SEOL-tiedote 6/2008

Sisällys

– Cinema 2008
– Vuoden 2009 elokuvateatterikalenteri
– SEOL:in elokuvalippujen hinnat
– SES: Kotimaisten elokuvien katsojaosuus 26 % alkuvuonna
– Kokkolan Bio Rex myytävänä
– Digi tulee, oletko valmis? -seminaari Seinäjoella
– Laitteistohankinta- ja kunnostustuki
– Finnkino tuo Metropolitanin oopperan valkokankaille

Cinema 2008

Joensuussa toisen kerran järjestetty Cinema-tapahtuma (26.–28. elokuuta) kokosi jälleen laajan joukon elokuva-alan väkeä yhteen.

Cinema 2008 oli erinomaisen onnistunut tapahtuma – suuri kiitos kaikille osanottajille ja yhteistyökumppaneille! Viimevuotinen osanottajaennätyskin tuli rikottua, vaikkakin hiuksenhienosti – paikalla oli jälleen yli 180 osanottajaa!

Tapahtuman anti oli monipuolinen; ajankohtaisia aiheita käsitelleet seminaarit kirvoittivat antoisia keskusteluja osanottajien kesken ja syksyn uutuuselokuvat ja tulevien elokuvien esittelyt antoivat hyvän kuvan siitä, millaista elokuvatarjontaa loppuvuosi tulee pitämään sisällään. Nähtiinpä yllätysesityksenä myös uusia ulottuvuuksia valkokankaille tuova 3D-esitys elokuvasta Matka maan keskipisteeseen. Lounaat ja illanvietot olivat viihdyttäviä ja rentoja tilaisuuksia, joiden aikana oli hyvä keskustella päivien aiheista ja alan kuulumisista

Kuvallisia muistoja löytyy lähiaikoina Cinema 2008 -nettisivuilta, jonne pääsee samoilla tunnuksilla kuin ilmoittauduttaessa.

Vuoden 2009 elokuvateatterikalenteri

Vuoden 2009 elokuvateatterikalenteri on painossa. SEOL:in ja SEL:in jäsenille annetaan reipasotteisen rivakoista kalenteritilauksista tomeruusalennus: tilauksista, jotka tulevat marraskuun 14. päivään mennessä ei peritä kolmen euron käsittelymaksua.

Alan ammattilaisille välttämättömän apuvälineen voi tilata sähköpostiosoitteesta filmikamari(ÄT)filmikamari.fi, faksilla (09) 6877 2320 tai puhelimitse (09) 6877 2315.

Kalenterin hinta on 23 euroa (sis. Alv) + postimaksu. Marraskuun 14. päivän jälkeen tulleisiin tilauksiin lisätään käsittelymaksu (3 €).

SEOL:in elokuvalippujen hinnat

SEOL:iin tulee aina välillä epätietoisia kyselyjä, että minkä hintaisia ne SEOL:in elokuvaliput oikein ovat.

Elokuvalippuja myydään sadan lipun niteissä. Yli viidenkymmenen niteen tilauksessa niteen yksikköhinta on 1,5 euroa (sis. ALV 22 %). Alle viidenkymmenen niteen tilauksessa niteen hinnaksi tulee 2 euroa (sis. ALV 22 %).

Tilauskohtaiset kulut: toimistomaksu 3 euroa, postiennakko 3,55 euroa ja postimaksu tilauksen painon mukaan.

Lippuja löytyy kuudessa värissä. Pakettien lähetyspäivät ovat tiistai ja torstai.

Tilaukset voi tehdä osoitteeseen filmikamari(ÄT)filmikamari.fi tai puhelimitse numerosta (09) 6877 2313. Faksi ottaa tilauksia jatkuvalla syötöllä vastaan numerossa (09) 6877 2320.

SES: Kotimaisten elokuvien katsojaosuus 26 % alkuvuonna

Vuoden 2008 ensimmäisen kuuden kuukauden aikana Suomen elokuvateattereissa myytiin noin 3,1 miljoonaa lippua, joista 816 000 eli 26 % kotimaisiin elokuviin. Elokuvissakäynnit kasvoivat tammi–kesäkuun välisenä aikana noin 4,5 % edellisvuoden samaan ajanjaksoon verrattuna.

