SEOL-tiedote 1/2009

Sisällys

– Katsaus edelliseen vuoteen ja vähän kuluvaankin
– Tasuria tarjolla
– Koulukinon uudet oppimateriaalit johdattavat Saksan lähihistoriaan ja komedian keinoihin
– SEOL:in jäsenkortit 2009
– Vaihda SEOL-tiedotteesi sähköiseksi
– Elokuvasäätiön tukien hakuajat 2009
– Elokuvateatterivalokuvia Helsingissä

Katsaus edelliseen vuoteen ja vähän kuluvaankin

Kuten Filmikamari pari viikkoa sitten tiedotti, valtakunnallinen katsojamäärä oli viime vuonna paras neljään vuoteen. Katsojissa päästiin noin 7 miljoonaan. Menestyselokuvien leveä rintama oli auttamassa hyvään vuoteen. Harvoina vuosina peräti 11 elokuvaa saa yli 170 000 katsojaa.

SEOL:issa tiedetään kipeän hyvin, että viime vuoden kävijämäärien nousu ei jakaantunut tasaisesti. Lukuisat teatterit menettivät katsojia, kuten aikaisempinakin vuosina. Eräästäkin teatterista –, joka täytti joulun alla kunniakkaat 60 vuotta – kerrottiin, että 2008 oli teatterin heikoin vuosi 60 vuoteen.

Teattereille elintärkeä kotimaisten elokuvien katsojaosuus oli onneksi hyvä ja antoi taas muutamalle teatterille lisäaikaa jatkaa toimintaansa. Toivottavasti sama yleisöystävällisyys jatkuu myös tämän vuoden kotimaisissa elokuvissa. Rööperi ainakin näyttää täyttävän paikkansa kotimaisten menestyselokuvien jatkumossa.

Jo useamman vuoden jatkunut kotimaisten elokuvien hyvä menestys ei ole sattumaa: toivokaamme kädet kainaloa myöten ristissä, että kotimaisen elokuvan rahoitus kasvaa lopultakin jo vuosia toivotulle pohjoismaiselle tasolle – ja että rahoituspäätöksiä tekevät pitävät kirkkaasti mielessä, että pitkälti heidän päätöksistään riippuu kotimaisen elokuvan katsojaosuudet. Tuuriin ei voi luottaa.

Mitä vuosi 2009 tuo tullessaan?

Vuoden 2009 elokuvien menestyksestä on vaikea sanoa vielä mitään. Joitakin varmoja menestyselokuvia elokuvia on tiedossa, mutta niiden varmuus on yhtä epävarmaa kuin aina tällä alalla. Uusimman Harry Potter -elokuvan siirtyminen kuluvalle vuodelle ei ainakaan enää harmita…

Digitalisoinnin etenemisen kannalta eletään mielenkiintoisia aikoja. Viime vuoden loppuun mennessä meillä oli 14 digisalia kahdeksalla paikkakunnalla (Espoo 2, Helsinki 2, Hämeenlinna 3, Joensuu 1, Kajaani 2, Oulu 1, Seinäjoki 1, Vantaa 2). Näistä kymmenessä salissa on myös mahdollista näyttää 3D-elokuvia. Tänä vuonna on viimeisimpien julkaistujen tietojen mukaan tulossa uusia 3D-digisaleja kuudelle uudelle paikkakunnalle.

SEOL:kin osallistuu digitalkoisiin: opetusministeriön aloitteesta on perustettu elokuvateattereiden digitalisoinnin yhteistyöverkosto, jonka vetovastuussa on Suomen Filmikamari ry. Hankkeen tarkoituksena on asiantuntijaverkoston avulla rakentaa suomalaisten elokuvateattereiden digitalisoinnin malli: miten ja millaisin rahoitusratkaisuin suomalaiset elokuvateatterit voidaan digitoida.

