SEOL-tiedote 7/2006

Oulun syyskokouksen ohjelma

Filmikamarin ja sen jäsenjärjestöjen syyskokoukset pidetään Oulussa 29.–30. marraskuuta. Hallitukset kokoontuvat keskiviikkona 29. päivä ja liittojen syyskokoukset pidetään torstaina 30. päivä.

Syyskokouspäivän aikataulu:
Klo 9.00 SEOL:in ja SEL:in syyskokoukset (Finnkino Plaza)
Klo 10.00 Filmikamarin syyskokous (Finnkino Plaza) 
Klo 12.00 Buffet (Finnkino Plaza)
Klo 13.00 Elokuvan Black Dahlia esitys (Scanbox, Finnkino Plaza)
Klo 15.30 Vierailu Star-elokuvateatteriin (omakustanteinen bussikuljetus)

Filmikamari on varannut huoneita Radisson SAS Hotel Oulusta kokousta varten. Huoneiden hinnat ovat 112 euroa yhden hengen huoneesta ja 127 euroa kahden hengen huoneesta. Hinnat sisältävät Super Breakfast -buffetaamiaisen sekä saunan. Huoneet on varattava 8.11. klo 20.00 mennessä. Mainitkaa kiintiötunnus FILMI varausta tehdessänne.

Varaukset:
Puh: 020 1234 700
Faksi: 020 1234 740
Sähköposti: reservations.finland@RadissonSAS.com

SEOL-tiedotteen liitteenä on kokouskutsu ja ilmoittautumislomake. Ilmoittautumislomake olisi hyvä palauttaa Filmikamarin konttorille 13. marraskuuta mennessä. Lomakkeen voi lähettää sähköisesti osoitteeseen filmikamari@filmikamari.fi tai faksilla numeroon (09) 68772320 tai perinteistä posteljoonia käyttäen osoitteeseen Kaisaniemenkatu 3 B 29, 00100 Helsinki.

Hallitukset illallistavat SAS Radisson Hotellin Sassi-ravintolassa 29. päivä n. klo 19 alkaen. Yhteistä, kaikille kokousvieraille samanaikaista illallista emme valitettavasti pystyneet torstai-illaksi järjestämään johtuen Sassi-ravintolan keittiön kapasiteetista. Hotelli ilmoittaa, että pienemmille seurueille toki järjestyy pöytä ja ruokaa, mutta suuren joukon yhtäaikainen ruokailu ei onnistu.

Tervetuloa kokouksiin!

Uusi elokuvateatterikalenteri

Vuoden 2007 elokuvateatterikalenteri on tullut juuri painosta. Tänä vuonna jäsenille tarjotaan kalenterin ennakkotilauksesta alennus: kalenteritilauksista, jotka tulevat marraskuun loppuun mennessä ei peritä kolmen euron käsittelymaksua.

SEOL:in hallitus toivoi, että kokeilisimme tänä vuonna kalenterien maksamista laskulla. Postiennakkomaksua ei siis peritä (3,2 euroa).

Alan ammattilaisille välttämättömän apuvälineen voi tilata sähköpostiosoitteesta filmikamari@filmikamari.fi, faksilla (09) 6877 2320 tai puhelimitse (09) 6877 2315. Kalenterin hinta on 23 euroa (sis. Alv) + postimaksu. Marraskuun jälkeen tulleisiin tilauksiin lisätään käsittelymaksu (3 €).

Gramex-sopimukseen ei päästy

SEOL ry:n puheenjohtaja Ismo Määttä ja toiminnanjohtaja Tero Koistinen kävivät Gramexin kanssa neuvottelut tariffien kohtuullistamisesta 9.10.2006. Neuvottelujen lähtökohtana oli usko siihen, että nykyistä useampi elokuvateatteri tekisi sopimuksen Gramexin kanssa, jos etenkin pienten teattereiden osalta Gramexin tarjoamat tariffit olisivat tämänhetkistä hinnoittelua kohtuullisempia.

SEOL teki kaiken kaikkiaan kaksi tarjousta, joita kumpaakaan Gramex ei hyväksynyt sellaisenaan. Gramexin vastatarjouksessa alennettiin hieman alle 100000 katsojaa vuodessa keräävien teattereiden vuosimaksuja, mutta yli sadan tuhannen kävijän osalta nostettiin.

SEOL:in hallitus päätti kokouksessaan 25.10. olla hyväksymättä Gramexin esitystä. Tilanne jatkuu siis ennallaan. Kukin teatteri päättää itsenäisesti tekeekö Gramexin kanssa sopimuksen ja millaisin ehdoin.