Vuoden katsotuin kotimainen elokuva on edelleen Risto Räppääjä, jonka on nähnyt jo yli 200 000 katsojaa. Kaikista elokuvista eniten katsojia on kerännyt Sinkkuelämää-tv-sarjan filmatisointi Sex and the City, jolla oli elokuun loppuun mennessä koossa jo yli 360 000 katsojaa.

Kotimaisten elokuvien ajantasaiset katsojaluvut löytyvät täältä:
http://www.ses.fi/fi/katsojaluvut08.asp  

Kokkolan Bio Rex myytävänä

Myydään Kokkolan Bio Rex liikehuoneistoineen (399 m2) ja laitteineen.

Yhteydenotot:
Kalle Indola (06) 8313 208

Digi tulee, oletko valmis? -seminaari Seinäjoella

Elokuvakeskus Botnian tiedote 4.9.2008

Paikka ja aika: Seinäjoki, Bio Marilyn (Kalevankatu 14), Ke 8.10 2008 klo 12.00–15.30

Elokuvakeskus Botnian perustoimintaan kuuluu osana vaihtoehtoisen korkeatasoisen elokuvatarjonnan edistäminen toiminta-alueellaan elikkä Pohjanmaalla. Elokuvakeskus toimii tässä asiassa yhteistyössä alueen teattereiden kanssa. Elokuvateattereita on alueella 22 kpl toimivia. Teatteritoiminnalla alueella on kunniakkaat perinteet, suurin osa teattereista on pieniä perheyrityksiä tai erilaisten yhdistysten ylläpitämiä. Moni arvokas teatteri on myös joutunut lopettamaan. Elokuvanäytöstoiminta, yksi elokuvakulttuurinperusjaloista, on kokemassa digitaalisen teknologian tulon vuoksi suuren murroksen. On katsottava tulevaisuuteen: elokuvateatterit digitalisoidaan. Näytöstoiminnan harjoittajien puolelta tämä koetaan osaksi uhkana, osaksi mahdollisuutena. Digitalisten elokuvalaitteiden investointikustannukset ovat suuret. Mutta toisaalta digitalisointi laajentaa elokuvateattereiden käyttömahdollisuuksia: kankaalle voidaan myös heijastaa vaikkapa konsertteja ja urheilutapahtumia.
Useat pienet maakuntateatterit alueella ovat ongelmien edessä. Uhkana on, että useat teatterit joutuvat sulkemaan ovensa. Kuinka monta elokuvateatteria on jäljellä kymmenen vuoden kuluttua? Minkälaisia tukia pienet teatterit voivat saada tässä prosessissa?

Toinen ongelma on Hollywood-studioiden korkeat standardit. Tällöin voidaan miettiä myös vaihtoehtoista levitystä: Olisiko mahdollista rakentaa edullisempi levitysverkko eurooppalaisille dokumentille ja elokuville?

Elokuvakeskus Botnia järjestää yhdessä Pohjanmaan taidetoimikunnan kanssa seminaarin, missä pohditaan näitä kysymyksiä. Seminaari on ensisijaisesti suunnattu alan yrittäjille, mutta kaikki kiinnostuneet ovat tervetulleita.

Ohjelma:

12.00–12.15 Kahvi
12.15–12.30 Tervehdyssanat Ilkka Salomäenpää (Pohjanmaan taidetoimikunta) ja Klas Fransberg (Elokuvakeskus Botnia)
12.30–13.30 Digitaalisen elokuvajakelun trendejä Harri Ahokas (Suomen elokuvasäätiön levityspäällikkö) ja Tero Koistinen (Suomen elokuvateatteriliiton toiminnanjohtaja)
13.30–14.00 Digital Cineman käytöstä ja ongelmista Mihkel Mäemets (Digital Solutions)
14.00–14.30 Vaihtoehtoinen levitys Suomessa täällä hetkellä Dag Andersson (toimitusjohtaja, Kinoscreen Illusion) ja Klas Fransberg (toiminnajohtaja, Elokuvakeskus Botnia)
14.30–15.30 Paneelikeskustelu

Lisätietoja ja ilmoittautuminen sähköpostitse info@elokuvakeskusbotnia.org (30.9 mennessä) tai Klas Fransberg 040 5872171

Laitteistohankinta- ja kunnostustuki

Muistattehan, että Suomen elokuvasäätiön laitteistohankinta- ja kunnostustuen viimeinen hakupäivä on 30. syyskuuta.

