Studion kesä Oulussa on hyrähtänyt käyntiin!

Filmikela raksuttaa. Ohjelmistossa on mielenkiintoisien ohjaajien uusimpia, historiaa, kesäyön unelmia, melodraamaa, trilleriä..; kaiken kaikkiaan jokapäiväiset mahdollisuudet paeta hellesäätä tai sadepäivää, tai yksinkertaisesti tulla tarkastamaan mielenkiintoisia elokuvia.

Sarjan aloittaa Nanna Huolmanin Aavan meren tällä puolen (ohjelmistossa 14.6. asti), ensimmäinen ruotsinsuomalainen kokoillan elokuva, joka tarttuu mielenkiintoiseen ja ajankohtaiseen aiheeseen: Ruotsiin muuttaneiden suomalaisten suhteeseen kahdesta kulttuuristaan. Ohjelmiston toista ruotsalais-suomalaista yhteistuotantoa edustaa Klaus Härön Uusi ihminen (27.7.–2.8.), joka koskettelee ruotsalaisen kansankodin ehkä vaietuinta historiaa – yhteiskunnan epäkelpojen pakkosterilisaation mahdollisuus poistettin laista vasta 1974. Molemmat elokuvat palkittiin Göteborgin elokuvajuhlilla, ja erityisesti Uusi ihminen on saanut paljon positiivista huomiota muuallakin.

Studion musiikkielokuvien sarjaa jatkavat Ari Matikaisen Yhden tähden hotelli (25.–28.6.) ja Olivier Dahanin Pariisin varpunen – Edith Piaf (11.–16.8.). Yhden tähden hotelli kertoo Suomen iskelmälavojen rokkikukon, Agentsin Jorma Kääriäisen matkasta kohti suurta unelmaa. Hieman yllättävästi opinnäytetyönä tehty tasokas ja sympaattinen dokumentti ei ole täysin vailla yleismaailmallistakaan sanomaa. Pariisin Varpunen taas kertoo yhden viime vuosisadan dramaattisimman tulkitsijan Edith Piafin heittelehtivästä elämästä ja herkkyyttensä sortuvasta taiteilijuudesta. Elokuvan ääniraita nostattaa kylmiä väreitä.

Tahrattoman mielen ohjaajan Michel Gondryn The science of the sleep (16.–20.6.) on hyperaktiivisen surrealistinen, mutta sympaattinen elokuva luovan ongelmaisesta ihmisestä ja naapurintytöstä (jota näyttelee Sergen ja Jane Birkin tytär Charlotte Gainsbourg). Kotikutoista mutta toimivaa tunnelmaa korostaa nukkeanimaation ja digitaalitekniikan sekasalaatti. Fantasiaa ja todellisuutta sekoittaa myös Guillermo del Toron Pan’s Labyrinth (17.–23.8.), joka on ehdottomasti viime vuoden mielenkiintoisimpia elokuvia. Espanjan sisällissota, antiikin mytologia ja pieni ihminen kietoutuvat koskettavaksi tarinaksi, joka on aiheuttanut pientä kohua ympäri maailman.

Oscarehdokkuuksia haalinut Richard Eyren Paljastavat merkinnät (29.6.–5.7) on peribrittiläiseen maisemaan sijoittuva Judi Denchin ja Kate Blanchetin tähdittämä kahden naisen ihmissuhdetrilleri, viittellistä vinokinoa melodramaattisimmillaan. Ehdokkuuksia keräili myös Todd Fieldin Little Children (20.–26.7), vivahteikas lähiödraama, jossa epäselväksi jää, istuvatko lapset hiekkalaatikon ulko- vai sisäpuolella. Tyttärien ja äitien, tätien, siskojen ja ystävien siteitä taas pohtii Cannesissa palkittu Almodóvarin uusin, Volver – Paluu (3.–9.8.).

Kesän komediaosuudesta vastaa David Frankelin Paholainen pukeutuu Pradaan (13.–19.7.), todellisuuteen pohjautuvan bestsellerin elokuvasovitus ärhäkkäästä haute couture -maailmasta. Toiseen suureen instituutioon tarttuu Robert De Niron toinen ohjaustyö The Good Shepherd (6.–12.7.), hienovireinen ja traaginen elokuva velvollisuudentunnosta, petoksesta ja CIA:n synnystä yhden miehen näkökulman kautta kerrottuna.

Kesäaika kannattaa käyttää hyvin!

OULUN ELOKUVAKESKUS
NUKU, Hallituskatu 7
90100 OULU
www.ouka.fi/oek