SEOL-tiedote 6/2007

Sisällys

– Cinema-tapahtuma suositumpi kuin koskaan – vielä mahtuu mukaan
– Elokuvissakäynneissä käänne parempaan
– Finnkinolla ennätysmäinen elokuvakesä
– Hämeenlinnan Bio Rexiin digitaalinen esityskalusto
– Vanhat hallitukset netissä

Cinema-tapahtuma suositumpi kuin koskaan – vielä mahtuu mukaan

Joensuussa 29.–31.8. järjestettävästä Cinema 2007 -tapahtumasta on kovaa vauhtia tulossa suosituin Cinema-tapahtuma tähän mennessä. Koska ilmoittautumisia tipahtelee Filmikamarille vielä virallisen ilmoittautumisajan umpeuduttuakin, olemme varautuneet niiden vastaanottoon vielä tämän viikon ajan. Ilmoittautua voi osoitteeseen filmikamari@filmikamari.fi.

Jos olet lähdössä Cinemaan, mutta et ole varma, oletko vielä ilmoittautunut, kannattaa tarkistaa asia Filmikamarilta. Toki Joensuussakin voi vielä paikan päällä tehdä ilmoittautumisen, mutta silloin peritään ilmoittautumisesta lisämaksu.

Etukäteisilmoittautujille yhden päivän hinta on 35 euroa, kahden ja kolmen päivän osallistumismaksu on 70 euroa (sis. alv 22 %). Osallistumismaksu maksetaan Suomen Filmikamarin tilille 127130–83554, maksun viestikenttään merkintä ”Cinema 2007 (SEOL)”. Paikanpäällä Joensuussa osallistumismaksut ovat 45 ja 90 euroa.

Cinema 2007 -tilaisuudet Joensuussa toteutetaan suurimmalta osin yleisölle avoimissa kohteissa, joten tilaisuuksien ovilla on vahtimestarit valvomassa, ettei sivullisia pääse sisälle. Ainoastaan ilmoittautumisten kautta jaettavat kaulapassit oikeuttavat sisäänpääsyyn eri tilaisuuksiin, joten ilmoittautumisen voimassaolo kannattaa ehdottomasti varmistaa!

Cinema 2007 -tapahtuman ohjelma on entistäkin monipuolisempi ja osanottajille on luvassa todella laaja paketti syksyn ohjelmistosta, ajankohtaisista puheenaiheista ja elokuvatoimistojen tarjoamista elämyksellisistä päivä- ja iltaohjelmista.

Cinema 2007 -tapahtuman internet-sivut www.savonkinot.fi/cinema2007 avautuvat lähipäivinä. Ilmoittautuneille lähetetään tunnukset nettisivuille, josta löytyy päivitettyä tietoa ohjelmasta, tapahtumapaikoista ja kuljetuksista sekä hyviä käytännön vinkkejä Joensuuhun saapumiseen, majoitukseen ja tutustumiskohteisiin.

Elokuvissakäynneissä käänne parempaan

Alkuvuoden 2007 kävijämäärät teattereissa olivat varsin huolestuttavia. TOP 20 -listan perusteella surkeimmillaan kävijämäärät olivat yli 30 prosenttia jäljessä viimevuodesta. Suurimpana syynä oli kotimaisten elokuvien huono menestys. Kotimaisista elokuvista ainoastaan V2 – Jäätynyt enkeli sai yli satatuhatta katsojaa. Mr Beanin ja erityisesti tuoreimman Pirates-elokuvan myötä päästiin selvemmille vesille. Kesäkausi on ollut piristävän hyvä. Tällä hetkellä TOP 20 -lista näyttää, että olemme kävijämäärissä enää 9,5 prosenttia jäljessä viime vuotta ja lipputuloissa 4,46 prosenttia.

Komeimmat viikot kesällä olivat Potterin ensi-iltaviikko 29 (13.–19.7.), jolloin TOP 20-listaan kirjattiin 214 800 kävijää ja The Simpsons Movien ensi-iltaviikko 31 (27.7.–2.8.), jolloin TOP 20:een kirjattiin peräti 256 437 kävijää. Viimeksi tällaisiin lukuihin on päästy 2006, kun Matti tuli ensi-iltaan viikolla 3 (254 076).

Finnkinolla ennätysmäinen elokuvakesä

Finnkinon tiedote 1.8.2007

Finnkinon elokuvakesä on osoittautunut ennätysvilkkaaksi, takana ovat ajat kun teattereita suljettiin kesäisin katsojakadon pelossa. Isot hittielokuvat laitetaan nyt Suomessakin kankaille samaan aikaan muun maailman kanssa ja rohkeus on osoittautunut oikeaksi. Tuorein tulokas The Simpsons Movie on kerännyt viidessä päivässä 139 542 katsojaa. Yhteensä Finnkinon teattereissa on toukokuun alusta käynyt yli miljoona elokuvan ystävää ja katsojamäärän kasvu viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon on komeat 56 %.

