Tänään käynnistyy koko elokuva-alan yhteinen kampanja yleisöjen houkuttelemiseksi takaisin elokuvateattereihin

Tiedotusvälineille, julkaisuvapaa maanantaina 14.9.2020 klo 9.00

Tänään käynnistyy koko elokuva-alan yhteinen kampanja yleisöjen houkuttelemiseksi takaisin elokuvateattereihin

Koronavirusepidemia ja siitä aiheutuneet rajoitustoimet ovat olleet suomalaisille elokuvateattereille ja sitä kautta kotimaiselle elokuva-alalle elokuvan yli satavuotisen historian raskain takaisku. Koskaan aikaisemmin elokuvateattereita ei jouduttu sulkemaan yhtä totaalisesti ja yhtä pitkäksi aikaa. Elokuvateatteriyritysten liikevaihto katkesi kuin veitsellä leikattuna maaliskuun puolivälissä, samoin elokuvalevittäjien julkaisemat uudet elokuvat peruuntuivat tai siirtyivät.

”Elokuvateatterit saivat avata ovensa kesäkuun alusta alkaen, mutta poikkeusolosuhteiden ja turvarajoitusten myötä elokuvateattereiden liikevaihto on edelleen vain noin 20–50 % viime vuoden vastaavasta ajankohdasta, elokuvaviikosta riippuen. Siksi ensimmäistä kertaa alan historiassa koko toimiala on yhdistänyt voimansa yhteisen tavoitteen takia: yleisöä on muistutettava, miten mahtava elämys elokuvan katsominen elokuvateatterissa on ja että elokuvateattereissa on turvallista käydä”, sanoo Suomen elokuva-alan yhdistysten keskusjärjestö Filmikamari ry:n toimitusjohtaja Tero Koistinen.

Elokuva-alan kampanja muistuttaa elokuvan lumosta ja tuo koko maan elokuvateattereiden ohjelmistot uudelle nettisivustolle

Suomen Filmikamarissa toimivat elokuvateatterit ja elokuvien levittäjät ovat nyt yhdistäneet voimansa, ja toteuttaneet koko toimialaa tukevan kampanjan, jonka tavoitteena on saada elokuvissakäynti taas nousuun.

Kampanja tulee näkymään niin televisiossa, ulkomainonnassa, verkkomedioissa kuin somessakin. TV-spoteissa kotisohville tulvahtaa elokuvateattereiden koko syksyn satoa kotimaisista ensi-illoista aina odotetuimpiin ulkomaisiin elokuviin. Somekampanjassa esiintyy maan tunnetuimpia näyttelijöitä, jotka paljastavat millaisia elokuvankatsojia ovat itse ja mitä hakevat elokuvateattereista. Ulkomainonta muistuttaa osaltaan elokuvateatterin punaisten penkkien ja valkokankaan vetovoimasta.

”Suomalaiset rakastavat elokuvissakäyntiä, onhan se Suomen suosituin kulttuuriharrastus. Ei elokuvateattereiden lumovoima ole kadonnut minnekään – katsojia pitää vain hiukan taas muistuttaa elokuvissakäynnistä. Elokuvat ovat parhaimmillaan, kun ne koetaan yhdessä elokuvateatterin suurella valkokankaalla, ja syksyn elokuvaohjelmisto pursuaa loistavia elokuvia: näin laadukasta kotimaisen elokuvan syksyä ei ole ollut pitkään aikaan, ja myös syksyn kansainvälinen ohjelmisto on poikkeuksellisen monipuolinen”, toteaa Filmikamarin hallituksen puheenjohtaja Katarina Nyman.

Osana kampanjaa yhdistykset ovat perustaneet nettisivuston nytleffaan.fi, joka ensimmäistä kertaa kokoaa kaikkien suomalaisten elokuvateattereiden elokuvaohjelmistot yhdelle sivustolle. Tarkoituksena on tälläkin tavalla helpottaa katsojien tietä elokuvateatteriin.

”Aikaisemmin katsojan on pitänyt valita ensin elokuvateatteriyritys, ja tutustua ohjelmistoon sen sivuilla. Uusi sivusto tarjoaa entistä kattavamman mahdollisuuden tutustua kaikkien elokuvateattereiden tarjontaan kerralla, kun tulee fiilis lähteä leffaan”, Katarina Nyman iloitsee.

Elokuvateattereissa turvatoimet otetaan vakavasti

Elokuvateattereissa varmistetaan, että turvavälit säilyvät niin aulatiloissa kuin salissa. Teattereiden hygieniasta huolehditaan määrätietoisesti. Elokuvateatterit ovat kesäkuusta lähtien toimineet samalla korkealla valmiustasolla, siitäkin huolimatta, että viranomaisten vaatimukset ovat välillä löystyneet.

Suomen suosituin kulttuuriharrastus

Elokuvissakäynti on Suomen suosituin kulttuuriharrastus. Vuonna 2019 suomalaiset kävivät elokuvissa 8,4 miljoonaa kertaa.

Suomessa on tällä hetkellä 177 elokuvateatteria 130 paikkakunnalla. Elokuvateattereita operoi noin 120 eri yritystä tai yhteisöä. Suomalaiset elokuvateatterit ovat pääosin perhe- tai yhdistysomisteisia mikroyrityksiä tai pk-yrityksiä. Finnkinon markkinaosuus on suuri, mutta se toimii vain 11 paikkakunnalla. Elokuvateattereistakin sen osuus on vain 9 %. Suomessa julkaistaan vuosittain noin 200 valkokangaselokuvaa.

Kampanjan visuaalisen ilmeen ja nettisivujen takana on mainostoimisto Kinghill. Kampanjavalokuvat on kuvannut valokuvaaja Anni Suikkanen, Annianastasia. Kampanja-aineistoa ovat kuvanneet myös monet kotimaiset elokuvatuotantoyhtiöt, kuten Solar Films, Yellow Film & TV, Helsinki-filmi, Dionysos Films, It’s Alive Films! ja Taavi Vartia Tuotannot. Mediakampanja on toteutettu yhteistyössä MTV:n, Clear Channelin ja Popmedian kanssa.

Lisätiedot:

Filmikamari ry

hallituksen pj. Katarina Nyman
puh. 040 581 9525
katarina.nyman@nordiskfilm.com

toimitusjohtaja Tero Koistinen
puh. 050 323 8582
tero.koistinen@filmikamari.fi