SES: Kotimaiset elokuvat yli miljoonan katsojan rajan

Suomen elokuvasäätiön tiedote 15.3.2013

Miljoonan katsojan raja ylittyy tulevana viikonloppuna ennätysvauhtia alle kolmessa kuukaudessa. Kotimaisten elokuvien katsojaosuus huimat 40 prosenttia.

Kotimaiset elokuvat ovat viikonlopun jälkeen keränneet tämän vuoden aikana jo yli miljoona elokuvissakävijää. Ennätysvuonna 2012 miljoonan katsojan raja ylittyi vasta huhtikuussa, joten kotimaiset kävijämäärät ovat kasvaneet noin 10 % edellisvuoden saman ajan jaksoon verrattuna. Kaiken kaikkiaan elokuvissakäyntejä on tämän vuoden aikana kertynyt noin 2,35 miljoonaa eli kotimaisten elokuvien osuus on huimat 40 prosenttia.

Vuoden katsotuin elokuva on tällä hetkellä Johanna Vuoksenmaan komedia 21 tapaa pilata avioliitto, joka on kerännyt jo yli 270 000 katsojaa. Vuoksenmaan elokuva on pysynyt ykkössijalla ensi-illastaan asti, eli viisi viikkoa, ja kerännyt katsojia ennätysvauhdissa. Toiseksi katsotuin, ja ulkomaisista tuotannoista eniten katsojia kerännyt on Peter Jacksonin Hobitti – Odottamaton matka; 190 000 katsojaa (viime vuoden katsojat mukaan lukien elokuvan on nyt nähnyt 440 000 katsojaa). Kolmantena katsojalistalla on jälleen kotimainen tuotanto: Taavi Vartian ohjaama koko perheen elokuva Rölli ja kultainen avain 181 000 katsojalla. Neljänneksi katsotuin elokuva on sekin kotimainen, Timo Koivusalon ja Riku Suokkaan ohjaama Vuonna 85, joka on saavuttanut 160 000 katsojaa.

Vuoden alusta elokuvateattereissa on nähty 13 kotimaista ensi-iltaelokuvaa ja loppukevään aikana tiedossa on vielä neljä uutta elokuvaa. Varsinkin dokumenttielokuvat ovat olleet vahvasti esillä. Huhtikuun loppuun mennessä valkokankailla on nähty kahdeksan aiheiltaan hyvinkin erilaista dokumenttia. Aiheet vaihtelevat yhteiskunnallisesti tärkeistä ilmiöistä kiinnostaviin elämäntapavalintoihin sekä luonnon syvätarkasteluun. Eniten katsojia on kerännyt joulun alla ensi-iltaan tullut Ville Suhosen ja Kim Saarniluodon ohjaama luontodokumentti Metsän tarina, joka ylittänee viikonloppuna 60 000 katsojan rajan (vrt. vuoden 2010 dokumenttihitit Miesten vuoro 47 214, ja Reindeerspotting 63 650 katsojaa). Monipuoliset dokumenttielokuvat ovat tuoneet elokuvateattereihin kokonaan uutta yleisöä. Yhä useammalle elokuvateatterille dokumenttielokuva on luonteva osa ohjelmistotarjontaa.

Elokuva-alan omat toimet ja Elokuvasäätiön jakamat Veikkausvoittovarat kantavat jo toista vuotta peräkkäin hedelmää. Kesän jälkeen teattereihin saadaan vielä ainakin 11 uutta kotimaista ensi-iltaa. Vuoden 2012 katsojaennätykseen päästiin yhteensä 36 kotimaisella ensi-iltaelokuvalla. Määrätietoinen työ kotimaisen elokuvan laadun kohottamiseksi ja sisällön monipuolistamiseksi sekä elokuvateatterikannan digitalisointi houkuttelevat nyt yhä useamman suomalaisen katsomaan kotimaista elokuvaa.

Lisätiedot:

Irina Krohn
Toimitusjohtaja
Suomen elokuvasäätiö
Puh. 050 555 1199