Taistelu Turusta elokuvateattereihin

Pirkanmaan elokuvakeskuksen tiedote 14.4.2011

Jouko Aaltosen ohjaama dokumenttielokuva TAISTELU TURUSTA saa elokuvateatteriensi-illan 29.4.2011. Suomalaisen elokuvan festivaaleilla 9-10.4.Turussa ensiesitetty elokuva sai kulttuuripääkaupungin sekaisin.

Yleisöryntäys näytöksiin oli ennennäkemätön. TAISTELU TURUSTA starttaakin nyt myös muualla Suomessa ja ensi-iltakaupungit ovat Helsinki, Tampere, Oulu, Jyväskylä, Pori, Lahti ja tietenkin Turku.

Elokuvan lehdistönäytökset ovat Helsingissä ti 26.4. klo 9.30 Tennispalatsissa, Tampereella Arthouse Cinema Niagarassa ke 27.4. klo 10.00. Ohjaaja Jouko Aaltonen paikalla molemmissa näytöksissä.

TAISTELU TURUSTA on dokumenttielokuva suomalaisen kaupunkimiljöön muutoksesta, siitä miten vanha tuhottiin modernismin huumassa. Aihetta käsitellään yhden konkreettisen esimerkin, Turun kautta. Maamme vanhimpana kaupunkina Turussa oli paljon purettavaa. Se on myös kaupunki, joka antoi nimensä toimintatavalle, jossa poliitikot ja liike-elämä yhteisten intressien nimissä junailivat purkamista ja rakentamista ohi virallisen päätöksenteon. Miten se pääsi tapahtumaan? Kuka siitä hyötyi? Minkälainen sairaus oli Turun tauti?

Samalla elokuva kertoo tämän päivän aktivisteista ja talonvaltaajista. Miten nuoret tänä päivänä yrittävät ottaa kaupunkitilaa haltuunsa? Mitä he haluavat? Miksi taloja vallataan? Mitä on miljööpolitiikka tämän päivän Suomessa? Kenelle rakennettu ympäristömme kuuluu ja kuka siitä päättää?

TAISTELU TURUSTA yhdistää arkistomateriaalia sekä päätöksentekijöiden, virkamiesten ja kansalaisliikkeiden aktivistien haastatteluja nykyhetken tapahtumiin. Kokonaisuus on moniääninen ja poleeminen. Elokuvan esiin nostamat kysymykset ovat edelleen ajankohtaisia, ei vain Turussa vaan Suomessa ja Euroopassa laajemmaltikin. Onko Turun taudista päästy eroon vai onko se piilevä ja pysyvä vitsaus?

TAISTELU TURUSTA (Suomi 2011) -S- 79 min
Ohjaus: Jouko Aaltonen
Käsikirjoitus: Jouko Aaltonen, Rauno Lahtinen, Olli Vesala
Kuvaus: Pekka Aine
Äänisuunnittelu: Martti Turunen
Leikkaus: Tuula Mehtonen
Musiikki: Markku Kopisto
Apulaisohjaaja ja tuotantopäällikkö: Olli Vesala
Tuotanto: Jouko Aaltonen/Illume Oy
Levitys: Pirkanmaan elokuvakeskus
Rahoitus: SES/Mia Haavisto, AVEK/Pia Andell, Turku 2011 Euroopan kulttuuripääkaupunki, Svenska Kulturfonden, Jenny ja Antti Wihurin rahasto, Alfred Kordelinin säätiö, Tiedonkulkistamisen neuvottelukunta, Konstsamfundet, Oskar Öflunds Stiftelse ja yhteystyössä: YLE ohjelmahankinta/Dokumenttiprojekti/ Iikka Vehkalahti.

Traileri:
http://www.turku2011.fi/uutiset/taistelu-turusta-traileri-verkossa_fi

Terveisin:

Ohjaaja ja tuottaja
Jouko Aaltonen
jouko.aaltonen@illume.fi
0500 877 458
www.illume.fi

Lisätiedot ja haastatteluvaraukset:
Juha Elomäki
juha.elomaki@elokuvakeskus.fi
050 359 1357
www.elokuvakeskus.fi