SEOL-tiedote 6/2006 – 28. syyskuuta

Liikettä elokuvamainontarintamalla
Edellisessä SEOL-tiedotteessa kyselimme kentältä tietoja elokuvamainonnassa tapahtuneista muutoksista. Tietojemme mukaan joillakin paikkakunnilla on luovuttu filmillä tapahtuvasta mainonnasta ja olisimme mieluusti tiedottaneet jäsenille, miten laajaa muutos on ja mitkä ovat sen vaikutukset. Valitettavan harvat ovat ottaneet yhteyttä.

13. syyskuuta jyrähti. Rautakirja tiedotti, että Finnkino luopuu filmimainonnasta kokonaan tämän vuoden aikana. Finnkino siirtyy digitaaliseen mainostamiseen ja vaihtaa samalla kumppania Screenvision Finlandista Clear Channel Finlandiin. Valistunut arvaus on, että tällä liikkeellä tulee olemaan vaikutusta elokuvamainonnan tilanteeseen koko Suomessa. Voi olla, että niiden teattereiden, jotka filmimainontaa harjoittavat, on vakavasti arvioitava, millä tavalla he haluavat tulevaisuudessa kehittää tätä toimintansa osa-aluetta.
Rautakirjan tiedote 13.9.2006

DCI julkaisi testiohjelman – Elokuvateatterijärjestöt vaativat sertifiointia
DCI:n (Digital Cinema Initiatives) 6. syyskuuta julkaiseman digitaalisen elokuvan testiohjelman tavoitteena on päästä lähemmäksi kansainvälistä standardia.

Helmikuussa testiohjelmaa vetämään valittiin Frauenhofer Instituutti Saksasta. Marraskuussa 2006 valmistuu Instituutin suunnittelema ja DCI:n hyväksymä testipenkki, johon valmistajat pääsevät testaamaan laitteitaan.

DCI ei itse jaa sertifikaatteja testipenkin läpikäyneille valmistajille, vaan DCI:n jäsenstudiot (Disney, Fox, Paramount, Sony, Universal ja Warner Bros.) päättävät kukin tahollaan, täyttävätkö laitteistot DCI:n spesifikaatiot. Syy siihen, että jokainen studio päättää itsenäisesti laitteistojen sopivuuden löytyy yhdysvaltalaisesta kilpailulainsäädännöstä. Studiot eivät voi sopia yhdessä standardeista, vaan kunkin on, ainakin näennäisesti päätettävä omista vaatimuksistaan itsenäisesti.

DCI:n ilmoitus testiohjelmasta tuli sopivaan aikaan. Pari päivää myöhemmin (8. syyskuuta) elokuvateattereiden etujärjestöt Pohjois-Amerikassa ja Euroopassa julkaisivat kirjeen, jossa vaadittiin digitaaliselle elokuvateatteritoiminnalle luotettavaa ja riippumatonta sertifiointia.

Etujärjestöjen mukaan tuleva digitalisointi on suurin teknologinen muutos, mitä elokuva-ala on koskaan nähnyt. Siirtymän vaatimat investoinnit ovat suuria, joten teattereiden on oltava varmoja niin hankkimiensa laitteiden teknisestä luotettavuudesta kuin siitä, että laitteistot ovat kaikkien elokuvastudioiden ja -levittäjien hyväksymät.

Elokuvateattereiden etujärjestöt pyytävät kansainvälisen, riippumattoman sertifiointiohjelman käynnistämistä – elokuva-alan tulee olla yhdessä rintamassa päättämässä digitaalisten esityslaitteistojen teknisistä vähimmäisvaatimuksista.

Sertifiointikirjeen ovat allekirjoittaneet Kansainvälinen elokuvateatteriliitto (UNIC) sekä viisitoista kansallista liittoa. SEOL ry:n puolesta kirjeen allekirjoitti SEOL:in hallituksen puheenjohtaja Ismo Määttä.

Elokuvien laittomat julkiset esitykset
Elokuvateattereiden tietoon on joillakin paikkakunnilla tullut erityyppisiä laittomia elokuvaesityksiä. Vanhempainyhdistykset ovat järjestäneet DVD-esityksiä lipunmyynteineen rahoittaakseen luokkaretkiä tai koulun opetuksen yhteydessä on katsottu elokuvia DVD:ltä.

