Vegfestiä Tampereen Niagarassa

Vegaaniliitto järjestää Tampereen keskustorilla Suomen ensimmäisen Vegfest-tapahtuman 15.–17.8.2008.

Vastaavanlaisia tapahtumia on järjestetty muissakin maissa, lähimpänä Ruotsissa Vegomässan-nimellä. Vegfestin tarkoituksena on tehdä kasvissyöntiä ja veganismia tunnetuksi, lisätä ihmisten tietoutta kasvissyönnin tarjoamista mahdollisuuksista sekä vähentää kasvissyöntiin liittyviä yleisiä ennakkoluuloja.

Keskustorin ohjelmateltassa on mm. musiikkiesiintyjiä, työpajoja, tietoiskuja sekä paneelikeskusteluja joiden teemoja ovat urheilu, ympäristö ja terveys. Ympäröivälle alueelle tulee näytteilleasettajia eri yhdistyksistä ja yrityksistä sekä ruokamyyjiä. Luonnollisesti kaikki näytteilleasettajat esittelevät eläinystävällisiä tuotteita tai toimintatapoja. Elokuvateatteri Niagarassa näytetään kasvissyöntiin liittyviä elokuvia ja Vastavirta-klubilla järjestetään perjantaina tapahtuman tukikeikka.

Lisätiedot ja ohjelma: www.vegfest.net  

ELOKUVANÄYTÖKSET
VEGFEST 15.–17.8.2008

Näytökset Niagarassa, liput: 5,-

Pe 15.8. klo 17.00
Richard Linklater FAST FOOD NATION
(USA 2006)-K15- 114 min
englanninkielinen, tekstitys suomeksi, draama
Hampurilaisketjulla on laatuongelma, kun ketjun lippulaivatuotteesta löytyy lehmänpaskaa. Ongelmaa selvittämään pohjia myöten joutuu ketjun pomojen lähettämänä Don Anderson (Greg Kinnear). Tutkimusten edistyessä hampurilaisten houkutus ei varsinaisesti lisäänny. Fast Food Nation on herkullinen tutkimusmatka pikaruokahelvettiin. Se tonkii totuuden alasta, jossa asiakkaat, työntekijät ja ruoka jalostetaan sorkkaa säästämättä, "laadusta" tinkimättä. Elokuva perustuu Erick Schosserin samannimiseen bestselleriin. Ethan Hawke, Bruce Willis, Greg Kinnear ja Kris Kristofferson johtavat loisteliasta tähtikaartia elokuvassa, joka panee miettimään kaksi kertaa seuraavan hampurilaisen tilaamista.

La 16.8. klo 14.00
JOKAPÄIVÄINEN LEIPÄMME
(Unser täglich Brot, Saksa/Itävalta 2006) –K15- 92 min
Nikolaus Geyrhalter filmproduction 2005
Eurooppalaisen ruoantuotannon teolliset kasvot.
ei dialogia, ei tekstitystä, dokumentti Jokapäiväinen leipämme esittelee näkymiä ja ääniä tehomaataloudesta ja eurooppalaisesta ruuantuotannosta. Mistä ruoka tulee ja kuka sen valmistaa? Kuva, jonka Unser täglich Brot (Jokapäiväinen leipämme) tuo eteemme teollisesta ruoanvalmistuksesta, voi tuntua vieraalta, koska se ei ole mainosten kiiltokuvatodellisuutta. Pääsemme seuraamaan kuinka ihmiset, eläimet, koneet ja kasvit ovat osia valtavassa prosessissa, joka mahdollistaa yhteiskuntamme elintason, mutta ei jätä yksilöille juurikaan vaikutusmahdollisuuksia. Elokuvassa vieraillaan paikoissa, joissa eurooppalainen ruoka tuotetaan. Eteemme avautuu monumentaalisia tiloja, epätodellisia maisemia ja eriskummallisia ääniä. Jokapäiväinen leipämme on tyylipuhdas, pikkutarkka ja selittelemätön elokuvakokemus, joka antaa ajattelemisen aihetta.

Su 17.8. klo 14.00
Shaun Monson: EARTHLING
(USA 2003) –K18- 95 min
Ei suositella lapsille, englanninkielinen, ei tekstitystä, dokumentti

Elokuvan jälkeen on keskustelutilaisuus sen herättämistä ajatuksista.

EARTHLINGS lienee tämän hetken kuuluisin eläinoikeusaiheinen elokuva. Ei heikkohermoisille eikä -vatsaisille. Silti se on lähes välttämätöntä nähdä!

Palkittu dokumenttielokuva esittelee miten monin tavoin eläimet joutuvat palvelemaan ihmisiä, ruokana vaatteina, seuralaisina, koe-eläiminä ja viihdyttäjinä. Samalla elokuva muistuttaa että eläimet kokevat yksinäisyyttä, tuskaa, nälkää ja janoa ja niillä on arvoa omana itsenään, maan asukkaina.

Elokuvassa vuorottelevat kaunis ja iljettävä, upeat luontokuvat ja piilokameralla kuvatut otokset teurastamoista, sirkuksista, koe-eläinlaboratorioista ja tuotantolaitoksista, julmista huveista ja eläinten kärsimyksistä, joilta mukavuutemme nimissä haluamme ummistaa silmämme. Earthlings rinnastaa teollisen tehotuotannon, jossa eläimiltä on viety kaikki oikeudet ja ja toisen maailmansodan aikaiset keskitysleirit, eikä aivan syyttä.

Elokuva sisältää väkivaltaisia kohtauksia.

Palkintoja:
The Humanitarian Award: San Diego Film Festival 2005
Indie-Spec, Best Content: Boston International Film Festival
Best Documentary: Artivist Film Festival 2005.