Valtion AV-toimikunta: Poikkeustilarajoitukset veivät audiovisuaalisen alan uskon hallintoviranomaisten oikeudenmukaisuuteen


 

Julkilausuma 10.6.2021

Me allekirjoittaneet valtion audiovisuaalisten taiteiden toimikunnan jäsenet kysymme alamme ammattilaisina ja pieninä osasina valtion kulttuuripolitiikkaa, mikä järki on siinä, että elokuvateatterit sekä museot ja galleriat piti sulkea lähes puoleksitoista vuodeksi? Pandemian leviämistä se tuskin esti millään lailla, koska elokuvateattereihin, museoihin ja gallerioihin ei ole – edes kansainvälisten tutkimusten valossa – jäljitetty yhtään tartuntaketjua.

Elokuvateattereiden toiminta on ollut rajoitettua nyt yhtäjaksoisesti 15 kuukautta. Valtaosan tästä ajasta elokuvateatterit pääkaupunkiseudulla ovat olleet kokonaan kiinni.

Mielipuolisinta tilanteessa on sen kaksinaismoralismi; yhdellä suulla julkinen valta kehuu elokuva-alaa ja tapahtumateollisuutta silloin, kun tulee palkintoja ja kansainvälistä huomiota.   Toisella suulla julkinen valta kieltää audiovisuaalisilta aloilta, elokuva- ja mediataiteelta, esityspaikkojen aukiolon ja siten niiden ylläpitäjiltä välttämättömän elinkeinon harjoittamisen. 

Eurooppalaisista kulttuurivaltioista esimerkiksi Ranskassa, jossa epidemiatilanne on ollut merkittävästi Suomea vaikeampi ja rajoitustoimet tiukemmat, ovat elokuvateatterit jo avoinna 35% katsojamäärällä.

Suomen kulttuurihallinnossa ja valtionhallinnossa yleisemminkin tuskin on ymmärretty kulttuuri- ja tapahtuma-alan sulkemisen kaikkia vaikutuksia, kerrannaisvaikutuksista puhumattakaan.

Yhdellä kädellä valtio jakaa kulttuurille korona-avustuksia, joita ei olisi tarvinnut ryhtyä jakamaankaan, jos kulttuurielämän sulkemisen seurauksia olisi vaivauduttu ennakoimaan.

Nyt kun valtakunnan päälehtikin on jo pääkirjoituksessaan (HS 2.6.2021) todennut kulttuuri- ja tapahtuma-alan liikevaihdon suuruudeksi hieman yli neljä miljardia euroa ja työllistäväksi osuudeksi yli kolme prosenttia kaikista työllisistä, ei luulisi enää vallitsevan harhaluuloja kulttuurista taloudellisesti merkityksettömänä puuhasteluna.

Elokuvan liikealan edustajien tavoin olemme ihmetelleet poikkeustilarajoituksia määräävän aluehallintoviraston eli avin toimintaa.  Voimme vain arvella millaisen hallintohimmelin sokkeloihin järki katoaa tulevien maakuntaviranomaisten liityttyä seuraavien pandemioiden aikana määräysten antajiin.

Olemme voimattomina seuranneet sivusta yhteiskunnan avautumista ja odottaneet turhaan. Terveysturvallisesti ja vastuullisesti toiminutta toimialaamme pidetään yhä edelleen suljettuna, vaikka elinkeinon harjoittaminen sisätiloissa on muiden alojen toimijoille mahdollistettu myös leviämisalueilla. Elokuvateatterit suljettiin ensimmäisenä ja niiden rajoituksista näytetään luopuvan viimeisenä. Olemme turhautuneita ja epäuskomme rajoitustoimien oikeudenmukaisuuteen on totaalinen.

Valtion audiovisuaalisten taiteiden toimikunnan jäsenet
Antti Selkokari, elokuvakriitikko
Jenni Ukkonen, elokuvalevittäjä
Maija Blåfield, taiteilija
Katja Gauriloff, elokuvaohjaaja
Albert Laine, animaatiotaiteilija
Melli Maikkula, käsikirjoittaja
Janne Nabb, kuvataiteilija
Jaakko Niemelä, kuvataiteilija
Marjaana Rantama, lavastaja
Mika Taanila, elokuvaohjaaja
Mikaela Westerlund, verksamhetsledare