Wallin: Elokuvatarkastamolle vastuuta mediakasvatuksesta

Opetusministeriön tiedote 3.10.2008

– Käsittämätön väkivalta, jonka olemme nähneet Jokelassa ja Kauhajoella, herättää monia ajatuksia meissä vanhemmissa ja päättäjissä. Mitä yhteiskunnassamme on tapahtumassa? Mikä aiheuttaa sen, että liian monella nuorella on niin vaikeaa, sanoi nuorisoministeri Stefan Wallin vieraillessaan Etelä-Pohjanmaalla perjantaina.

Opetusministeriössä päätettiin jo ennen Jokelan tapahtumia marraskuussa 2007 mittavasta lisäpanostuksesta nuorisosektoriin. Kauhajoen tapahtumien jälkeen panostuksia tarkennetaan. Resursseja on, Wallin sanoo.

Valtion nuorisobudjetti kasvaa 11 prosentilla vuonna 2009. Tähän sisältyvät muun muassa 2,5 miljoonan euron lisäpanostus nuorisotyön etsivään työparitoimintaan, jolla pyritään ehkäisemään nuorten syrjäytymistä, lisäresurssit internetin välityksellä tapahtuvaan nuorisotyöhön sekä välineet uuden nuorisopoliittisen kehittämisohjelman kaikkien ehdotusten toteuttamiseen.

Ministeri Wallin haluaa myös nostaa mediakasvatuksen roolia. Tämän voisi toteuttaa laajentamalla valtion elokuvatarkastamon tehtäviä ja resursointia kattamaan myös mediakasvatuksen. Ruotsissa toimii medianeuvosto, joka on menestyksellisesti toiminut juuri näissä asioissa. Konsepti voisi toimia myös Suomessa.

– Ministerinä ja pienten lasten isänä haluaisin kuitenkin huomauttaa, ettei poliittisilla päätöksillä ja viranomaisvalvonnalla koskaan pystytä ehkäisemään kaikkia ongelmia. Perheellä, vanhemmilla, aikuisilla lapsien arjessa on tärkeä rooli. Lapset tarvitsevat aikuisten aikaa, huomiota ja varauksetonta osallistumista, Wallin totesi.

—–

Lisätietoja: erityisavustaja Carl Haglund, gsm 050 521 7379

Linkki – Opetusministeriön tiedote: Wallin: Vanhemmat, antakaa lapsille aikaa!