SEOL-tiedote 7/2007

Sisällys
– Tuotantosulku
– Cinema 2007 onnistui hyvin
– Filmikamari vuokraa toimistotilaa
– Työkuvia-näyttely Lasipalatsin aukiolla
– Lahden Finnkino Kuvapalatsi aukeaa 2.11.
– Oulun Star vuoden vammaistoimija
– Kutsu elokuva-alalle tutustumaan Bio-Saloon

Tuotantosulku

Joukko suomalaisia elokuvatuottajia julisti tuotantosulun 3. syyskuuta. Syynä oli tuottajien tyytymättömyys kotimaisen elokuvan tuen kasvuun: puheista huolimatta valtion budjettiin ei ollut tulossa lisäystä tuotantotukeen.

Filmikamari jäsenjärjestöineen julkaisi tuenilmauksen tuottajien sululle 5. syyskuuta. Tiedotteessa ilmaistiin erityinen huoli pienten paikkakuntien teattereiden tilanteesta sekä arvio, että kotimaisen elokuvan tilanteen, ja etenkin tuotantosulun vaikutuksesta, teattereiden elokuvatarjonta on vaarassa kaventua.

Koko elokuva-ala on viimeisen kuukauden aikana keskittynyt vaikuttamaan eduskunnan tuleviin päätöksiin. Palaute on ollut positiivista, myös hallituspuolueilta. Elokuva-ala on saanut tukea myös muilta toimijoilta, yhteisiä intressejä kun on etenkin veikkausvoittovarojen käytön suhteen.

Veikkauksen tuoton jaosta säädetään laissa. Veikkausvaroja voidaan jakaa vain liikunnan, tieteen, taiteen ja nuorisotyön edistämiseen. Vuonna 2001 eduskunta sääti jakosuhdelain, jonka mukaisesti veikkausvoittovaroja jaetaan niin, että taide saa 38,5 %, liikunta 25 %, tiede 17,5 % ja nuorisotyö 9 %. ylijäävästä 10 prosentista päätetään erikseen, mutta tämänkin potin saa jakaa vain lain määrittelemille kohteille.

Veikkausvoittovarojen edunsaajat ovat olleet yhtenä rintamana äimistelemässä veikkausvoittovarojen käyttöä sellaisiin kohteisiin, jotka ovat vähintäänkin jakosuhdelain hengen vastaisia. Veikkausvoittovarojen kierrättäminen valtiolle esimerkiksi Senaatti-kiinteistöjen vuokrien kautta on vaarassa romuttaa suomalaisen rahapelimonopolin perusteet.

Eduskunnassakin on käyty kovaa keskustelua suunnitelmista käyttää veikkausvoittovaroja miten sattuu. Muun muassa urheiluväki on ollut erittäin huolissaan hallituksen esityksestä. Yli 90 prosenttia kaikesta valtion liikunnan tuesta tulee veikkausvaroista, pitkän kotimaisen elokuvan tukija Suomen elokuvasäätiö saa tukirahansa kokonaan veikkaustuotoista

Olisi hyvä, että teatterilaiset ottaisivat yhteyttä ”omaan” kansanedustajaansa tai oman alueen kansanedustajiin, jotta he edistäisivät jo ensi vuoden budjetissa kotimaisen elokuvan rahoituksen kasvua – veikkausvoittovaroista. Tiedämme, että osa seolilaisista on ottanut aktiivisesti yhteyttä kansanedustajiin. Suuret kiitokset tarmokkuudesta.

Kansanedustajien tiedottamista on jatkettava aina joulukuuhun asti. Toivottavasti yhä useampi seolilainen löytää aikaa tälle tärkeälle työlle.

Vertailun vuoksi hieman tilastoja:

Vuonna 2007 Suomessa oli 115 elokuvateatteria, joiden lipputulot olivat alle 50 000 euroa. Kävijöitä näissä teattereissa oli hieman päälle 300 000. Kaiken kaikkiaan elokuvakäyntejä oli viime vuonna noin 7 miljoonaa. Vertailun vuoksi (arvottamatta): oopperassa käyntejä on viime vuosina ollut 200 000–230 000. Ammattiteattereissa kävi viime vuonna (mukana tanssi ja ooppera) 2 676 400 katsojaa. Noin 200 eripuolella Suomea sijaitsevilla elokuvateattereille on siis erinomainen alueellinen saavuttavuus.
 
