Tänään vietetään maailman antipiratismipäivää

Maailman Antipiratismipäivää vietetään 24.6.2008. Suomen Anti-piratismiyhdistys ry jakaa koko päivän tietoa asiasta Helsinki-Vantaan lentoasemalla. Yhdistys valistaa tuoteväärennöksiin liittyvistä ongelmista ja vaaroista, esittelee tuoteväärennöksiä ja piraattituotteita sekä opastaa erottamaan aidot tuotteet väärennöksistä.

Matkailijoiden tavoittaminen on tärkeää, sillä miljoonittain tuoteväärennöksiä ja piraattituotteita kulkeutuu joka vuosi EU:n sisämarkkinoille turistien tuomisina. Pienistä rahavirroista kertyy rikollisjärjestöille lopulta huomattava voitto muuhun rikolliseen toimintaan sijoitettavaksi.

Tiedotuskampanja järjestetään yhteistyössä Tullin ja Finavian kanssa.

Tuoteväärennökset ovat kasvava ongelma maailmanlaajuisesti. Euroopan komission toukokuussa julkistaman tilaston mukaan tuoteväärennöstakavarikoita oli vuonna 2007 EU-alueen tulleissa enemmän kuin koskaan aiemmin, yli 43 000 tapausta, kun vuonna 2006 niitä oli 37 000. Perinteisiä tuoteväärennöksiä eli savukkeita ja CD/DVD-tallenteita takavarikoitiin määrällisesti vähemmän. Sen sijaan tavalliset kulutustuoteväärennökset näyttävät lisääntyneen. EU-alueen tullit raportoivat lisääntyneistä kosmetiikan, lelujen ja lääkkeiden tuoteväärennösten takavarikoista. Kuluttajan kan-nalta trendi on erityisen huolestuttava, sillä väärennös voi näissä tuotteissa olla terveydelle ja jopa hengelle vaarallinen.

Valtaosa tuoteväärennöksistä ja piraattituotteista on edelleen lähtöisin Kiinasta tai muualta Kaukoidästä. Lääkeväärennöksissä alkuperämaita vuonna 2007 olivat kuitenkin useimmiten Intia, Sveitsi tai Yhdistyneet Arabiemiraatit. Lääkeväärennöksiä tilataan Internetin välityksellä ja tuodaan tuliaisina kaukomatkoilta eikä kuluttaja aina edes tiedosta, että kyseessä on väärennös ja että lääketuonti ETA-alueen ulkopuolelta on rikos.

Suomalaisillakaan ei ole varaa suhtautua ongelmaan välinpitämättömästi. Paitsi että tuoteväärennökset voivat vaarantaa kuluttajan hengen ja terveyden, myös yhteiskunnalle ja yrityksille koituu vakavia haittoja. Euroopassakin menetetään kymmeniä tuhansia työpaikkoja vuodessa tuoteväärennösten kaupan takia.

Suomen tullilla tärkeä rooli

Suomen tulli esti vuonna 2007 kaikkiaan yli 1,9 miljoonan väärennetyn ja laittomasti valmistetun tuotteen pääsyn markkinoille. Näiden tuotteiden yhteenlaskettu arvo oli 25,9 miljoonaa euroa. Pysäytettyjen tavaroiden joukko on monipuolinen: vaatteista ja kosmetiikasta auton varaosiin ja kalastustarvikkeisiin. Erityisen huolestunut Suomen tulli on lääkeväärennöstapausten lisääntymisestä. Tullilaboratorion tutkimustilastoissa viime vuonna ensimmäistä kertaa lääke-erien määrä ylitti tutkittujen huumausaineiden määrän.

Ongelmaan suhtaudutaan vakavasti myös oikeusistuimissa. Viime vuonna Helsingin käräjäoikeus tuomitsi päätekijän Eteläisen tullipiirin tutkimassa tuoteväärennösten maahantuonti- ja vähittäis-myyntijutussa ehdottomaan kahden vuoden ja neljän kuukauden vankeusrangaistukseen.

Suomen Anti-piratismiyhdistys ry (FACG)

Suomen Anti-piratismiyhdistys ry:n tarkoituksena on tuoteväärennösten ja piraattitavaroiden valmistuksen, kaupan, jakelun ja muun levityksen estäminen sekä tiedonvälitys keinoista, lainsäädännöstä ja oikeuskäytännöstä tuoteväärennösten ehkäisemiseksi ja vähentämiseksi.

Yhdistys toimii jäseniensä yhteydenpidon ja tiedonvälityksen foorumina ja järjestää koulutusta jäsenilleen ja viranomaisille. Yhdistys osallistuu myös toiminta-alansa säädösten valmisteluun.

Anti-piratismiyhdistyksen jäsenet päivystävät tiistaina 24.6.2008 Helsinki-Vantaan lentoasemalla valistamassa tuoteväärennöksiin liittyvistä ongelmista ja vaaroista. Matkailijoiden tavoittaminen on tärkeää, sillä miljoonittain tuoteväärennöksiä ja piraattituotteita kulkeutuu joka vuosi EU:n sisä-markkinoille turistien tuomisina. Pienistä rahavirroista kertyy rikollisjärjestöille lopulta huomattava voitto muuhun rikolliseen toimintaan sijoitettavaksi.

Kuluttajien valistaminen on ongelman avain. Jos väärennetyille tuotteille ei ole kysyntää, ei niille myöskään esiinny tarjontaa.

FAKTAA:

Tuoteväärennös on tavara, joka loukkaa jonkun tavaramerkkioikeutta, esim. t-paita, joka on varustettu Lacoste-merkillä.

Piraattituote puolestaan loukkaa toisen tekijänoikeutta, esim. luvatta kopioitu CD-levy. Vuoden 2006 alussa voimaan tullut uusi tekijänoikeuslaki kieltää piraattitallenteiden maahantuonnin myös omaan käyttöön. Maahantuonnista voidaan tuomita sakkoja ja laittomat levyt voidaan määrätä hävitettäväksi.

Tuonti elinkeinotarkoitukseen on aina rikollista.

LISÄTIETOJA:

Suomen Anti-piratismiyhdistys ry:n puheenjohtaja, asianajaja Hanna-Maija Elo, 040-561 4961

Linkki: http://www.antipiracy.fi/ajankohtaista/uutinen.html?id