Sputnik Oy jatkaa klassikkojen maahantuontia

SPUTNIK Oy/ Pirkanmaan elokuvakeskus ry. lehdistötiedote 9.2.2007

Sputnik Oy / Aki Kaurismäki aloittaa uudelleen tai paremminkin jatkaa (Huom! SEITSEMÄN SAMURAITA) klassikkoelokuvien maahantuontia. Suomen klasssikkoelokuvien kokoelma, joita elokuvateattereissa voitaisiin esittää, on lähes olematon. Sputnik Oy tuo maahan Jean Vigon koko tuotannon. Ensin 2.3. alkaen uusi, restauroitu kopio, maailman kauneimmaksi sanotusta elokuvasta, L´ATALANTEsta (lisänä lyhytelokuva: TARIS, ROI DE L`EAU). Syksyllä 2007 on vuorossa NOLLA KÄYTÖKSESSÄ (lisänä Á PROPOS DE NICE).

Täysin tietoisena siitä, ettei kirvestä enää saada kaivosta Sputnik Oy aikoo jatkaa Aito Mäkisen ja Mårten Kihlmanin viitoittamalla tiellä ja tuoda maahan klassikkoelokuvia täyttämään sitä hirvittävää tyhjiötä, joka sivistyksessämme tältä osin vallitsee. Toiminnan ei ole tarkoitus olla taloudellisesti kannattavaa.

Elokuvalla on kielioppi, jota on opittava lukemaan samalla tavalla kuin muitakin taidemuotoja. Opiskelun mahdollistaa ainoastaan elokuvien näkeminen valkokankaalla, optisesti esitettynä valon ja varjon leikkinä. Kaikki muut esitystavat ajavat katsojan henkiseen näpertelyyn ja omat omiaan sumentamaan hänen ennestään vaurioituneet aistinsa.

Koska yksityisen yrityksen voimavarat ovat vähäiset ja riittävät korkeintaan haaveiluun, tulisi Opetusministeriön viipymättä ryhdistäytyä ja asettaa määräraha klassikkokokoelman hankkimiseen palvelemaan kouluja, kunnankinoja, elokuvakerhoja ja muita elokuvakulttuurista kiinnostuneita epäkaupallisia tahoja. Tämä kokoelma tulisi, erilaisen toimenkuvansa vuoksi, sijoittaa erilleen Suomen Elokuva-arkistosta, luoda itseään täydentäväksi ja perustaa heti.
– Aki Kaurismäki

————————
Lisätiedot ja elokuvan levitys: Pirkanmaan elokuvakeskus:
Juha Elomäki, p. 050 3591357 e-mail: juha.elomaki@elokuvakeskus.fi www.elokuvakeskus.fi
ja Jukka-Pekka Laakso, jukka-pekka.laakso@elokuvakeskus.fi
p. (03) 2141 143 tai 040 703 8599