Suomi-palkinto Rakkautta ja anarkiaa -festivaalille

Kulttuuri- ja urheiluministeri Stefan Wallin on palkinnut viisi eri taiteenalan edustajaa Suomi-palkinnoilla. Ministeri luovutti palkinnot tiistaina Helsingissä. Vuoden 2007 palkinnon saivat Rakkautta ja anarkiaa -festivaali, kirjailija–kääntäjä Lars Huldén, kirjailija Zinaida Lindén, tanssitaiteilija Sini Länsivuori, jousikvartetti Meta4 sekä ITE-taiteilija Veijo Rönkkönen.

Suomi-palkinto myönnetään tunnustuksena merkittävästä taiteellisesta urasta. Perusteena voi myös olla huomattava saavutus tai lupaava läpimurto. Palkinto on kulttuuriministerin ja valtiovallan antama tunnustus ja samalla kiitoksenosoitus taiteellisesta luomistyöstä. Suomi-palkintoja on jaettu vuodesta 1993.

Rakkautta ja Anarkiaa – Helsinki International Film Festival

Rakkautta ja Anarkiaa – Helsinki International Film Festival on vuodesta 1988 järjestetty, nykyään Suomen suurin elokuvafestivaali, ilman kilpailusarjoja. Ensimmäisen festivaalin järjesti Image kulttuuriyhdistys ry. Näytännöt pidettiin Helsingin Yliopiston Ylioppilaskunnan elokuvateatteri Illusionissa. Jo ensimmäinen festivaali ylitti järjestäjien odotukset, ja festivaalille haluttiin jatkoa. Yksi keskeisistä henkilöistä festivaalin taustalla oli Pekka Lanerva. Vuonna 1992 festivaali irtautui erilliseksi, Helsinki Film Festival -yhdistykseksi, jonka ottivat haltuunsa Mika Siltala, Matti Paunio, Eija Niskanen.

Festivaalin ohjelmistossa on valtavirtaelokuvien sijaan edustettuna elokuvan lajityyppejä laidasta laitaan, bollywoodista art houseen. Harvinaislaatuiseksi R&A-ohjelmiston tekee se, että useat elokuvat eivät välttämättä koskaan tulisi Suomeen levitykseen ilman festivaalia.

Ajan myötä festivaalin ohjelmistoa laajennettiin esimerkiksi kanadalaiseen ja ranskalaiseen nykyelokuvaan. Vuonna 2000 uusi aluevaltaus oli Latinalaisen Amerikan elokuvan sarja. Tiedot hyvistä elokuvista leviävät lähinnä viidakkorummun avulla. Nykyään festivaalin lippujen tullessa ennakkomyyntiin lippuluukulla on parhaimmillaan puolen korttelin mittainen jono. R&A on ollut aina yleisön suosiossa. Kymmenvuotisjuhlavuonna katsojia oli yli 30 000 ja esitettäviä elokuvia lähes sata. Tänä vuonna 20-vuotisen taipaleen juhlafestivaalilla saatiin jälleen uusi kävijäennätys: yli 45 000 katsojaa. Ohjelmistossa elokuvia oli pitkälle toista sataa.

Yksi syy festarin menestykseen ovat olleet onnistuneet teemat, joilla suomalaisille tuodaan nähtäväksi huomattavasti nykyistä kaupallista tarjontaa laveampi kuva elokuvataiteesta. Rakkautta ja Anarkiaa täyttää suuren taiteellisen aukon, ja työtä festivaalin eteen on tehty sydämellä ja ahkeruudella. Festivaalin merkitys suomalaisessa elokuvafestivaalitarjonnassa on ollut aina ohjelmiston ainutlaatuisuus. Ohjelmisto yllättää joka vuosi.

Festivaali syntyi aikana, jolloin elokuvakerhotoiminta oli jo alkanut hiipua. R&A paikkasi Helsingin väljähtynyttä elokuvakulttuuria. Historiansa aikana festivaalin merkitys kulttuuri- ja taidekentässä on vuosi vuodelta kasvanut. Ja tällä hetkellä se korvaa runsaalla, katsojia räväyttävällä ohjelmillaan usein hyvin kapea-alaista elokuvateatteritarjontaa. R&A on elokuvafriikkien paratiisi.

Pekka Lanerva on johtanut festivaalia alusta lähtien, nykyisin palkattuna työntekijänä. Festivaalityöryhmässä ovat edelleen mukana Mika Siltala, Eija Niskanen ja Matti Paunio.

Linkki: OPM:n tiedote