Veikkauksen edunsaajat ajavat yhteistä etua

Suomen elokuvasäätiö on muodostanut yhdessä muiden Veikkauksen edunsaajien kanssa yhteistyöryhmän, jonka tarkoituksena on varmistaa veikkausvoittovarojen jako eduskunnan päätöksen mukaisesti taiteen, tieteen, urheilun ja nuorisotyön tukemiseen. Edunsaajat katsoivat yhteisen rintaman tarpeelliseksi hallituksen esittäessä lakisääteisten menojen siirtämistä budjetista veikkausvoittovaroihin ensi vuoden talousarviossa.

Valtion lakisääteisten menojen sekä vuokra- ja lainanhoitokulujen siirtäminen veikkausvoittovaroihin on jättänyt mm. elokuvarahoituksen ilman sen kipeästi kaipaamaa indeksikorotusta. Vastalauseena elokuvan julkisen tuen kehitykselle ilmoittivat kotimaisten elokuvien tuottajat syyskuussa ettei uusia elokuvia viedä tuotantoon ennen rahoituksen korotusta. Jo kuukauden jatkunut tuotantosulku on huomioitu laajasti sekä ulkomaisessa mediassa, että elokuva-alan ulkomaisten yhteistyökumppaneiden keskuudessa. Pitkittyessään sulku ei uhkaa vain kotimaisia elokuvia vaan hankaloittaa myös kansainvälisiä yhteistuotantoja.

Elokuvasäätiön kautta jaettava elokuvatuotannon julkinen tuki on kasvanut vain 34% vuodesta 2000. Yksittäisen elokuvan maksimituki (700 000 €) on pysynyt samana yli kymmenen vuoden ajan tuotantokustannusten noususta huolimatta.

Linkki: Ajankohtaista suomalaisessa elokuvassa 10/2007