SEOL-tiedote 5/2008

Sisällys
– Ilmoittautumisaika Cinemaan päättyy 8. elokuuta
– SEOL:in 70-vuotisjuhlat
– Selvitysmies arvioi elokuvarahoituksen kehittämistarpeita ja -keinoja
– Elokuva-alan tilastointi- ja kassatilitysjärjestelmä
– European Cinema Summit

Ilmoittautumisaika Cinemaan päättyy 8. elokuuta

Elokuvaväen oma tapahtuma Cinema 2008 lähestyy kovaa vauhtia ja tapahtuman ohjelma alkaa valmistua. Muutama yksityiskohta ohjelmassa odottaa vielä varmistumistaan ja jokunen yllätys pidetään loppuun saakka yllätyksenä, mutta liitteenä oleva päivitetty ohjelma lupaa jo paljon tulevalta tapahtumalta. Cineman nettisivuilta löytyy aina viimeisin päivitetty ohjelma ja muuta ajankohtaista tietoa, joten kannattaa tarkistaa ohjelmatilanne aina ajoittain sieltä.

Cinema-ohjelmassa tiistaina ja keskiviikkona järjestettävät seminaarit on tarkoitettu kaikille osanottajille; myös keskiviikon seminaareista löytyy tärkeää ja mielenkiintoista tietoa elokuvateatteriväellekin, vaikka aiheena onkin lähinnä tuottajien ja levittäjien välinen yhteistyö. Jos kaikesta huolimatta seminaarin aihe ei jostain syystä suuremmin kiinnosta, seminaarien aikana esitetään Tapion toisessa salissa syksyllä tulevien elokuvien ennakkoesityksiä, joita osanottajilla on mahdollisuus mennä katsomaan. Esitettävät elokuvat ilmoitetaan myöhemmin.

Jos olet tulossa mukaan Cinema 2008-tapahtumaan Joensuuhun 26.–28. elokuuta, olethan muistanut ilmoittautua? Viimeinen ilmoittautumispäivä on perjantai 8. elokuuta.

Ilmoittautuminen tapahtuu Filmikamarin kautta, jolloin oheinen ilmoittautumislomake faksataan numeroon (09) 6877 2320.

Ilmoittautuminen vahvistetaan maksamalla ilmoittautumismaksu Suomen Filmikamarin tilille 127130–83554 ja viestiosaan merkintä: Cinema 2008 + osallistujan/osallistujien nimet. Ilmoittautumismaksun viimeinen maksupäivä on sama kuin viimeinen ilmoittautumispäivä eli 8. elokuuta.

Ilmoittautumismaksut ovat tänä vuonna 75 € koko tapahtuman ajalta tai 40 € yhden päivän osallistumisesta. Ilmoittautumismaksu sis. alv 22 %. Joensuussa paikan päällä maksettaessa ilmoittautumismaksut ovat 95 € koko tapahtuman ajalta tai 50 € yhden päivän osallistumisesta.

Nähdään Joensuussa!

SEOL:in 70-vuotisjuhlat

Suomen elokuvateatteriliitto – SEOL ry:n 70-vuotisjuhlaillallinen 29.5. Vaasan ravintola Strampenissa oli mieleenpainuvat. Suuret kiitokset järjestelyistä ja Vaasan yhteyksistä vastanneelle Kino City AB:n henkilökunnalle ja erityisesti Juanita Adamsille.

Strampenin juhlaillallisilla pääpuhujina olivat Suomen elokuvasäätiön toimitusjohtaja Irina Krohn ja Filmikamarin entinen toimitusjohtaja Leo Nordberg.

Lexan puheen voi lukea Filmikamarin internetsivuilta kokonaisuudessaan osoitteesta http://www.filmikamari.fi/page.php?id=13&news_id=486(puhe oli sivumennen sanoen äskeistä internet-osoitetta merkittävästi selkeämpi!).

Iltajuhlissa jaettiin Filmikamarin elokuva-alan ansiomerkit. Kultaiset ansiomerkit (numerot 48 ja 49) saivat Rauno Kivirinne sekä Anssi Luoma. Hopeiset ansiomerkit myönnettiin Juanita Adamsille, Juha Elomäelle, Markku Järviselle, Tapio Koskelle, Esko Puolakalle, Pasi Vesalle, Pirkko-Liisa Vesalle, Orvokki Lohmanille, Riitta Haapiaiselle, Kauno Iltaselle ja Jukka Mäkilälle. Kiitettävän moni ansiomerkin saajista oli illallisilla paikalla.

