Sosiaali- ja terveysvaliokunta tukee hallituksen esitystä alkoholilain muuttamisesta

Hallituksen esitys alkoholilain muuttamisesta (HE 232/2006 vp) sai tänään eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan vastauksen. Hallitus esitti, että alkoholijuomien ja vähintään 1,2 tilavuusprosenttia etyylialkoholia sisältävien juomien mainonta televisiossa kiellettäisiin kello 7–21 ja elokuvateattereissa 18 vuotta nuoremmille esitettävien kuvaohjelmien yhteydessä. Valiokunta kannatti ehdotettua mainonnan rajoittamista televisiossa ja elokuvateattereissa.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietintöön liitettiin kolme valiokunnan jäsenten vastalausetta, joista kaksi koski mainontaa.

Osmo Soininvaara (vihr) ja Erkki Virtanen (vas) pitivät vastalauseessaan elokuvateatterimainonnan eriarvoista kohtelua kyseenalaisena:

Hallitus esittää kuitenkin rajoituksia vain televisioon ja vain aikavälille 7–21 sekä kaikkina vuorokaudenaikoina elokuviin, joita saavat katsoa alle 18-vuotiaat. Rajaus ei ole järkevä eikä oikeudenmukainen. Jos alkoholimainonta sallitaan sanomalehdissä ja raitiovaunuissa, ei ole perusteltua kieltää sitä elokuvissa. Jos kielletään alkoholimainonta klo 21:n jälkeen elokuvissa, pitää se kieltää myös televisiossa kaikissa muissakin ohjelmissa kuin vain alle 18-vuotiailta kielletyissä ohjelmissa.

Alkoholimainonnan tarkoituksena on jossakin määrin vaikuttaa eri tuotemerkkien välisiin markkinaosuuksiin, mutta ennen kaikkea lisätä herätekäyttöä. Samasta syystä tupakkamainokset sijoitettiin aikanaan bussipysäkeille, eikä lähellä paikkoja, joista tupakkaa voisi ostaa. Tupakkamainonnan ensisijainen tarkoitus oli muistuttaa tupakoitsijaa siitä, että nyt on sopiva aika panna tupakaksi ja vastaavasti olutmainoksen tehtävä on saada kuluttaja menemään jääkaapilleen ja avaamaan olutpullon. Siksi esitämme, että kaikki alkoholimainonta kielletään televisiossa. Vastaavaa syytä kieltää se elokuvissa ei ole, sillä elokuvamainoksen näkemisestä kestää vähintään kaksi tuntia ennen kuin katsojalla on mitään mahdollisuutta reagoida herätteeseen.

Kristillisten Leena Rauhala vaati vastalauseessaan alkoholimainonnan kieltämistä televisiossa kokonaan ja elokuvateattereissa alle 18-vuotiailta sallittujen elokuvien alussa.

Alkoholimainontaa koskeva osuus on vain pieni osa hallituksen esitystä. Eduskunta tullee käymään pitkän ja näyttävän keskustelun lakimuutoksesta näin vaalien alla.

Linkki: Sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietintö
Linkki: Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi alkoholilain muuttamisesta