Meneillään oleva kesä on jo osoittanut, että suomalaiset malttavat rannoilta ja grillien äärestä elokuviin kunhan ohjelmisto on vetovoimaista. Leffojen menestyskesä alkoi jo toukokuussa Pirates of the Caribbean: Maailman laidalla -elokuvalla ja viimeisin hitti on kuluneena viikonloppuna avannut The Simpsons Movie. Siinä missä vielä viisi vuotta sitten oli kesäisin kävijämäärissä notkahdus, rikotaan nyt ennätyksiä; heinäkuu oli Finnkinon paras kuukausi kautta aikojen – lähes puoli miljoonaa katsojaa.

Elokuvien levittäjät uskaltavat nyt Suomessakin pistää isot ensi-illat kankaille keskikesällä ja vetävä ohjelmisto puolestaan antaa aihetta pitää teatterit auki. Esimerkiksi edellinen vuonna 2004 keskikesällä muualla Euroopassa julkaistu Potter-elokuva sai Suomen ensi-iltansa varovaisesti vasta elokuussa. Tämän kesän Potter avasi keskellä heinäkuuta häikäisevin tuloksin.

Myös kuvitelma säiden vaikutuksesta elokuvissa kävijöiden käyttäytymiseen on osoittautunut ontuvaksi. Sateella voi hyvällä syyllä poiketa leffaan ja helteellä hetki hyvin ilmastoidussa salissa jäähdyttää mukavasti.

Lisätietoja: Ria Nyman / Finnkino Oy
puhelin: (09) 13 119 344 / 040 724 7070

Hämeenlinnan Bio Rexiin digitaalinen esityskalusto

Digital Cinema Matila & Röhrin tiedote 13.8.2008

Hämeenlinnan Bio Rex siirtyy digitaaliaikaan kun Verkatehtaan elokuvateatterin suurimpaan saliin asennetaan elokuun kuluessa nykyaikainen, huippuluokan 2K digitaalinen esityslaitteisto.

Digitaalinen esitystekniikka mahdollistaa parhaimmillaan nykyistä elokuvateatteriohjelmistoa huomattavasti monipuolisemman ohjelmistotarjonnan. Se luo uusia taiteellisia ja kaupallisia mahdollisuuksia tekijöille, tuottajille, levittäjille ja elokuvateattereille. Katsojat pääsevät nauttimaan huippuluokan kuvan ja äänenlaadusta sekä entistä monipuolisemmasta ohjelmistosta.

Suurin hyöty digitaalisesta esityslaitteistosta elokuvien ja muiden audiovisuaalisten tuotosten tekijöille ja tuottajille tulee olemaan se, että uuden teknologian myötä heillä on mahdollisuus saada tuotoksensa esille entistä helpommin, laajemmin ja laadukkaammin, mutta nykyistä huomattavasti alhaisimmilla kustannuksilla.

"Kyseessä on äänielokuvan tulemiseen rinnastettavissa oleva elokuvatekninen historiallinen murros. Bio Rexiin asennettava digitaalinen esityslaitteisto vie Hämeenlinnan maailmanlaajuisestikin mitaten kehityksen huipulle." Sanoo Bio Rexin toinen omistaja Ilkka Matila.

"Digitaalisen esityslaitteiston myötä voimme tarjota katsojille aivan uudenlaista sisältöä, jonka esittäminen ei ole aikaisemmin ollut teknisesti tai taloudellisesti mahdollista. Tällaista sisältöä ovat mm. stereoskooppiset 3D-elokuvat, dokumentit, kotimaiset ja ulkomaiset live-konsertit, paikalliset tuotannot, pelitapahtumat, interaktiivinen elokuva jne." sanoo Bio Rexin toimitusjohtaja Marko Röhr.

Ensimmäinen digitaalinen ensi-ilta on Shrek kolmas. Tiedotustilaisuus digiprojektorin ympärillä järjestetään 29.8. klo 13:30. Tilaisuuden avaajana ja suojelijana on Olli-Pekka Heinonen.

Vanhat hallitukset netissä

Filmikamarin kesäisen historiaprojektin tuloksena löytyvät internetistä SEOL:in ja Filmikamarin vanhat hallitukset. Historian siipien havinain pariin pääsee SEOL:in osalta osoitteessa www.filmikamari.fi/page.php?id=36 ja Filmikamarin merkkihenkilöt löytyvät osoitteesta: www.filmikamari.fi/page.php?id=21.

Filmikamari toivottaa tuloksellista syksyä

SUOMEN ELOKUVATEATTERILIITTO – SEOL ry
Kaisaniemenkatu 3 B 29, 00100 Helsinki, puh. (09) 6877 2315, faksi (09) 6877 2320

s-posti: filmikamari@filmikamari.fi www.filmikamari.fi/seol