Vaasan uudistetussa Gloria-elokuvateatterikeskuksessa järjestettiin perjantaina 30.5. Suomen elokuvateatteriliiton, Suomen elokuvatoimistojen liiton sekä Suomen Filmikamari ry:n vuosikokoukset. SEOL:in vuosikokouksessa jaettiin juhlavuoden kunniaksi kunniakirja vuonna 1938 tai aiemmin perustetuille toiminnassa oleville jäsenteattereille. Kunniakirjan saivat seuraavat 26 teatteria:

Elokuvateatteri Kytö, Alavus
Elävien kuvien teatteri, Forssa
Kino Olympia, Hanko
Maxim, Helsinki
Bio Rex, Helsinki
Lasten Cinema, Helsinki (Ent. Lyyra, Edison, Diana)
Tapio, Joensuu
Koivu ja Tähti, Kannus
Bio Pallas, Karjaa
Suojan Elokuvat, Karstula
Kino Palatsi, Kotka
Bio Dux, Kristiinankaupunki
Kino, Laitila
Kino-Aula, Lappeenranta
Kinema, Loimaa
Kinolinna, Mikkeli
Kino-Säde, Mänttä
Star, Oulu
Bio Huvimylly, Raahe
Iso-Hannu, Rauma
Kino Sampo, Riihimäki
Bio-Salo, Salo
Bio Forum, Tammisaari
Kuvala, Uusikaupunki
Virtain pirtti, Virrat
Bio Astra, Vöyri

Reijo Varpainen on ystävällisesti antanut kuvia käyttöömme Vaasan tilaisuuksista. Kuvat löytyvät näistä internet-osoitteista:
http://www.filmikamari.fi/filemanager/File/SEOL_Vaasa1.zip
http://www.filmikamari.fi/filemanager/File/SEOL_Vaasa2.zip
http://www.filmikamari.fi/filemanager/File/SEOL_Vaasa3.zip

Selvitysmies arvioi elokuvarahoituksen kehittämistarpeita ja -keinoja

OPM:n tiedote 28.05.2008

Opetusministeriö on pyytänyt elokuvaohjaaja Lauri Törhöstä selvittämään elokuvan julkisen rahoitusjärjestelmän kehittämistä. Selvitysmiehen tehtävänä on mm. arvioida elokuvatuotannon ja -kulttuurin julkisen rahoituksen rakennetta ja toimivuutta.

Selvitysmieheltä odotetaan lokakuun loppuun mennessä ehdotuksia elokuva-alan julkisen tukijärjestelmän ja sen toimeenpanon kehittämisestä. Toimenpiteitä voidaan hyödyntää elokuvan ja muun kuvaohjelman valmistamisen ja jakelun tukemisessa sekä elokuvakulttuurin edistämisessä.

Toimeksiannon mukaisesti selvittäjän tulee kuulla Suomen elokuvasäätiön ajatushautomoon ja muihin keskusteluihin kutsumia asiantuntijoita elokuvan rahoitusjärjestelmästä ja muista kehittämiskohteista.

Selvittäjän tueksi opetusministeriö on lisäksi asettanut alan ammattilaisista ja viranomaisasiantuntijoista koostuvan työryhmän. Työryhmään kuuluvat yhteistuotantojen päällikkö Erkki Astala (Yleisradio), tuottaja Jarkko Hentula (Suomen elokuvatuottajien keskusliitto), puheenjohtaja Jukka-Pekka Laakso (Valtion elokuvataidetoimikunta), elokuvaohjaaja Saara Cantell (Suomen elokuvaohjaajien liitto), kaupallinen johtaja Katarina Nyman (Nordisk Film), pääsihteeri Juha Samola (AVEK), professori Mika Ritalahti (taideteollinen korkeakoulu), ylitarkastaja Leena Laaksonen (opetusministeriö) sekä ylitarkastaja Petra Tarjanne (työ- ja elinkeinoministeriö).

Valtion tuki elokuvan ja muiden audiovisuaalisten ohjelmien tuotantoon, jakeluun ja kulttuuriin vuonna 2008 on noin 20 miljoonaa euroa. Opetusministeriö on valtionapupäätöksellä antanut kotimaisen elokuva- ja muiden audiovisuaalisten ohjelmien tuotannon sekä jakelun tukemisen Suomen elokuvasäätiön tehtäväksi. Säätiö myöntää mm. elokuvien tuotantotuet, kulttuuriviennintuet, esitys- ja levitystoiminnantuet sekä elokuvafestivaalituet. Lisäksi Valtion elokuvataidetoimikunta myöntää harkinnanvaraisia avustuksia alueellisille elokuvakeskuksille, elokuvatapahtumille ja muille alan toimijoille sekä päättää elokuvan laatutuesta. Myös opetusministeriö myöntää harkinnanvaraisia valtionavustuksia mm. alan järjestöille, jotka edistävät elokuva- ja muuta audiovisuaalista kulttuuria.