Muita huomioita:

Elokuvan rahoituksen nykytila vaikeuttaa maankattavan elokuvateatterikannan olemassaoloa. Elokuvateattereiden merkitystä asukkaiden, etenkin nuorison, viihtyvyyteen kotiseudullaan ei voi aliarvioida. Jos elokuvateatterikanta halutaan säilyttää, olisi ensiarvoisen tärkeää huolehtia kotimaisen elokuvan riittävästä rahoituksesta. Valtion näkökulmasta kyse on varsin edullisesta tavasta pitää kuntien palvelutasoa yllä. Teatterit tarvitsevat hyvää kotimaista elokuvaa. Ja lipputuloistahan – kuten myös elokuvien tekemisestä – palautuu valtiolle merkittävä osa veroina.

Nykyisen hallituksen hallitusohjelmaan sisältyy kirjaus ”kotimaisen elokuvatuotannon julkista rahoitusta vahvistetaan”. Tämä on lupaus hallitukselta, lupauksen pitämistä voi hyvällä omallatunnolla myös vaatia.

Tiedotamme jatkuvasti tilanteen etenemisestä internetsivuillamme www.filmikamari.fi. Työ rahoituksen vahvistamiseksi jatkuu. Ilolla on voinut havaita, että koko elokuva-ala tekee yhdessä rintamassa töitä rahoitustilanteen korjaamiseksi.

Cinema 2007 onnistui hyvin

Elokuun lopussa Joensuussa järjestetty Cinema 2007 -tapahtuma houkutteli paikalle ennätysmäärän osanottajia, kaiken kaikkiaan paikalla oli parhaimmillaan yli 180 osanottajaa.

Tapahtuman ohjelmaa oli laajennettu elokuvateatterinomistajille ja levittäjille suunnatun ohjelman lisäksi myös elokuvatuottajia kiinnostavaksi erilaisin seminaarein, ja se toi mukavaa lisäväriä Cinema-päivien antiin.

Heti avauspäivänä Suomen elokuvasäätiön järjestämä digiseminaari toi Joensuuhun päivänpolttavia keskustelunaiheita sekä saksalaisen Peaceful Fish -konsulttiyhtiön edustajan Frauke Feuerin kertomaan alan tutkimuksista.

Seuraavina päivinä järjestetyt oheismyynti- sekä markkinointi- ja tiedotusseminaarit antoivat lisää kehitysideoita elokuvateatterien toimintaan. Samanaikaisesti tuottajat saivat omissa seminaareissaan tukevan tietopaketin Pohjois-Karjalan ja Venäjä-yhteistyön annista tuotantoyhtiöille.

Elokuvatoimistot hemmottelivat Cineman osanottajia mielenkiintoisilla otoksilla ja ennakkonäytöksillä syksyn tulevasta ohjelmistostaan sekä herkullisilla lounailla ja viihdyttävillä iltaohjelmillaan. Lisäksi elokuvatoimistot toivat paikalle lukuisia elokuvantekijöitä ja tapahtuman osanottajat pääsivät myös tutustumaan elokuvakylään Kontiolahdella.

Tapahtuman järjestäjät haluavat lämpimästi kiittää kaikkia osanottajia ja yhteistyökumppaneita onnistuneesta tapahtumasta! Jatkoa seuraa ensi vuonna, jos ala sitä toivoo ja tarpeelliseksi katsoo.

Filmikamari vuokraa toimistotilaa

Suomen Filmikamari ry tarjoaa vuokralle 25 neliön kalustamattoman toimistohuoneen Helsingissä (Kaisaniemenkatu 3 B 29). Toimistohuone on vuokrattavissa heti. Kuukausivuokra on 590 euroa.

Vuokraan sisältyvät yhteiset sosiaalitilat Filmikamarin ja sen jäsenjärjestöjen kanssa sekä siivous, sähkö, vesi. Vuokralaisella on mahdollisuus käyttää myös toimiston kopio- sekä postimaksukonetta. Toimistohuoneessa on tietoliikenneyhteysvalmiudet.

Toimistohuone vuokrataan ensisijaisesti elokuva-alan toimijalle.

