Suomen Filmikamarin ry:n 90 vuotta juhlittiin eilen

Suomen Filmikamari ry:n 90-vuotista taivalta juhlittiin yli 150 hengen voimin Helsingissä Astoria-salissa. Astoria-sali on entinen elokuvateatteri, joka toimi vuodesta 1920 vuoteen 1987 usealla eri nimellä (Astoria, Empire, Astor, Takatie, Takaportti).

Juhlissa myönnettiin viisi elokuva-alan hopeista ansiomerkkiä. Pitkästä aikaa ansiomerkkejä myönnettiin myös elokuvatuottajille. Elokuvatuottajista ansiomerkin saivat Timo Koivusalo ja Markus Selin. Muut palkitut olivat elokuvateatteriyrittäjät Kimmo Lohman (Kauniainen, Vantaa) sekä Toivo Reijonen (Kirkkonummi) ja Filmikamari ry:n pitkäaikainen kirjanpito- ja tilastoasioista vastaava Merja Tolvanen.

Suomen Filmikamari ry
perustettiin 11.1.1923 nimellä Suomen Biografiliitto.

Varsinaiseksi keskusjärjestöksi Biografiliitto muodostui vuonna 1939, jolloin Biografiliiton nimeksi vaihdettiin Suomen Filmikamari – Finlands Filmkammare ry ja järjestöt hyväksyttiin jäseniksi. Elokuvateatterit ja elokuvalevittäjät olivat perustaneet omat liittonsa -30-luvulla (nykyiset Suomen elokuvateatteriliitto – SEOL ry ja Suomen elokuvatoimistojen liitto ry). Elokuvien ”valmistajat”, siis tuotantoyhtiöt, perustivat Suomen Filmivalmistajien liiton -40-luvulla.

Historiansa aikana Filmikamarissa on ollut useita jäsenliittoja. Muun muassa kinoteknisillä yrityksillä on ollut oma yhdistyksensä, samoin mainoselokuvayhtiöillä sekä elokuvakiertueilla.

Filmikamarilla ja sen jäsenjärjestöillä on ollut pitkäaikainen vaikutus suomalaiseen elokuvapolitiikkaan ja elokuva-alaan. Kamari jäsenjärjestöineen on ollut perustamassa muun muassa keskitettyä elokuvien tarkastustoimintaa, Suomen elokuva-arkistoa, Suomen elokuvasäätiötä, Koulukinoyhdistystä ja Favexia.

Tällä hetkellä Filmikamarin jäseniä ovat Suomen elokuvateatteriliitto – SEOL ry (154 jäsenteatteria, 285 salia), Suomen elokuvatoimistojen liitto ry (23 jäsenyritystä, niin teatterilevitystä kuin tallennelevitystä harjoittavaa yritystä) ja Suomen elokuvatuottajien keskusliitto ry (jäsenenä 49 elokuvatuotantoyhtiötä).

Lisätietoja:
Tero Koistinen
Suomen Filmikamari ry:n toimitusjohtaja
tero.koistinen@filmikamari.fi
050 323 8582