Vantaalainen elokuvakulttuuri 70 vuotta

Vantaalainen elokuvakulttuuri ja elokuvateatteri Bio Grand täyttävät kunnioitettavat 70 vuotta. Taival alkoi 1939 Talvisodan kynnyksellä, jolloin amerikkalaisin neonvaloin varustettu Grandinkulma koppalakkisine vahtimestareineen ja Bio-kahviloineen oli Tikkurilan paraatipaikkoja.

Kaupunkijuhlien juhlasarjassa esitetään neljä Suomen elokuvahistorian katsotuimpien kotimaisten elokuvien joukkoon kuuluvaa elokuvaa.

Elokuvien tunnelmiin virittävinä alkupaloina tarjoillaan ennen jokaista elokuvaesitystä musiikillisia tai tanssillisia taidemaistiaisia sekä elokuvan taustoja, teemoja ja tekijöitä valaisevia elokuvahistoriallisia alustuksia. Lauantain alustuksista vastaa elokuvan moniottelija, elokuvahistorian professori Peter von Bagh, joka on myös Sodankylän ja Bolognan elokuvafestivaalien johtaja sekä Filmihullu-lehden päätoimittaja.

Numeroitujen paikkojen myynti alkaa Bio Grandissa 2.5. alkaen. Nettivaraukset osoitteessa www.biogrand.fi

Liput 5,50 €.

Grandin henki täyttää toiveet

Bio Grandin nykyinen omistaja ja monitoimityöntekijä Kimmo Lohman tunnetaan iloisesta palveluasenteestaan: ovet ovat yhtä avoinna kaikille. Se on Grandin henki. Myös visuaalinen elämys tarjoillaan heti kynnykseltä iloisen sisustuksen myötä.

– Värit ja valot vaikuttavat olotilaan. Ihmiset näyttävät täällä vieraillessaan usein onnellisilta, Lohman hymyilee.

Boheemi punaisella matolla

Kaupunkijuhlilla nähdään juhlasarja kotimaisia klassikkoelokuvia. Boheemielämää-näytöksen yhteydessä esitetään videokooste, jossa Matti Pellonpää astelee kaupungin punaista mattoa pitkin Bio Grandiin. Kyseessä on elokuvan maailmanensi-ilta vuonna 1992. Elokuva toi Pellonpäälle parhaan eurooppalaisen näyttelijän Caesar-palkinnon.

– Tunnelma oli omaa luokkaansa, tähtivieraat saapuivat ranskalaisilla autoklassikoilla paikalle. Valonheittimet loistivat ja tulet roihusivat. Peltsin olemuksessa oli aina poikkeuksellista lämpöä, myös satojen ihmisten keskellä, Lohman muistelee.

Kaupunkijuhlien juhlasarjaan kuuluu kolme mustavalkoelokuvaa, joita katsoessa huomio kiinnittyy erityisesti ilmeisiin ja eleisiin. Lohmanin mielestä ihminen on enemmän läsnä, kun kuorrutus on otettu pois. Elokuvavalinnoilla on myös pyritty kunnioittamaan eri vuosikymmenien elokuvatekijöitä sekä näyttelijöitä.

Urbaani säpinä tärkeää yrittäjille

Kaupunkijuhlien ajoitus on Lohmanille loistava, sillä toukokuussa hänen uransa elokuvanteatterin pitäjänä täyttää 20 vuotta. Lohmanin mukaan elävä lähikulttuuri tukee myös elinkeino- ja yritystoimintaa.

– Kaupunkijuhla tarjoaa edistyksellisen markkinointisateenvarjon alueen toimijoille, Lohman kehuu.

– Vaikeina aikoina henkiset arvot ja yhteisöllisyys korostuvat, ne ovat kaikkien ulottuvilla. Tempaukset ovat tärkeitä, ja urbaani syke pitää yritykset pystyssä. Kun on iloa ja viihdettä, kassakonekin kilajaa!