Elokuvateatterit ovat reagoineet ilmitulleisiin tapauksiin vaihtelevasti, ääripäinä vaikenemalla tai soittamalla virallisten kieltemme kauneimmilla ärräpäillä ja genitaaliterminologialla ryyditetyn puhelun koulun rehtorille.

Teatterit luonnollisestikin toimivat kuten parhaaksi näkevät. Teatterin kannalta neutraali tapa puuttua laittomiin esityksiin on ottaa yhteyttä SEOL:iin tai suoraan av-alan tekijänoikeuksia valvovan Tuotokseen. Väärinkäytöksistä voi ilmoittaa myös nimettömänä, ilmoituksen antaja pysyy aina salassa. Tämän jälkeen Tuotos ry vie asian Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskukseen (TTVK), joka ottaa yhteyttä lainrikkojaan. Näin vältetään varsinkin pienillä paikkakunnilla tärkeiden yhteiskuntasuhteiden tulehtuminen – ja myös vaikeneminen.

Kunnalla tai koululla voi olla myös sopimus elokuvien opetuskäytöstä Tuotoksen kanssa. Sopimus oikeuttaa rajattomaan määrään esityksiä niistä kotimaisista elokuvista, jotka on listattu Tuotoksen nettisivuille. Muita elokuvia ei saa käyttää! Tällaisessa tapauksessa elokuvan voi hankkia vuokraamalla, tallentamalla tai ostamalla esitystä varten.

Tällä hetkellä Tuotos-sopimuksen piirissä olevat kunnat ja oppilaitokset:

Enontekiön kunta
Ilomantsin kunta
Ingmannin käsi- ja
taideteollisuusoppilaitos
Kainuun ammattiopisto
Kalajoen kaupunki
Keminmaan kunta
Keuruun kaupunki
Lapinjärvi
Loviisan kaupunki
Merikosken ammatillinen koulutuskeskus
Mikkelin ammattiopisto
Oulun seudun AMK
Outokummun ammattiopisto
Parppein koulu (Ilomansi)
Petäjävesi
Pihtiputaan kunta
Pogostan koulu (Ilomansi)
Pogostan lukio (Ilomansi)
Ristijärven kunta
Savukosken kunta
Sodankylän kunta
Sulkavan kunta (2007 alkaen)
Säkinmäen kunta
Tammelan kunta
Vaalan kunta
Vaasan Ammattiopisto
Viikin normaalikoulu (Helsinki)
Viitasaaren kaupunki
Virtain kaupunki
Ylivieskan ammattiopisto
Yläneen kunta

Tuotos ry:n yhteystiedot:
Puh: (09) 440471
sähköposti: tuotos@tuotos.fi

Tukea eurooppalaiseen koulutukseen?
Kuten teatterilaiset hyvin tietävät, Media Desk (www.mediadesk.fi) auttaa elokuva- ja av-alan eurooppalaisiin Media Plus -ohjelman rahoittamiin koulutuksiin osallistumisessa. Media Desk neuvoo hakemusten täyttämisessä ja rahoitukseen liittyvissä kysymyksissä. Media Plus ohjelma tukee kursseja mm. tuottajille ja levittäjille, elokuvateatterilaisille ja uusmedian ammattilaisiille. Media Desk ei jaa erillistä koulutusapurahaa, vaan Media Plus -ohjelman tuen avulla kurssijärjestäjä tarjoaa subventoidut hinnat kaikille osallistujille.

Myös teatterialalle tarjotaan koulutusta. Esimerkiksi ensi vuoden keväällä Belgiassa Media Salles järjestää jo neljännen kerran erittäin oivallisen DigiTraining Plus kurssin, joka antaa vuosittaisen rautaisannoksen tietoa digitalisoitumassa olevasta elokuvateatteritoiminnasta.

Kuten todettu, varsinaista rahallista koulutustukea Media Desk ei anna. Mutta jos koulutus kiinnostaa, kannattaa aina kysyä vapaapaikkoja suoraan kurssin järjestäjältä: Media Plus -ohjelman ja koulutusta järjestävän tahon sopimuksen ehtoihin kuuluu, että vähintään 10 % osallistujista myönnetään apuraha tai vapaapaikka.