Lisätietoja:
toimitusjohtaja Raija Nurmio
raija.nurmio@filmikamari.fi
(09) 6877 2311, 050 555 2949

Työkuvia-näyttely Lasipalatsin aukiolla

Pysäyttäviä näkyjä elokuvien kuvauksista

Satavuotias kotimainen näytelmäelokuva on innoittanut Filmikamarin kokoamaan kiinnostavan valokuvanäyttelyn Lasipalatsin aukiolle Helsinkiin. Näyttely on nähtävillä 1.10.2007–6.1.2008.

Pysäkkinäyttelyssä on valokuvia kaikkiaan 18 kotimaisen ensi-iltaelokuvan tekemisestä. Mukaan on otettu ne puhtaasti kotimaiset näytelmäelokuvatuotannot, joiden ensi-ilta on joko tänä vuonna tai ensi vuoden alkupuolella.

Kaikki näyttelykuvat ovat sellaisia, joita ei ensi-iltojen yhteydessä yleensä julkaista. Joukossa ei ole yhtään kohtauskuvaa.

Näyttelypysäkkejä entisillä bussilaitureilla on 14 ja tauluja 28. Kukin elokuva on saanut kuvilleen taulun tai kaksi.

Kuvia voi käydä ihailemassa ja ihmettelemässä loppiaiseen saakka. Näyttelyssä mukana olevat elokuvat (sulussa ensi-iltapäivämäärä):
V2 – Jäätynyt enkeli (12.1.07), Suden vuosi (2.2.07), Miehen työ (23.2.07), Colorado Avenue (7.9.07), Lieksa! (14.9.07), Ganes (28.9.07), Musta jää (19.10.07), Joulutarina (9.11.07), Raja 1918 (30.11.07), Tali–Ihantala (7.12.07), Röllin sydän (14.12.07), Sooloilua (28.12.2007), Käsky (4.1.08), Tummien perhosten koti (11.1.08), 8 päivää ensi-iltaan (25.1.08), Dark Floors – The Lordi Motion Picture (8.2.08), Kolmistaan (15.2.08), Risto Räppääjä (15.2.08)

Lahden Finnkino Kuvapalatsi aukeaa 2.11.

Rautakirjan tiedote 5.10.2007

Finnkinon uusi elokuvaviihdekeskus Finnkino Kuvapalatsi avaa ovensa yleisölle Lahdessa 2.11. Avattavasta elokuvateatterista tulee Lahden seudun ylivoimaisesti suurin; kokoluokasta kertoo se, että teatterin kookkaimman valkokankaan pinta-ala on enemmän kuin Lahden koko tämänhetkinen valkokangaskapasiteetti yhteensä. Uuden elokuvakeitaan uskotaan lisäävän Lahden ja Lahden lähikuntien asukkaiden elokuvissakäyntiä huomattavasti. Nyt avattavaan viihdekeskukseen tulee elokuvateatterin lisäksi ravintoloita ja liikuntakeskus.

Uusi Kuvapalatsi tulee korvaamaan Finnkinon aiemmat Lahden elokuvateatterit

"Nyt on hyvä hetki avata uusi elokuvakeskus, sillä elokuvalla on ollut todella hyvä vuosi", kertoo Finnkinon toimitusjohtaja Timo Mänty. "Erityisesti kulunut kesä oli ennätysvilkas, ja tänä syksynä ohjelmistoon tulee paljon uusia kotimaisia elokuvia."

Uudessa Kuvapalatsissa on 6 salia, joista suurimpaan mahtuu 350 katsojaa. Yhteensä kaikissa saleissa voi istua jopa 909 katsojaa kerrallaan. Elokuvateatteri sijaitsee Lahdessa keskeisellä paikalla Vapaudenkadulla.

Kuvapalatsin salit on varustettu alan parhaimmilla kuva- ja ääniratkaisuilla. Uudet ratkaisut perustuvat ketjun omaan laatuluokitukseen AS2:een. Uudessa laatuluokituksessa kuvan ja äänen laatu on maksimoitu muun muassa sijoittamalla kaiuttimet valkokankaan yläpuolelle, kun ne aiemmin ovat olleet valkokankaan takana. Näin ääni kulkee esteettömästi ja puhtaasti. Lisäksi kuvanlaatu on entistä parempi uusien, reiättömien valkokankaiden ansiosta.

