Sensuuri maailman tiukin Suomessa?

Nordisk Film Theatrical Distribution, lehdistötiedote 5.6.2007

Valtion elokuvatarkastamo on antanut Teini-ikäiset mutanttininjakilpikonnat -animaatioelokuvalle rankan K11-ikärajan. Ikäraja on Euroopan tiukin. Kyseinen elokuva on saanut kaikissa muissa Pohjoismaissa K7-ikärajan, Saksassa ikäraja on K6. Elokuvatarkastamo on linjassaan tällä hetkellä jopa koko maailman tiukin. Muissa maissa elokuva on sallittu kaikenikäisille tai vastuu on annettu kokonaan vanhemmille.

Teini-ikäiset mutanttininjakilpikonnat seikkailevat epätodellisessa animaatiomaailmassa fantasiahahmojen keskuudessa kuten Turtles-animaatiosarjassa, joka pyörii MTV3:n suosituissa lasten lauantai-aamuissa. Nyt suosituista sankareista on tehty jännittävä, tummasävyinen tietokoneanimaatio. Elokuva ei ole ihan perheen pienimmille sopiva, mutta siitä huolimatta K11 on liian kova elokuvateatterilevitykseen tulevalle lasten- ja nuortenelokuvalle.

"Valkokangas on elokuvan levityskanavista ainoa, jossa ikärajoja voidaan tarkasti kontrolloida. Tästä kontrolloitavuudesta ei mielestämme saisi teatterilevitystä kuitenkaan Suomessa rangaista toteuttamalla muuta maailmaa tiukempaa ikäraja-politiikkaa”, sanoo Nordisk Filmin kaupallinen johtaja Katarina Nyman.

”Suomen kaltaisella pienellä markkina-alueella elokuvateatterilevitys ei yksinkertaisesti kestä kansainvälistä keskiarvoa tiukempia ikärajoja, jotka entisestään kaventavat yleisöpotentiaalia. Esimerkiksi TMNT:n kaltaisissa dubattavissa perhe-elokuvissa taloudellinen riski kasvaa niin suureksi, ettei kyseisiä elokuvia valkokankaalla pian enää nähdä."

Elokuvatarkastamon langettama sensuuri rajaa suuren osan Turtles-faneista kokonaan ulos elokuvateatterikävijöistä. Muualla kuin elokuvateattereissa ikärajaa on vaikeampi valvoa tai se saatetaan jättää kokonaan valvomatta, kuten DVD:n myynnissä tai televisioesityksessä. Tässä kohtaa nousee esiin vanhempien vastuu lasten mediatottumusten ja -kulutuksen valvomisessa. Tämä vastuu olisi elokuvateattereissa nostettava viranomaisten sanktioiden ohi, kuten Englannissa. Meillä olisi panostettava vanhempien ja opettajien mediakasvatukseen. Vanhemmat tuntevat omat lapsensa elokuvankatsojina ja osaavat määritellä rajoja. Jokainen lapsi on yksilö, joka kehittyy ja kypsyy median kuluttajana omalla aikataulullaan.

Teini-ikäiset mutanttininjakilpikonnat -elokuvan ikärajat muualla maailmassa:

Tanska, Ruotsi ja Norja K-7
Saksa, Hollanti ja Itävalta K-6
Sveitsi K-7 (kantonit Geneve ja Vaud)
Italia G eli sallittu kaikenikäisille
Iso-Britannia ja Irlanti PG
USA ja Australia PG
Filippiinit G eli sallittu kaikenikäisille
Singapore PG
Brasilia ”Livre” eli sallittu kaikenikäisille
Argentiina ”Atp” eli sallittu kaikenikäisille
Hongkong I eli sallittu kaikenikäisille
Kanada PG (Alberta/British Columbia/Manitoba/Ontario), Kanada (Quebec) G eli sallittu kaikenikäisille

PG = Parental guidance advised. There is no age restriction but some material may not be suitable for all children

Lisätietoa:

Nordisk Film Theatrical Distribution
Tiedotuspäällikkö Manna Katajisto
09 476 44666, 040 5610074
manna.katajisto@nordiskfilm.com
www.nordiskfilm.fi/valkokangas