Lisätietoja:
– ylitarkastaja Leena Laaksonen (opetusministeriö), puh. 040 722 1324, (09) 1607 7044

Elokuva-alan tilastointi- ja kassatilitysjärjestelmä

Opetusministeriö on myönsi alkukesästä yhteensä 210 000 euroa kulttuurin ja taiteenalojen tietoverkko- ja tietokantahankkeisiin. Avustuksilla halutaan edistää kulttuurin ja eri taiteenalojen tietoyhteiskuntavalmiuksia, mahdollisuuksia laajentaa ja hyödyntää sähköisten palveluiden käyttöönottoa sekä tukea tietoverkkojen kulttuuripalveluiden kehittämistä. Tuettavat hankkeet voivat liittyä joko kulttuuria tai eri taiteenaloja hyödyntävien verkkopalveluiden kehittämiseen tai kulttuurin ja eri taiteenalojen kansallisesti merkittävien tietokantojen saattamiseen digitaaliseen muotoon ja näiden digitaalisten tietokantojen edelleen kehittämiseen. Avustuksia ei myönnetä pelkästään laitehankintoihin.

Suomen Filmikamari sai tukea 20 000 euroa elokuva-alan tilastointi- ja kassatilitysjärjestelmä -hankkeeseen. Työn alla olevan järjestelmän johtavana periaatteena on, että jokainen elokuvateatteri voi käyttää sitä. Järjestelmän käyttöä ei rajoiteta esimerkiksi käyttöjärjestelmäkohtaiseksi. Tilastointi- ja kassatilitysjärjestelmää käytetään internet-selaimella, jolloin teatterissa käytettävien tietokoneiden käyttöjärjestelmät eivät aseta rajoituksia. Järjestelmää voi käyttää myös millä tahansa yleisellä internet-selaimella (Internet Explorer, Firefox, Opera, Safari jne.).

Teatteri syöttää järjestelmään tietonsa joko käsin tai suoraan lipunmyyntijärjestelmästään. Suomen elokuvasäätiö saa kaikki järjestelmän tilityksistä keräämät tilastotiedot. Yhteistyössä elokuvatoimistojen ja teattereiden kanssa sovitaan, mitä tietoja julkaistaan ja milloin. Tiedot on julkaistavissa vähintään kvartaaleittain (katsotuimmat elokuvat, kävijämäärät, lipputulot, paikkakuntakohtaiset tilastot).

Järjestelmän kautta tehdään myös tekijänoikeuskorvausten laskutukset teattereiden lipputuloista.

Filmikamarin viikonlopun ja elokuvaviikon top-listaukset saadaan järjestelmästä automaattisesti. Järjestelmän avulla listausten kokoamisen työmäärä vähenee merkittävästi, niinpä nykyisin maksullinen palvelu voitaisiin uudella järjestelmällä tarjota elokuvateattereille ilmaiseksi.

Järjestelmän kehittämistä ja kilpailutusta varten on perustettu työryhmä. Järjestelmä on tarkoitus saada koekäyttöön (10–20 teatteria) heti ensi vuoden puolella.

European Cinema Summit

Kansainvälinen elokuvateatteriliitto UNIC on päättänyt perustaa uuden eurooppalaisen elokuva-alan ammattilaistapahtuman European Cinema Summitin. Meikäläisen Cinema-tapahtuman isoveli järjestetään ensimmäistä kertaa 15.–18. kesäkuuta 2009 Brysselissä. Cinema Summit on suunnattu elokuvateattereille: tapahtumassa esitellään tulevia elokuvia ja tapahtumaan liittyy myös trade show, missä laitteistovalmistaja ja oheismyyntiyritykset esittelevät tuotteitaan.

Jos tapahtumaan ilmoittautuu ennen 15. joulukuuta, maksu on 280 euroa, myöhemmät ilmoittautumiset maksavat 350 euroa. Tapahtumaan voi ostaa myös paketin, joka sisältää hotellimajoituksen. Sen hinta on 500 euroa.

Lisätietoja osoitteesta www.europeancinemasummit.com  

SEOL toivottaa verratonta syksyä!

Suomen elokuvateatteriliitto – SEOL ry | Kaisaniemenkatu 3 B 29 | 00100 Helsinki | puh. (09) 6877 2315 | faksi (09) 6877 2320