Uuden elokuvakeskuksen toisessa kerroksessa avataan myös Finnkinon ensimmäinen täysin itsepalvelulla toimiva herkkumyymälä.

"Kaiken kaikkiaan voi sanoa, että Lahdessa siirrytään uuden teatterin myötä aivan uuteen maailmaan elokuvissa käynnissä", Mänty luonnehtii.

Avajaisviikon ohjelmistossa useita Suomen ensi-iltoja

Lahtelaisille elokuvan ystäville on Kuvapalatsin avaamisen myötä luvassa aiempaa monipuolisempaa elokuvatarjontaa. Heti avajaisviikolla tarjolla on useita Suomen ensi-iltoja. Lahden Kuvapalatsin avausviikon ohjelmistoon kuuluu muun muassa Michael Mooren uusi dokumentti Sicko, Naomi Wattsin tähdittämä trilleri Eastern Promises sekä paranormaaleista ilmiöistä kertova jännityselokuva 1408. Lisäksi avausviikolla teatterin saleissa jännitetään elokuvien The Heartbreak Kid, Resident Evil: Extinction ja Superbad juonenkäänteitä.

Suuri viihdekeskus saa ansaitsemansa juhlavat avajaiset 1.11. järjestettävän kutsuvierasgaalan myötä. Kutsuvieraat pääsevät korkkaamaan teatterin katsomalla ennakon varsinaisen maailman ensi-iltansa 30.11. saavasta suomalaisesta Raja 1918 -elokuvasta.

Loppuvuodesta 2008 Finnkino avaa elokuvateatterikeskuksen elämyskeidas Flamingoon. Flamingo sijaitsee Vantaalla Kehä III:n varrella. Finnkino on kasvanut voimakkaasti myös Baltiassa, jossa sillä on moniteatterikeskukset Tallinnassa, Narvassa, Riikassa, Vilnassa ja Kaunaksessa.

Lisätietoja: Toimitusjohtaja Timo Mänty, Finnkino Oy
puhelin: (09) 1311 9310
sähköposti: timo.manty@finnkino.fi

Oulun Star vuoden vammaistoimija

Oulun kaupungin vammaisneuvosto päätti kokouksessaan 20.8.2007 palkita elokuvateatteri Starin Oulun Vammaisystävälliseksi yritykseksi 2007.

Perusteluina ovat muun muassa erillisryhmien huomioiminen palvelussa, esteettömyys ja saavutettavuus. Kiitosta annettiin lisäksi huomaavaisuudesta ja hyvästä palvelusta. Palkinto jaetaan tänä vuonna 14. kerran.

Palkintolaatta luovutettiin Oulun Päivien yhteydessä lauantaina 1.9. Palkintolaatan luovutti vammaisneuvoston varapuheenjohtaja Lasse Jalonen.

Kutsu elokuva-alalle tutustumaan Bio-Saloon

Minulla on ilo ja kunnia kutsua Teidät tutustumaan uusittuun elokuvateatteri Bio-Saloon (Helsingintie 11, Salo) torstaina 25.10. klo 18.00

Luvassa tutustumista uusittuihin tiloihin, katsaus remonttiin, pientä purtavaa ja mukavaa yhdessäoloa. Illan päätteeksi katsomme Disney/Pixarin uutuuselokuvan Rottatouille.

Pikku tarjoilun vuoksi pyydän ilmoittamaan maanantaina 22.10. klo 12.00 mennessä joko sähköpostilla bio.salo@kolumbus.fi tai puhelimitse 0400 523267.

Sydämellisesti tervetuloa,
Jari Mäkilä

PS: ”Ei kukei eikä kipoi, pääassia et tee tulet vaa”

SEOL toivottaa jäsenistölleen vauhdikasta syksyä

SUOMEN ELOKUVATEATTERILIITTO – SEOL ry
Kaisaniemenkatu 3 B 29, 00100 Helsinki, puh. (09) 6877 2315, faksi (09) 6877 2320
Toiminnanjohtaja Tero Koistinen 050 323 8582
s-posti: filmikamari@filmikamari.fi www.filmikamari.fi/seol