudistus tuo Ylistaroon kolmiulotteisen elokuvamaailman, Suomen ensi-iltoja ja monipuolisempaa elokuvaohjelmistoa. Uusimmat elokuvat heijastetaan valkokankaalle tietokoneella. Perinteinen 35 mm:n filminauhakin säilyy, mutta käy vähitellen harvinaisemmaksi. Uudistus maksaa arvonlisäveroineen noin 108 000 euroa. Suomen elokuvasäätiö on myöntänyt hankintaan osarahoitusta opetusministeriön osoittamasta elvytysmäärärahasta.

Elokuvasäätiön osarahoitus on pienen elokuvateatterin digitoinnissa tarpeen. Uudet koti- ja ulkomaiset elokuvat saadaan digitaalitekniikalla nopeasti pienellekin maaseutupaikkakunnalle. Nykyaikainen yleisö seuraa elokuvien valmistusvaiheita mediasta ja haluaa nähdä elokuvat heti kun ne saavat maan elokuvateattereissa ensi-iltansa.

Opetusministeriön mukaan valtakunnallisesti mahdollisimman laajan ja monipuolisen esitystoiminnan ylläpitäminen on osa hallituksen elokuvapoliittisia toimenpiteitä ja elokuvateattereille kohdistettava elvytysraha ylläpitää elokuvan koko arvoketjun työllisyyttä.

Matin-Tuvan digitaaliset laitteet toimittaa ja asentaa Oy Kino-Foto Ab Helsingistä. Ilmastointityöt tekee LVI-Saari ja sähkötyöt Pohjanmaan sähköpalvelu. Rakennustekniset työt on tehty Matin-Tuvan omin voimin. Yleisö voi nauttia kolmiulotteisen elokuvan lumosta 7.8. alkaen. Mika Kaurismäen uuden elokuvan – Haarautuvan rakkauden talon – Suomen ensi-ilta on mm. Matin-Tuvassa 21.8.

Lisätietoja Matin-Tuvan digitalisoinnista annamme mielellämme.

Elokuvateatteri Matin-Tupa

Anssi Luoma
puh. 050 5566183

Mari Keskinen
puh. 050 5147051