Jos jäsenistö niin haluaa, voimme täältä SEOL:in konttorin puolelta tiedustella keskitetysti, esimerkiksi Media Sallesilta Italiasta, löytyykö heidän kursseilleen apurahoja tai vapaapaikkoja suomalaisille osallistujille.

Media Plus -ohjelma kestää tämän vuoden loppuun. SEOL seuraa uuden ohjelman, Media 2007:n valmistumista ja tiedottaa sen tarjoamista tukimahdollisuuksista teattereille ohjelman valmistuttua.

Oulun syyskokouksen majoitusvaraukset
Filmikamarin ja sen jäsenjärjestöjen syyskokoukset pidetään Oulussa 30. marraskuuta. Filmikamari on varannut huoneita Radisson SAS Hotel Oulusta kokousta varten. Huoneiden hinnat ovat 112 euroa yhden hengen huoneesta ja 127 euroa kahden hengen huoneesta. Hinnat sisältävät Super Breakfast -buffetaamiaisen sekä saunan. Huoneet on varattava 8.11. klo 20.00 mennessä. Mainitkaa kiintiötunnus FILMI varausta tehdessänne.

Varaukset:
Puh: 020 1234 700
Faksi: 020 1234 740
Sähköposti: reservations.finland@RadissonSAS.com

Tervetuloa kokouksiin!

Työaikamuutoksia Filmikamarissa
Filmikamarin toimitusjohtaja Raija Nurmio jäi 1. kesäkuuta osa-aikaeläkkeelle, minkä vuoksi hän työskentelee vain 60 % täydestä työajasta. Elokuun alusta järjestösihteeri Paula Uiton työaika putosi 40 prosenttiin. Paula työskentelee Filmikamarin ja sen jäsenjärjestöjen palveluksessa maanantaisin ja perjantaisin.

Pitkin viikkoa SEOL:in jäsenpalveluja, kuten elokuvalippujen tilauksia, hoitavat Merja Tolvanen ja Tero Koistinen.

Merja Tolvanen
merja.tolvanen@filmikamari.fi
(09) 6877 2313

Tero Koistinen
tero.koistinen@filmikamari.fi
(09) 6877 2315
050 323 8582

Jäsenteattereiden uutisia
Filmikamarin internetsivujen sisältöjen kehitystyö on käynnissä. SEOL:in uutispalstaa on aktivoitu ja toivon mukaan myös jäsenistö vierailee entistä useammin liiton sivuilla.

Uudistuksista tärkeimpiä on tulossa oleva uusi uutispalsta ”Jäsenteattereiden uutisia”. Tarkoituksena on välittää entistä paremmin jäsenistölle, mitä muissa jäsenteattereissa tapahtuu ja mitä toiminnan kehittämiseksi tehdään. Jäsenteattereiden uutisia -palstalla tullaan julkaisemaan kaikenlaisia uutisia: on kyseessä sitten kaluston tai sisustuksen uudistaminen, elokuvatapahtuma tai mikä tahansa asia, mistä teatteri haluaa tiedottaa. Liian pieniä uutisia ei ole.

Vaikka uutta internet-palstaa ei ole vielä avattu, olisi hienoa, jos teatterit lisäisivät jo nyt osoitteen filmikamari@filmikamari.fi pressilistaansa. Myös puhelimitse tai maapostitse lähetettyjä uutisia ja tiedotteita otetaan vastaan.

Noin yleisesti: mitä tahansa teatterissa tapahtuukaan, vaikka ihan pientä, kannattaa lähettää tiedotteita paikallisille medioille. Jokaisella paikkakunnalla on yllättävän paljon tiedotusvälineitä, jotka ovat kiinnostuneet mistä tahansa uutisoitavasta. Tiedotteiden lähettäminen on erittäin kustannustehokas tapa markkinoida teatteria. Tiedote kannattaa kirjoittaa valmiin jutun muotoon, niin sillä on varsin suuri mahdollisuus tulla julkaistuksi. Jos tuntuu siltä, että tarvitsisitte tukea tiedotteiden laatimisessa tai yhteystietojen etsimisessä, niin ottakaa yhteyttä, niin katsotaan, miten voimme yhdessä viedä tietoa eteenpäin.