Ohjeet ja lomakkeet löytyvät säätiön internet-sivuilta osoitteesta
http://www.ses.fi/fi/osasto.asp?id=2  

Finnkino tuo Metropolitanin oopperan valkokankaille

Finnkinon tiedote 10.9.2008

The Metropolitan Opera on maailman upeimpien äänien näyttämö. Nyt myös Suomessa on mahdollisuus nauttia METin häikäisevistä oopperaesityksistä, kun Finnkino tuo kymmenen oopperaa valkokankailleen live-lähetyksinä 11. lokakuuta alkaen.

”Valkokankaalta nähty ooppera on aivan omanlaisensa elämys muun muassa siitä syystä, että erityisesti tätä tarkoitusta varten suunniteltujen kamerakulmien ansiosta katsoja voi todella kokea olevansa näyttämöllä tapahtumien keskipisteessä”, sanoo Finnkinon markkinointijohtaja Reijo Jämes. ”Esityksen väliajoilla katsojat puolestaan pääsevät nauttimaan heille räätälöidystä lisämateriaalista, kuten oopperatähtien haastatteluista”.

Kauden avaa Karita Mattilan tähdittämä Salome

Finnkinolla on aluksi sopimus kymmenestä oopperaesityksestä. Lähetykset ovat suoria, joten New Yorkin iltapäivämatineoista päästään nauttimaan Suomessa illansuussa. Kauden 2008–2009 avaa upeasti Karita Mattilan tähdittämä Salome. Richard Straussin säveltämän oopperan päärooli on vaativaakin vaativampi niin taiteellisesti kuin fyysisesti, mutta Mattila on saanut rohkeasta tulkinnastaan loistavia arvosteluja.

Muut ensimmäisellä kaudella Suomessa nähtävät oopperat ovat Doctor Atomic, Faustin tuomio, Thaîs, La Rondine, Orfeus ja Euridice, Lucia di Lammermoor, Madame Butterfly, La Sonnambula ja Tuhkimo.

Kulttuurimatkalle elokuvateatteriin

Oopperanäytöksiä järjestetään toistaiseksi yhdeksässä Finnkinon suurimpiin kaupunkeihin sijoittuvassa elokuvateatterissa. Näytösten yhteyteen on suunnitteilla myös hotellipaketteja.

”Oopperanäytöksen ympärille voi rakentaa vaikka pienen viikonloppumatkan lähikaupunkiin hotelliyöpymisineen ja ruokailuineen. Tällainen lähimatkailu on paitsi elämyksellinen myös kustannustehokas ja ekologinenkin tapa päästä kokemaan maailman ehkä arvostetuimman oopperatalon esitysten taika”, Jämes kuvailee.

Liput näytöksiin maksavat 29 € ja kausikortti kaikkiin kymmeneen syksyn ja kevään aikana esitettävään oopperaan 200 €. Pelkän syys- tai kevätkauden paketin (viisi näytöstä) voi ostaa hintaan 125 €. Myös yrityksillä on mahdollisuus ostaa näytöksiin lippuja tai vaikkapa varata kokonainen elokuvasali yksityistä oopperanäytöstä varten.

Lippujen myynti käynnistyy 12. syyskuuta, kun koko kauden kausikortin myynti alkaa Finnkinon lippukassoilla. Lisätiedot: www.finnkino.fi.

SEOL toivottaa jäsenilleen oivallista syksyä!

Suomen elokuvateatteriliitto – SEOL ry | Kaisaniemenkatu 3 B 29 | 00100 Helsinki | puh. (09) 6877 2315 | faksi (09) 6877 2320