Vuoden 2011 parhaat kotimaiset leffajulisteet valittu

Parhaan leffajulisteen palkinnot jaettiin Jussi-juhlassa 29. tammikuuta

Suomileffa.fi:n kilpailussa valittiin vuoden 2011 paras kotimainen leffajuliste. Yleisö äänesti oman suosikkinsa elokuvajulisteista ja lisäksi ammattilaisraati teki oman valintansa.

Le Havre ammattilaisraadin valinta

Ammattilaisraati valitsi vuoden 2011 parhaaksi kotimaiseksi leffajulisteeksi Aki Kaurismäen elokuvan Le Havre julisteen. Julisteen suunnittelija on Antti Tapola, Vinjetti Ky. Elokuvan on tuottanut Sputnik Oy ja sitä levittää Oy Future Film Ab.

Palkintoperusteluissaan ammattilaisraati kuvaa Le Havren julistetta tasapainoiseksi ja selkeästi elokuvajulisteeksi. Raadin mukaan se on uskollinen elokuvan tyylin suhteen, ja  ottaa katsojan mukaan elokuvan sisäiseen maailmaan. Julisteen vahvat värit sekä nimen diagonaalinen asettelu luovat draaman tuntua. Pelkistetyin elementein toteutettu juliste todistaa sen, että vähän voi olla enemmän.

Ensimmäistä kertaa järjestetyn kilpailun ammattilaisraadin muodostivat graafikko Erik Bruun, copywriter Axa Fahler (TBWAHelsinki), Grafia ry:n puheenjohtaja Jon Granström, luova johtaja Jani Halme (Kontaktitoimisto Toinen), graafisen suunnittelun professori Marjatta Itkonen (Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu), elokuvatoimittaja Kalle Kinnunen sekä Head of Social Media Pekka Ollula (Blind Spot Pictures).

Ammattilaisraati on iloinen kilpailun järjestämisestä, sillä elokuvajulisteet ovat Suomessa jääneet vähälle huomiolle. Kilpailujulisteiden taso oli raadin mielestä vaihteleva. Raati toivoo kotimaisten elokuvajulisteiden suunnitteluun enemmän aikaa ja rohkeutta sekä painottaa idean merkitystä. Julistesuunnittelussa on hyvä ottaa huomioon myös eri käyttöpaikat, sillä julisteen tulee toimia niin postimerkkikoossa kuin perinteisessä 70×100 cm mittakaavassa. Toivottavasti kilpailun myötä sekä yleisön että elokuva-alan ammattilaisten kiinnostus ja arvostus elokuvajulisteita kohtaan lisääntyy.

Yleisöpalkinto Elokuulle

Kaikille avoimessa nettiäänestyksessä Suomileffa.fi:n sivuilla yleisö äänesti mielestään parasta kotimaista leffajulistetta. Yleisön suosikiksi nousi elokuvan Elokuu juliste. Julisteen on suunnitellut elokuvan ohjaaja Oskari Sipola ja graafikkona on toiminut Teemu Junkkaala. Elokuu-elokuvan on tuottanut Bronson Club Oy ja sitä levittää Oy Nordisk Film Ab.

Yleisöäänestyksessä 10.-22. tammikuuta hyväksyttyjä ääniä annettiin yhteensä 2611 kappaletta. Äänet jakautuivat kaikkien 32 ehdokkaan kesken.

Mukana leffajulistekilpailussa olivat kaikki vuonna 2011 Suomessa kaupallisessa elokuvateatterilevityksessä olleiden kotimaisten elokuvien painetut julisteet, jotka ovat olleet esillä elokuvateattereissa elokuvan ensi-illan aikaan.

Leffajulistekilpailun myötä Suomileffa.fi aloitti uudelleen perinteen palkita parhaita elokuvajulisteita. Suomen Filmikamari ry järjesti elokuvajulisteiden kilpailun vuosittain 1954-67, ja silloin paras valittiin kaikista vuoden elokuvajulisteista.