Suomalaiselle yleisölle lisää mahdollisuuksia nauttia pohjoismaisista elokuvista elokuvateattereissa

Nordic High Five – pohjoismaisen elokuvan uusi levitysyhteistyöhanke

Pohjoismainen elokuva- ja televisiorahasto (Nordisk Film & TV Fond) lanseeraa heinäkuun 1. päivästä alkaen voimaan tulevan Nordic High Five -levitysyhteistyöhankeen. Hankkeella pyritään:

lisäämään pohjoismaisten yleisöjen mahdollisuuksia nähdä pohjoismaista elokuvaa parantamaan pohjoismaisten elokuvien markkinapotentiaalia edistämään pohjoismaisten elokuvien levitysmahdollisuuksia alueen sisällä parantamaan oikeuksienhaltijoiden mahdollisuuksia tehdä voittoa.

Viime vuosina pohjoismaisen elokuvan levittäminen elokuvateattereissa Pohjoismaiden alueella on käynyt yhä haastavammaksi. Rahasto on nyt löytänyt tavan vastata tilanteeseen.

Nordic High Five on levitysyhteistyöhanke, jossa tuetaan erityisesti pohjoismaisen elokuvan teatterilevitykstä Pohjoismaiden alueella – elokuvan alkuperämaan ulkopuolella (esimerkiksi suomalaisen elokuvan levitystä Islannissa tai tanskalaisen elokuvan Norjassa). Hankkeen seurauksena yhä useampi pohjoismainen elokuva pääsee myös dvd- ja videolevitykseen ja esitetään televisiokanavilla Pohjoismaissa.

Nordic High Five -hanke on tällä hetkellä kolmivuotinen ja sen vaikutuksia tullaan arvioimaan kahden vuoden kuluttua. Viisi hankkeeseen mukaan valittua levitysyhtiötä ovat suomalainen Bio Rex Distribution, tanskalainen Camera Film, islantilainen Green Light Films, norjalainen Arthaus ja ruotsalainen NonStop Enterntainment.

Yhteistä hankkeessa mukana oleville levittäjille on keskittyminen ns. laatu- ja art house -elokuvaan ja asiantuntemus suurten yleisömäärien ulkopuolelle jäävien elokuvien levityksestä. Laatu- ja art house -elokuvat vaativat levittäjältä usein erityistä paneutumista, niiden kanssa työskentely vie paljon työaikaa ja niiden tuottavuuspotentiaali on pieni. Taiteellisista arvoistaan huolimatta ne eivät välttämättä ole todennäköisiä valintoja isojen levitysyhtiöiden valikoimiin. Hankkeeseen valitut levitysyhtiöt ovat kansallisesta näkökulmasta katsottuna keskikokoisia toimijoita. Kaikilla yhtiöillä on yhteinen halu tukea pohjoismaista elokuvaa. Levittäjät toimivat työryhmänä viime vuonna Pohjoismaiden neuvoston vuoden 2008 Elokuvapalkinnon parissa ja jatkavat työtä kuluvana vuonna. Levitysyhteistyöhankkeessa myönnettävä tuki on osittain takaisin maksettavaa.

Ensimmäiset Nordic High Five -elokuvat ovat:

Suomessa: Kenny Starfighter (Ruotsi, ohjaus Calle Åstrand ja Mats Lindberg)
Norjassa: Postia pappi Jaakobille (Suomi, ohjaus Klaus Härö)
Ruotsissa: White Night Wedding (Islanti, ohjaus Baltasar Kormakur) Tanskassa: De Ufrivillige (Ruotsi, ohjaus Ruben Østlund)
Islannissa: Valhalla Rising (Tanska, ohjaus Nicolas Winding Refn)
Huom! Elokuvanimikkeet saattavat vielä muuttua.

Pohjoismaisen elokuva- ja televisiorahaston nykyinen suora levitystuki, joka ei sisällä takaisinmaksuvelvoitetta, säilyy ennallaan samalla vuosibudjetilla. Uusi Nordic High Five -levitysyhteistyöhanke kasvattaa merkittävästi rahaston levitykseen ohjaamien resurssien määrää.

Lisätiedot:
Hanne Palmquist
The Nordisk Film & TV Fond CEO
hanne@nordiskfilmogtvfond.com
puh: +47 6400 6080
www.nordiskfilmogtvfond.com

*****

Pohjoismainen elokuva- ja televisiorahasto edistää korkeatasoista pohjoismaista elokuva- ja televisiotuotantoa ja sen levitystä. Rahasto käyttää hankkeisiin vuosittain 70 miljoonaa Tanskan kruunua. Rahaston kumppaneita ovat Pohjoismaiden ministerineuvosto, viisi pohjoismaista elokuvasäätiötä ja -instituuttia sekä yksitoista pohjoismaista TV-kanavaa: DR ja TV2 Tanska, YLE Suomi ja Nelonen, RUV ja Stöo 2 Islanti, NRK ja TV2 Norja, SVT, TV4 Ruotsi ja Kanal 5.