Oy Kamras Film Group AB:n konkurssipesä myy irtaimistoa
Tarjoukset tulee jättää osoitteeseen:

Asianajotoimisto Puiro Snellman Åkerlund Oy
Malminrinne 1 B, 00180 Helsinki
puh. +358 9 5868 440 (vaihde)
fax: +358 9 5868 4420
s-posti: leo.puiro@psalex.com

Esittely ja tarjousten jättö: Esittely voidaan järjestää erikseen sovittaessa koneiden sijaintipaikkakunnalla, osoitteessa Mikonkatu 19, Helsinki. Tarjoukset tulee jättää viimeistään 13.10.2006.

Tarjousten sisältö: Koneet pyritään myymään ensisijaisesti kokonaisuutena tai osa-kokonaisuuksina, mutta myös erillisten koneiden ja laitteiden myynti tarjouksen perusteella tulee kysymykseen.

Tarjouksesta tulee ilmetä, mitä kokonaisuutta tai konetta tarjous koskee, tarjoushinta sekä tarjouksen jättäjän yhteystiedot. Myös elokuvateatteritoiminnan jatkamisesta samassa tilassa on mahdollista neuvotella.

Oikeus tarjousten hyväksymiseen tai hylkäämiseen pidätetään.

Sali 1:
– 83 istumapaikkaa, paremmat tuolit.
– 6 kpl kaiuttimia sivuseinillä, 2-tie kaiuttimia
– 3 kpl kaiuttimia kankaan takana, koteloitu koviin koteloihin, n. 200 W, salin kaiuttimet ostettu käytettynä 4 vuotta sitten.
– Valkokangas, itse rakennetussa kehikossa
– Äänieristetyt ovet
– Salin projektori on 1970-luvulta (1000W), Ernemann

Sali 2:
– 2 kaiutinta kankaan takana, luultavasti 3-tie kaiuttimia
– 32 istumapaikkaa, normaalit tuolit (penkit New Yorkin peruja)
– Valkokangas, itse rakennetussa kehikossa
– Salin projektori on 1970-luvulta (1000W), Phillips
– Käytettynä ostettu vanha vahvistin
– Äänieristetyt ovet

Sali 3:
– Kaksi kaiutinta kankaan takana, arviolta 3-tie kaiuttimia
– 23 istumapaikkaa
– Äänieristetyt ovet
– Valkokangas, itse rakennetussa kehikossa
– Salin projektori on 1970-luvulta (500W), Phillips

Sali 4:
– UBL-kaiuttimia 2 kpl edessä
– 18 istumapaikkaa
– Äänieristetyt ovet
– Valkokangas, itse rakennetussa kehikossa
– Salin projektori on 1970-luvulta (500W), Phillips

Sali 5:
– 72 istumapaikkaa
– 4 kappaletta Apart 2-tie kaiuttimia
– 2 kappaletta EV-merkkisiä järeitä kaiuttimia edessä
– 1 kpl aktiivibassoja
– Äänieristetyt ovet
– Valkokangas, itse rakennetussa kehikossa
– Salin projektori on 1970-luvulta (1000W), Ernemann

Sali 6:
– Yksi kaiutin edessä valkokankaan takana
– Valkokangas, itse rakennetussa kehikossa
– Äänieristetyt ovet
– 15 istumapaikkaa
– Salin projektori on 1930-luvulta (500W), Ernemann

Sali 7:
– Yksi kaiutin edessä valkokankaan takana
– Valkokangas, itse rakennetussa kehikossa
– Äänieristetyt ovet
– 16 istumapaikkaa
– Salin projektori on 1930-luvulta (500W), Ernemann

Säilytystila:
Projektorien varaosia, erittelemättömiä, siivoustarvikkeita ym.

Oikeus muutoksiin varataan.



Filmikamarin väki toivottaa työn iloa ja tuloksellista syksyä

SUOMEN ELOKUVATEATTERILIITTO – SEOL ry
Kaisaniemenkatu 3 B 29, 00100 Helsinki, puh. 09 6877 2312, faksi 09 6877 2320
s-posti: filmikamari@filmikamari.fi