Tiedote: Kotimaisella elokuvalla 53 prosentin katsojaosuus elokuvateattereissa - elokuvakäynnit 25 prosenttia edellä viime vuotta

Myrskyluodon Maijan keräilyjuliste / Solar Films Inc Oy

Vuoden 2024 kolmen ensimmäistä kuukautta oli kotimaisen elokuvan juhlaa. Kotimaisen elokuvan katsojaosuus elokuvateattereissa oli peräti 53 prosenttia. Kymmenen katsotuimman elokuvan joukossa oli kuusi kotimaista elokuvaa.

Vaikka Hollywoodin viimevuotiset lakot heikensivät Hollywood-elokuvien tarjontaa, oli kolmen kuukauden kokonaiskatsojamäärä erinomainen. Kaikkiaan elokuvissa käytiin yli 2,3 miljoonaa kertaa, mikä on 25 % enemmän elokuvakäyntejä kuin viime vuonna vastaavana aikana.

– Kotimaisen elokuvan suosio on ollut todella kova, toteaa Filmikamarin toimitusjohtaja Tero Koistinen. – Useilla paikkakunnilla kotimaisten osuus on ollut reilusti yli 70 prosenttia. On ollut ilo seurata, kuinka sankoin joukoin erityisesti pienten paikkakuntien elokuvateatterien asiakkaat ovat lähteneet liikkeelle.

Tammi-maaliskuun katsotuin elokuva oli kotimainen Myrskyluodon Maija yli 420 000 katsojalla. Toiseksi katsotuin oli myös kotimainen Luottomies-elokuva: All In yli 290 000 katsojalla. Kolmanneksi päätyi Dyyni: Osa kaksi yli 200 000 katsojalla.

– Elokuvissa käyminen on edelleen suosituimpia kodin ulkopuolisia kulttuuriharrastuksia. Kotimaisesta elokuvasta kannattaa huolehtia jatkossakin, eikä leikata. Kukoistavaa kulttuuria kannattaa tukea, kannustaa ja vaalia, muistuttaa Koistinen.

Tilasto: Elokuvateattereiden TOP 10 -elokuvat 1.1.-31.3.2024

Lisätietoja
Tero Koistinen
Toimitusjohtaja
Suomen Filmikamari ry