Juhlasarjan ohjelmisto:

Laulu tulipunaisesta kukasta (Teuvo Tulio, 1938)
to 14.5. klo 17.30, tilaisuuden kesto n. 2,5 h (-K16-)

Tanssiesitys: Laulu tulipunaisesta kukasta, Vantaan tanssiopisto
Alustus: Lauri Tykkyläinen, erikoistutkija, Kansallinen audiovisuaalinen arkisto (Kava)

Elokuva pohjautuu Johannes Linnakosken romaaniin, jossa ohjaaja Tuliota kiinnostivat erityisesti koskenlaskujaksot sekä intensiiviset rakkauskohtaukset. "Ne olivat niin sanoakseni minun heiniäni", kertoi Tulio muistelmissaan. Pääosissa: Kaarlo Laaksonen, Rakel Linnanheimo ja Mirjami Kuosmanen.

Käpy selän alla (Mikko Niskanen, 1966)
pe 15.5. klo 17.15, tilaisuuden kesto n. 2,5 h (-K16-)

Musiikkiesitys: Anne Nielsen (laulu), Merja Ikkelä (harmonikka) Teatteri Vantaa
Alustus: Marja-Leena Mikkola (Pirinen), kirjailija ja Kirsti Wallasvaara, näyttelijä

Käpy selän alla on edelleen yksi suomalaisen elokuvan suurimmista yleisömenestyksistä, joka muistetaan myös Kirsti Wallasvaaran, Kristiina Halkolan, Pekka Autiovuoren ja Eero Melasniemen hienoista roolisuorituksista. Elokuva voitti kuusi vuoden seitsemästä Jussi-patsaasta. Lisäksi ohjaaja Mikko Niskanen ja leikkaaja Juho Gartz palkittiin henkilökohtaisella valtion elokuvataiteilijapalkinnolla. Käsikirjoitus: Marja-Leena Mikkola

Jäniksen vuosi (Risto Jarva, 1977)
la 16.5. klo 11.00, tilaisuuden kesto n. 2 h 45 min (-S-)

Musiikkiesitys: Vantaan viihdeorkesteri
Alustus: Peter von Bagh, elokuvahistorian professori, Finlandia-palkittu tietokirjailija

Ohjaaja Risto Jarvan ehkä arvostetuin ja viimeiseksi jäänyt elokuva sai aikanaan hyvän vastaanoton. Se oli yleisömenestys, jota kehuttiin kilpaa, eikä syyttä. Tänä päivänäkin se on poikkeuksellisen hieno elokuva, jonka keskeinen sanoma ihmisen ja luonnon välisestä yhteydestä vetoaa kaikenikäisiin.

Boheemielämää – Le vie de bohème (Aki Kaurismäki, 1992)
la 16.5. klo 13.45, tilaisuuden kesto n. 2 h 45 min (-S-)

Ranskalaisia chansoneja tarjoilevat Teatteri Vantaan Anne Nielsen (laulu) ja Merja Ikkelä (harmonikka) puoli tuntia ennen esitystä.
Tervehdyssanat: Tapani Mäkinen, kaupunginhallituksen pj, kansanedustaja ja Kimmo Lohman, elokuvayrittäjä, Bio Grand
Videoesitys elokuvan maailmanensi-illasta Bio Grandissa 26.2.1992.
Alustus: Peter von Bagh, elokuvahistorian professori, Finlandia-palkittu tietokirjailija

Kaurismäen vähäeleinen tyyli, mustavalkoiset kuvat ja sielukas kerronta ovat saaneet muutkin kuin suomalaiset elokuvahullut rakastumaan tähän elokuvaan. Elämän peruspilareista, rakkaudesta ja ystävyydestä ammentavissa joutilaissa elämäntaiteilijoissa on arvokkuutta ja periaatteita, joiden mukaan ystävää ei petetä ja aina ollaan valmiita jakamaan jopa niukkuutta.

Juhlasarjan järjestävät yhteistyössä elokuvateatteri Bio Grand, Vantaan kaupunkijuhla / Vantaan kaupungin kulttuuripalvelut, Kansallinen audiovisuaalinen arkisto (Kava), Pirkanmaan elokuvakeskus, Vantaan tanssiopisto ja Teatteri Vantaa.