Elokuvateattereiden digitalisoinnin yhteistyöverkosto tehtävät:

– Selvittää digitoinnin hyödyt eri osapuolille
– Selvittää eri osapuolten, kuten valtion, kuntien, elokuvasäätiön, elokuvalevittäjien ja elokuvateattereiden, mahdollisuudet osallistua laajamittaisen digitoinnin rahoittamiseen
– Aikatauluttaa koko teatteriverkon digitoinnin toteuttaminen
– Koota jo digitoitujen suomalaisten teattereiden kokemukset sekä kansainvälisiä kokemuksia
– Selvittää esitystekniikkaan välillisesti liittyvät tekniset vaatimukset ja tarvittavat tietoverkkojen ja ohjelmistojen päivitysjärjestelmät
– Selvittää elokuvateattereiden koulutustarpeet teknologian murrosvaiheessa
– Selvittää ”vaihtoehtoisen” ohjelmiston (kuten ooppera) esitysmahdollisuudet

SEOL:in tavoitteena on, että kaikille teattereille on annettava mahdollisuus digitoinnin täyteen hyödyntämiseen. Jotta teatterikannan elinvoimaisuudesta voidaan huolehtia, tarvitaan koko valtakunnan kattava rahoitusratkaisu, joka todennäköisesti vaatii julkisen rahoituksen osalta erillisen hyväksynnän EU:n komissiolta: nykyiset julkisen tuen rajat käytännössä estävät riittävän laajan digitoinnin.

Lauri Törhösen laaja Selvitys Suomen Elokuva – Finlands Film: Selvitys elokuvan julkisesta rahoitusjärjestelmästä julkaistiin viime vuoden loppupuolella. Lausuntojen deadline oli viime viikolla ja tietojemme mukaan niitä on kannettu opetusministeriöön kasapäin. SEOL seuraa aktiivisesti, mitä muutoksia elokuvan julkisen tuen jakamisessa ja mahdollisesti elokuva-alan rahoitusrakenteisiin on tulossa. Selvitys löytyy sähköisessä muodossa täältä: http://www.minedu.fi/OPM/Julkaisut/2008/Suomen_Elokuva?lang=fi

Elokuvasäätiö jatkaa aktiivista toimintansa kehittämistä. Vuoden alussa käynnistetään elokuvajakelun ajatushautomo. Suomeksi: säätiö pyrkii yhteistyössä alan ammattilaisten kanssa levitys- ja esitystoiminnan strategiansa kehittämiseen ja uudistamiseen.

Tasuria tarjolla

Myytävänä 2 x 1000 W Irem tasasuuntajia tarjouksien mukaan. Tasasuuntajat ovat olleet käytössä Tikkurilan Grandissa vuosina 1988–2002 (14 vuotta).

Tiedustelut:
Kimmo Lohman, kimmo.lohman(ät)kolumbus.fi tai 0400 555 377

Koulukinon uudet oppimateriaalit johdattavat Saksan lähihistoriaan ja komedian keinoihin

Koulukinoyhdistyksen oppimateriaalit avaavat ovia kokonaisvaltaisempaan elokuvaelämykseen ja auttavat opettajaa käsittelemään elokuvia oppilaiden kanssa koulussa. Materiaaleja voi hyödyntää markkinoinnissa ja niistä kannattaa kertoa koulukinonäytäntöä tilaaville opettajille.

Elokuvan lajityyppejä käsittelevän uuden oppimateriaalisarjan avulla pääsee tutustumaan genreihin ja niiden konventioihin. Sarjan aloitti Kummeli – alivuokralainen, joka käsittelee komediaa. Lajityypin lisäksi materiaali tutustuttaa homoseksuaalisuuden kuvaamiseen valkokankaalla. Kummeliin liittyy myös uudenlainen DVD-oppimateriaali, joka johdattaa komediailmaisuun sketsin keinoin. Melodraamaa valottaa Putoavia enkeleitä -elokuvan oppimateriaali, joka on suunnattu myös lukioiden äidinkielen ja kirjallisuuden opetukseen.

Lukioikäisille sopivia uusia oppimateriaaleja löytyy myös elokuvista Baader Meinhof Komplex, Ikuistetut hetket sekä Mika Kaurismäen uutuudesta Kolme viisasta miestä. Näiden elokuvien avulla löytyy uusia näkökulmia Saksan väkivaltaiseen lähimenneisyyteen, valokuvauksen historiaan sekä näyttelijäntyön saloihin.

