Vuoden 2012 Sodankylä-palkinto elokuvan hyväntekijälle Erik Peltolalle

Sodankylän elokuvajuhlien tiedote 14.6.2012

Vuodesta 1988 alkaen Sodankylän elokuvajuhlat on myöntänyt palkinnon suomalaiselle henkilölle, joka on työllään merkittävästi edistänyt kotimaista elokuvakulttuuria. Huomionosoitus jaettiin tänä vuonna 25. kerran. Palkinnon luovutti festivaalin taiteellinen johtokunta.

Sodankylä-palkinnon saa elokuvakoneenhoitaja ja elokuvateatteriteknikko Erik Peltola, joka on esittänyt elämänsä aikana lukemattomia elokuvia ja asentanut elokuvateattereita pitkin Suomea.

Peltola oli pienestä pitäen kiinnostunut tekniikasta, viritellen mopoja ja puuhastellen eri laitteiden parissa. Nuorena poikana hän muutti Ruotsiin. 1970-luvulla hän pääsi sinnikkään yrittämisen jälkeen elokuvateatterin konehuoneeseen oppipojaksi Gävlessä. Vuosien ajan ammattitaitoaan kartutettuaan hän palasi lopulta Suomeen, jossa työskenteli Helsingin Maximissa. Sieltä Peltola löysi puolisonsakin – elokuvateatterialalla hänkin.

Peltola on saanut oppinsa aikana, jolloin elokuva oli muutakin kuin informaatiota – ja sen esittäminen aitoa käsityöläistaitoa, joka kulki mestarilta kisällille. Hän on vanhan koulun rautaisen ammattimiehen perikuva, joka kuulee korvallakin jos jokin on filmiesityksessä teknisesti pielessä. Eikä Peltolan ammattitaidossa ole kysymys pelkästä insinöörin nippelitiedosta, vaan se kasvaa aidosta rakkaudesta elokuvaan.

Vaikkei digitaalitekniikkakaan ole Peltolalle outoa, hänet tunnetaan nimenomaan perinteisen elokuvafilmin ystävänä. Tämän vuoksi hän on ollut korvaamaton apu myös Sodankylässä, jossa ylläpidetään edelleen perinteistä esitystekniikkaa. Jotta elokuvahistoriaa voidaan tuoda yleisön nähtäville alkuperäisessä asussaan, tarvitaan Peltolan kaltaisia ammattimiehiä, jotka käyvät digitalisoinnin myötä yhä harvinaisemmiksi. Peltolan kädentaidot ja elokuvantaju ovat arvoja, jotka vanhenevat kuin viini. Ei ihme, että Peltolan suosikkinäyttelijä on Clint Eastwood.

Tämänvuotinen palkintovalinta on samalla kunnianosoitus koko elokuvakoneenhoitajien ammattikunnalle. Koneenhoitajahan on viimeinen linkki taiteilijan ja katsojan välillä, kelanvaihtotaikojaan tekevä "näkymätön mies", joka tekee hiljaista ja pyyteetöntä työtään konehuoneen suojissa piilossa yleisöltä. Peltolan yksittäinen suosikkielokuva, Giuseppe Tornatoren Cinema Paradiso, on kaikkien projektorinkäyttäjien teemafilmi.

Sodankylä-palkinnon historiaa

Sodankylän festivaalien palkitsemien elokuvakulttuurin lähettiläiden joukossa on ohjaajia, näyttelijöitä, tuottajia, elokuvahistorioitsijoita, tutkijoita ja kriitikoita. Mukaan mahtuu myös elintärkeän elokuvakerhoperinteen vannoutuneita tukijoita ja jatkajia. Palkinnon kautta on voitu nostaa esille myös muita elokuvalle tärkeitä ammattiryhmiä kuten kuvaajat ja still-kuvaajat.

Lista Sodankylän elokuvajuhlien palkitsemista henkilöistä on hengästyttävä ja kertoo itsessään palkinnon merkityksestä. Kaikki huomionosoituksen saaneet ovat kotimaisen elokuvakulttuurin kantavia voimia, joiden työn merkityksen osin vasta tulevaisuus tulee osoittamaan oikeissa mittasuhteissaan.

Sodankylän elokuvajuhlien palkitsemat elokuvakulttuurin puolestapuhujat

2011, Sauli Pesonen, kulttuurivaikuttaja ja Oulun elokuvakeskuksen toiminnanjohtaja
2010, Anssi Mänttäri, elokuvaohjaaja
2009, Matti Kuortti, elokuvaohjaaja ja äänittäjä
2008, Raimo Silius, elokuvafestivaali- ja kerhoaktiivi
2007, Jerker A. Eriksson, elokuvakriitikko ja esseisti
2006, Aito Mäkinen, elokuvaohjaaja ja Suomen elokuva-arkiston perustaja
2005, Lauri Ylitepsa, elokuvakasvatuksen esitaistelija
2004, Jörn Donner, ohjaaja
2003, Matti Kassila, ohjaaja
2002, Matti Salo, elokuvakriitikko ja -historioitsija
2001, Tapio Nevalainen, elokuvan monitoimimies
2000, Yrjö Pulkkinen, elokuvakerhoaktiivi
1999, Sakari Toiviainen, elokuvakriitikko ja -tutkija
1998, Timo Aarniala, elokuvan monitoimimies
1997, Soli Labbart, näyttelijä
1996, Marja-Leena Helin, valokuvaaja
1995, Kati Outinen, näyttelijä
1994, Pertti Lumirae, elokuvakriitikko
1993, Pirjo Honkasalo, ohjaaja
1992, Pentti Pajukallio, elokuva-arkiston tutkija
1991, Antti Litja, näyttelijä
1990, Heikki Katajisto, kuvaaja
1989, Olavi Tuomi, kuvaaja
1988, Anssi Tikanmäki, muusikko