Ylistaron Filmiä ja valoa -festivaalin vieraat ja ohjelmisto julki

Filmiä ja valoa -tiedote
– elokuvafestivaali Ylistarossa 9.10.2008
Matin-Tupa 31.10.-2.11.2008

VIERAIDEN JA OHJELMISTON JULKISTAMINEN

Viime vuonna järjestetyn festivaalin jälkeen monet toivoivat, että tapahtuma saisi jatkoa. Siksi järjestämme sen tänä syksynä toisen kerran.

Juhlille on tulossa kaksi ohjaajavierasta: Heikki Kujanpää ja Katariina Järvi. Heidän uusimmat elokuvansa esitetään festivaalilla ennakkoesityksinä.

Heikki Kujanpää on valmistunut Teatterikorkeakoulusta näyttelijäksi vuonna 1989. Paitsi näyttelijänä, hän on työskennellyt myös teatterin johtajana ja elokuvaohjaajana. Kujanpään tunnetuin elokuva on Pieni pyhiinvaellus (2000), tosipohjainen tarina 1950-luvun Etelä-Pohjanmaalta, jolla ohjaaja voitti pääpalkinnon Tampereen lyhytelokuvajuhlilla vuonna 2000. Ylistaron herättäjäjuhlakansa muistaa Heikki Kujanpään iltaseurapuheen Meijerinrannan juhlakentällä kesäkuussa 2004.

Heikki Kujanpään uusin elokuva Putoavia enkeleitä kertoo kahden huomattavan kirjailijan ja runoilijan Lauri Viidan ja Aila Meriluodon tarinan. Se perustuu Meriluodon romaaniin Lauri Viita – legenda jo eläessään. Kujanpää on aiemmin ohjannut romaanista näytelmän Q-teatterille.

Putoavia enkeleitä valmistuu Filmiä ja valoa –elokuvafestivaalin avajaispäivänä. Kun soitin ohjaaja Kujanpäälle ja kysyin, hän kiinnostui: ”Kyllä minä Ylistaron tiedän. Katsomme elokuvan säätiössä perjantaina iltapäivällä. Jos tuottaja ja levittäjä antavat luvan, voisin sen jälkeen nostaa filmikelan autoni kyytiin ja ajella Ylistaroon. Elokuvan ensi-ilta on vasta joulukuussa, mutta olisi hienoa aloittaa ennakkoesityksellä festivaalilla ja keskustella siellä yleisön kanssa. ” Tuottajalta ja levittäjältä heltisi lupa parin päivän päästä.

Myös koulun äidinkielenopettajat ilahtuivat ohjaajan vierailusta ja elokuvasta: ”Koulun tehtävänä on kasvattaa. Oppilaat saavat tunneilla taustatietoa ja voivat sen jälkeen katsoa elokuvan kahdesta tunnetusta suomalaisesta kulttuurivaikuttajasta.”

Ylistarolaissyntyisen ohjaajan Katariina Järven dokumenttielokuva Äitini ja isä on esitetty Ylistarossa jo kahdesti. Tänä vuonna Katariina Järvi vierailee festivaalilla uuden elokuvansa kanssa. Niin kauan kuin on dokumenttielokuva median ja yhteiskunnan toiminnasta kriisitilanteessa Lapuan patruunatehtaan onnettomuuden kautta kuvattuna. Järvi on tehnyt elokuvaa v. 2007-2008. Se pohjautuu arkistofilmeihin ja Lapuan kulttuurikeskus Paukun alueella kuvattuun materiaaliin. Elokuva on juuri valmistunut, ja festivaaleilla on yksi sen ennakkonäytöksistä. Katariina Järvi kertoo, että: ”Niin kauan kuin on lajityypiltään pohtiva essee. Elokuva haastaa myös katsojan miettimään omaa osuuttaan tiedostusvälineiden käyttäjänä.”

Esitämme festivaalilla ainakin 15 elokuvaa. Kuudestoistakin on kiikarissa, mutta sen esityslupa selviää vasta ensi viikolla. Ensimmäiset näytännöt alkavat puolilta päivin ja viimeiset päättyvät keskellä yötä.

Viime vuonna festivaalilla tehdyssä kyselyssä yleisö toivoi ohjelmistoon kotimaisia elokuvia. Edellä mainittujen ennakkoesitysten lisäksi näytämme neljä muuta suomalaista elokuvaa.

Aku Louhimiehen elokuva Leena Landerin romaanista Käsky, kertoo jääkäristä ja punaisesta naissotilaasta keväällä 1918.

Elokuvaohjaaja John Webster tunnetaan mm. Pölyimurikauppiaista (1993). Websterin uusi elokuva Katastrofin aineksia (2008) on tarina tavallisen suomalaisen perheen arjesta ja kommelluksista, joita syntyy, kun perhe koittaa tulla toimeen vuoden ilman öljyä ja tuotteita, joita öljystä valmistetaan.

Hanna Maylettin esikoiselokuva Erottamattomat kuvaa ratsutilan harmonista elämää. Kaikki muuttuu, kun kymmenen vuotta Ruotsissa asunut sisar tulee takaisin.

Festivaalin klassikkoelokuva on Kulkurin valssi. Se on rakastetuin ja tunnetuin Tauno Palon ja Ansa Ikosen yhteisistä elokuvista. Filmi esitettiin ensimmäisen kerran Ylistarossa kesällä 1941. Siitä tuli nopeasti aikansa ilmiö, jolla festivaali juhlistaa 100-vuotiasta Tauno Paloa ja elokuvan 100-vuotiasta käsikirjoittajaa Mika Waltaria.

Ylistaron keskikoulu sai 26.5.1955 valtioneuvostolta luvan liittää kouluunsa ensimmäisen lukioluokan. Koulun nimin muutettiin Ylistaron yhteiskouluksi. Koulun ensimmäiset ylioppilaat lakitettiin keväällä 1958. Heitä oli 18. Viidenkymmenen vuoden takainen lakkiaispäivä elää kaitafilmillä, joka esitetään festivaaleilla sunnuntaina.

Festivaalin ulkomaisista elokuvista kolme on valmistettu USA:ssa, kaksi Englannissa, kaksi Saksassa ja yksi Ranskassa.

Ohjelmakartta on osoitteessa www.matin-tupa.fi  

Elokuvafestivaalin järjestäjinä ovat elokuvateatteri Matin-Tupa ja Filmiä ja valoa ry. Festivaali on saanut tukea Etelä-Pohjanmaan kehittämisrahastosta, Pohjanmaan taidetoimikunnalta ja Länsi-Suomen lääninhallitukselta.

Anssi Luoma
puh. 050-556 6183
anssi.luoma@ylistaro.fi