Kotimaisen Myrsky-elokuvan oppimateriaali tutustuttaa alakoululaiset koiriin ja lemmikkieläimiin. Ruotsalaisen animaation Mimmi lehmä ja varis oppimateriaali kertoo erilaisuudesta ja ystävyydestä pienimmille oppilaille.

Oppimateriaalit ovat tulostettavissa sivulta www.koulukino.fi  


SEOL:in jäsenkortit 2009

Vuoden 2009 SEOL-kortit ovat nyt tilattavissa. Tilaukset voi osoittaa Merja Tolvaselle, merja.tolvanen(ät)filmikamari.fi, (09) 6877 2313.

Korttien kanssa toimitaan kuten ennenkin: jokaisella viime vuoden jäsenmaksun maksaneella teatterilla on oikeus SEOL:in korttiin. Kortti on henkilökohtainen. Teatterin omistaja päättää, kenen nimiin kortti laitetaan. Kortilla saatavat alennukset elokuvalipuista ovat teatterikohtaisia, toisin sanoen teatterit päättävät itsenäisesti, millaisen alennuksen ne kortilla antavat.

Vaihda SEOL-tiedotteesi sähköiseksi

SEOL-tiedote lähetetään tällä hetkellä sähköisenä versiona lähes 170 osoitteeseen. Paperinen versio lähetetään noin 50:lle. Jos käytät sähköpostia mutta saat silti tiedotteen Itellan riuskan henkilökunnan tuomana, voisitko ystävällisesti ilmoittaa sähköpostiosoitteesi, niin lähetämme vastedes järäkät lukupakettimme sähköisesti.

Jos haluat edistää suomalaista metsäteollisuutta ja toivot jatkossakin saavasi SEOL-tiedotteen paperisena, ymmärrämme toki.

Mikäli teatterisi henkilökunnassa on sellaisia, joiden olisi mielestäsi hyvä saada SEOL-tiedote, niin ilmoittakaa sähköpostiosoite meille, niin lisäämme sen listaan. Huom! Sähköpostiosoitteiden ilmoittaja vastaa siitä, että SEOL-tiedotteen osoitelista pysyy ajan tasalla.

Elokuvasäätiön tukien hakuajat 2009

Elokuvateattereiden toimintatuen (3.2.) deadline on 30. tammikuuta. Laitehankinta- ja kunnostustuen 30. tammikuuta ja 30. syyskuuta.

Elokuvasäätiön tukiohjeisiin tuli muutoksia vuoden alussa. Nämä muutokset koskevat lähinnä tuotantotukia. Säätiön uudistuneet tukiohjeet löytyvät täältä:
www.ses.fi/dokumentit/Tukiohjeet.pdf  

Viime vuoden lopulla EU:n komissio vahvisti Suomen elokuvatukien tukiohjelman vuoteen 2013 asti. Elokuvateattereiden tukiin tulee joitakin muutoksia, mistä tiedotamme jäsenistöä heti kun uudistuneet tukiohjeet vahvistetaan.

Elokuvateatterivalokuvia Helsingissä

Palkitun valokuvaaja Malla Hukkasen elokuvateatterivalokuvia ja valokuvia Aki Kaurismäen elokuvatuotannoista on nähtävissä Helsingissä Stoan galleriassa (Turunlinnan tie 1, Itäkeskus, www.stoa.fi)

Sen lisäksi, että Hukkasen valokuvat ovat loistavia, voi teatterikuvista bongata tuttuja alan ammattilaisia. Näytillä on kuvia muun muassa Ivalosta, Joensuusta, Konnevedeltä, Lappeenrannasta, Lohjalta, Mikkelistä, Paimiosta, Raumalta, Savonlinnasta, Sodankylästä ja Tammisaaresta.

SEOL toivottaa jouheaa alkuvuotta!
Kaisaniemenkatu 3 B 29, 00100 Helsinki, puh. (09) 6877 2315, faksi (09) 6877 2320