Oli neuvotteluista jotain hyötyäkin: neuvotteluissa tuli esille, että useamman teatterin omistaja voi saada alennusta maksuista ns. hallinnollisen hyödyn perusteella. Hallinnollista hyötyä Gramexin kannalta syntyy silloin kuin useammalle musiikkia käyttävälle toimipisteelle voidaan lähettää yksi yhteinen lasku. Lisäksi hallinnollista hyötyä syntyy silloin kun asiakas ilmoittaa itse uudet toimipisteet, niissä tapahtuvat muutokset jne. Tämän hyödyn vaikutus näkyy Gramexin asiakkaalle 3–10 % alennuksena toimipisteiden määrästä riippuen. Alennusta voidaan antaa aina kymmeneen teatteriin asti.

Gramex-maksun suorittaminen oikeuttaa soittamaan musiikkia elokuvien alussa sekä aulatiloissa. Kyseessä on tekijänoikeusmaksu, josta maksetaan korvauksia musiikin esittäjille. Joissain tietyissä maissa valmistettujen äänitteiden soittamisesta ei tarvitse maksaa Gramex-maksua (esim. USA). Gramex-maksuttoman levyn tunnistaminen on erittäin vaikeaa, tallenteen on oltava kaikilta osiltaan valmistettu maassa, jolla ei ole suhdetta Gramexiin. Jos Gramex-sopimusta ei haluta tehdä, turvallisinta on olla soittamatta musiikkia ollenkaan.

Suomalaisten teattereiden digitointi vaikeinta?

Elokuva- ja av-alan tutkimuslaitos Screen Digest on julkaissut analyysin elokuvateattereiden digitoinnin etenemisen esteistä Euroopassa.

Analyysin mukaan digitointi tulee etenemään vauhdikkaimmin USA:ssa, jonka melko yhtenäiset markkinat kannustavat elokuvastudioita osallistumaan digitoinnin rahoittamiseen.

Euroopassa tilanne on toisenlainen. Esimerkiksi Ranskassa kansallisen elokuvan osuus markkinoista on niin suuri, etteivät Hollywoodin studiot ole innokkaita osallistumaan digitointikustannuksiin: potentiaaliset hyödyt eivät vastaisi taloudellista panostusta.

Euroopan epäyhtenäisten markkinoiden ymmärtämisen helpottamiseksi Screen Digest on kehittänyt analyysikaavan (Digital Cinema Conversion Index), jolla he rankkaavat Euroopan maita sillä perusteelle, miten helposti eri maiden teatterikenttä ja markkinarakenne taipuu digitointiin.

Analyysin muuttujia ovat muun muassa salien määrä teatteria kohti, yhdysvaltalaisen elokuvan markkina-asema, teatteritoiminnan ja levityksen keskittyminen, multiplexien ja yhden salin teattereiden suhde ja ensi-iltojen määrä.

Kahdeksantoista Euroopan maan tarkastelussa Suomen indeksiluku on pienin. Toisin sanoen Screen Digestin analyysin mukaan suomalainen elokuvateatteritoimiala on sellainen, että on kovin epätodennäköistä, että digitointi tapahtuisi laajassa mittakaavassa markkinavetoisesti.

Screen Digestin tulos on tulkittavissa niin, että kansallinen tuki on välttämätöntä, jos halutaan, että elokuvateattereita on ympäri Suomea myös tulevaisuudessa. Ainakaan Hollywoodin suuret studiot eivät tule meitä auttamaan.

Screen Digestin uutinen (pdf)

Eurooppalaiset ”säätiöt” vaativat nopeita digitoimia

The European Film Agency Directors (EFAD) julkaisi 23. lokakuuta julkilausuman digitaalisen elokuvalevityksen tukemisen puolesta Euroopassa. Kannanotto on kohdistettu erityisesti Euroopan komissiolle, joka parasta aikaa valmistelee uutta MEDIA 2007 ohjelmaa.

EFAD edustaa eurooppalaisia kansallisia elokuvakulttuurin ja -teollisuuden tukemiseen perustettuja organisaatioita, joista jotkut muistuttavat enemmän jotkut vähemmän, Suomen elokuvasäätiötä. Julkilausuman allekirjoitti 26 instituutiota, joiden joukossa oli myös elokuvasäätiö.

Julkilausuman mukaan digitaaliseen elokuvalevitykseen siirtyminen on suuri haaste koko eurooppalaiselle elokuvateollisuudelle. Eurooppalaiselle elokuvalle on elintärkeää, että digitaaliseen tulevaisuuteen valmistaudutaan hyvin. Erityistoimia tarvitaan etenkin digitaalisten online-palveluiden ja elokuvateatterilevityksen digitoinnin tukemiseksi.

EFAD vaatii, että on nopeasti saatava aikaan laaja valikoima eurooppalaisia elokuvia, niin klassikoita kuin uusiakin, digitoituna HD-tasoisesti online-palveluja varten (internet-levitys, VOD jne.) ja DCI:n spesifikaatiot täyttäviä 2K- ja 4K-kopioita elokuvateatterilevityksen tarpeisiin.

