Teosto: Hyvitysmaksutuotot romahtanee

Tiedote 5.5.2010

Yksityisen kopioinnin hyvitysmaksutuottojen raju pudotus Suomessa jatkuu. Vuonna 2010 hyvitysmaksua kerätään arviolta enää 6,4 miljoonaa euroa eli lähes 30 prosenttia vähemmän kuin viime vuonna.

”Syy pudotukseen on se, että suurin osa kopioinnista on siirtynyt sellaisille laitteille, joista ei hyvitysmaksua kerätä. Esimerkiksi mp3-soittimissa on hyvitysmaksu, mutta ei silloin, jos soitin on yhdistetty puhelimeen”, sanoo Teoston hyvitysmaksuyksikön päällikkö Olli Valkama.

Musiikin ja elokuvien kopiointi lisääntyy Suomessa jatkuvasti. Kopiointi on entistä helpompaa ja tallenteet ovat alkuperäisen veroisia. Siitä huolimatta taiteilijoille kerättävän yksityisen kopioinnin hyvitysmaksun määrä on laskenut merkittävästi vuodesta 2008 lähtien.

Hyvitysmaksu merkitsi vielä vuonna 2008 yhteensä lähes 12 miljoonan tulonlähdettä maamme taiteilijoille ja luoville yrittäjille. Maksun hiipuminen heikentää suoraan tekijöiden ja luovan alan yrittäjien toimeentuloa.

Taiteellisten teosten yksityinen kopiointi on Suomessa sallittua. Laki edellyttää kopioinnista korvausta eli hyvitysmaksua teosten tekijöille. Maksua kerätään sellaisista laitteista, joita käytetään yksityiseen kopiointiin merkittävissä määrin. Hyvitysmaksu perustuu EU-direktiiviin ja se on käytössä valtaosassa unionin jäsenmaita.

”Viime vuonna Taloustutkimuksella teetetyn tutkimuksen mukaan vajaalla miljoonalla suomalaisella on yhteensä yli 90 miljoonaa musiikkikappaletta tallennettuna puhelimiinsa, joissa on mp3-soitinominaisuus. Tietokoneen ulkoiselle kovalevylle suojattuja videosisältöjä oli tallentanut noin 210 000 suomalaista ja noin 370 000 kansalaista oli kopioinut sinne musiikkia. Lisäksi arviolta 850 000 suomalaista oli tallentanut USB-muistille musiikki- tai videotiedostoja”, Valkama kertoo.

Suomessa hyvitysmaksun piiriin kuuluvista laitteista ja maksun tasosta päättää valtioneuvosto. Opetusministeriö päättää maksun jakamisesta luovan alan tekijöiden kesken. Säveltäjäin Tekijänoikeustoimisto Teosto ry kerää korvaukset koko luovan alan puolesta.

”Korvauksia saavat oikeudenomistajat esittivät viime syksynä, että uudet tallennusvälineet otetaan hyvitysmaksun piiriin. Ellei hyvitysmaksua kerätä tasapuolisesti myös niistä, sen tuotto alenee perusteettomasti kun uudet tallennusvälineet korvaavat vanhoja. Valtioneuvoston päätös oli pettymys koko luovalle alalle. Maksun tasoa ei nostettu eikä maksun sisältämä laitekanta laajentunut”, Olli Valkama pahoittelee.

Järjestöjen esityksen mukaan alle 35 megatavun tallentavat puhelimet olisi vapautettu maksuista ja 35–512 megatavun puhelimessa maksu olisi ollut 1,40 €. Viiden gigatavun USB-muistissa maksua olisi esityksen mukaan ollut 1,30 € ja 250 gigatavun ulkoisessa kovalevyssä 4,90 €.

Lisätietoja: Olli Valkama, Säveltäjäin Tekijänoikeustoimisto Teosto ry:n hyvitysmaksuyksikkö, puh: (09) 681 011