Nopeus on tärkeää, koska yhdysvaltalaiset studiot etenevät tällä hetkellä vauhdikkaasti online-palveluiden kehittämisessä ja teatterilevityksensä digitoinnissa. Jos Euroopassa ei piakkoin vastata haasteeseen, on riskinä, että eurooppalainen elokuva jää digitoinnin puutteen takia amerikkalaisen tuotannon jalkoihin.

Kansainvälisen elokuvateatteriliiton (UNIC) piirissä on jo kritisoitu lausuntoa siitä, että siinä korostuu online-palvelujen osuus, vaikka esimerkiksi Video On Demand -palveluiden tulonmuodostus eurooppalaiselle elokuvantekijöille on vielä hiiren pihinää teatterilevityksen rahaliikenteeseen verrattuna. Samalla on myös unohdettu, miten suuri vaikutus teatterilevityksellä on ”käytetyn elokuvan” markkinoinnissa: menestyksekäs teatterilevitys näkyy varsin hyvin DVD-levyjen myyntikäppyröissä.

EFAD:n julkilausuma löytyy pdf-muodossa täältä: http://lyhytlinkki.net/?4lpyvtbr

Uusi kirja digitaalisesta elokuvasta

Euroopan komission rahoittama IP-RACINE-projekti (Integrated Project Research Area Cinema) on julkaissut kirjan näkökulmista digitaaliseen elokuvaan. Digital Cinema Perspectives -julkaisu on saatavilla ilmaiseksi internetistä pdf-muodossa osoitteesta http://mkpe.com/publications.

253-sivuinen kirja perustuu kahdeksantoista elokuva-alan ammattilaisen haastatteluihin. Tästä joukosta löytyy myös elokuvajakelun asiantuntijoita, kuten Jan van Dommelen (Kansainvälisen elokuvateatteriliiton kunniapuheenjohtaja), Elisabetta Brunella (Media Salles), Michael Karagosian (digitaalisen elokuvan konsultti) ja Patrick von Sychowski (pitkän linjan monipuolinen digiasiantuntija).

Future Filmin elokuvateatterilevitykselle uusi vetäjä

Future Filmin elokuvateatterilevityksestä vastaavaksi on nimitetty 1.11.2006 alkaen Harry Päiväläinen. Harryn toimipaikka tulee olemaan Helsinki. Toistaiseksi hänen yhteystietonsa ovat:

Future Film
Rantakatu 2
65100 Vaasa
puh 0400 694 953
harry.paivalainen@futurefilm.fi

Klas Fransberg jatkaa toimintansa Future Filmin palveluksessa vastuualueenaan tukiasiat, materiaalit, tuotannot ja festivaalit. 

Uusi jäsen

SEOL ry:n hallitus hyväksyi kokouksessaan 25.10. jäsenekseen kiertueteatteri Kino Metson.

Teatterin tiedot: Kino Metso (kiertueteatteri), Jyväskylä (ID=991) – Asemakatu 6, 40100 Jyväskylä, omistaja Keski-Suomen elokuvakeskus ry. Puh: (014) 624815 ja 050 588 4134, sähköposti: elokuvakeskus@ksek.fi.

Käykää nettisivulla

Filmikamarin internetsivujen uutispalstoja päivitetään viikoittain. Hyvät jäsenet, käykää tutustumassa tuoreisiin uutisiin – meiltä ne löytyvät ennen muita.

Jäsenteattereiden uutisia -palsta on avattu. Kuten jo edellisessä SEOL-tiedotteessa pyysimme, niin olisi hienoa, jos teatterit lisäisivät osoitteen filmikamari@filmikamari.fi pressilistoihinsa. Myös puhelimitse tai maapostitse lähetettyjä uutisia ja tiedotteita otetaan vastaan.

Uuden palstan avulla välitämme entistä paremmin jäsenistölle, mitä muissa jäsenteattereissa tapahtuu ja mitä toiminnan kehittämiseksi tehdään. Jäsenteattereiden uutisia palstalla tullaan julkaisemaan kaikenlaisia uutisia: on kyseessä sitten kaluston tai sisustuksen uudistaminen, elokuvatapahtuma tai mikä tahansa asia, mistä teatteri haluaa tiedottaa. Liian pieniä uutisia ei ole.

Filmikamarin väki toivottaa reimaa mieltä syyskokouksiin ja tuloksellista loppuvuotta

SUOMEN ELOKUVATEATTERILIITTO – SEOL ry
Kaisaniemenkatu 3 B 29, 00100 Helsinki, puh. (09) 6877 2315, faksi (09) 6877 2320
s-posti: filmikamari@filmikamari.fi