Saksalaisen elokuvan viikko 9.–12.10. elokuvateatterikeskus Tapiossa

Jokavuotiseksi tapahtumaksi vakiintunut saksalaisen elokuvan viikko tuo jälleen Joensuun syksyyn laadukasta saksalaista nykyelokuvaa. Elokuvissa käsitellään mm. ailahtelevia ihmissuhteita, uskonnon ja nyky-yhteiskunnan ristiriitoja sekä vaikeita asioita sodasta.

Viikon aloittaa Alles auf Zucker. Jaeckie Zuckerilla on vain yksi toivo päästä veloistaan: saada 100.000 euron päävoitto Euroopan biljarditurnauksessa. Mutta sitten hänen äitinsä kuolee yllättäen ja vaatii testamentissaan, että pojat tekevät keskenään sovinnon ja valvovat perheineen juutalaisen tavan mukaan seitsemän päivää hänen ruumiinsa äärellä. Jaeckien vaimo Marlene suorittaa pikakurssin juutalaisista perinteistä, kun taas Jaeckiella on muita huolia: biljarditurnaus on juuri alkamassa.

Sophie Scholl sijoittuu kevääseen 1943. Taistelu Stalingradista on päättynyt ja "Valkoisen ruusun" jäsenet Münchenissä käynnistävät Hitlerin vastaisia tempauksia. Sisarukset Sophie ja Hans tavataan jakamasta lentolehtisiä ja heidät pidätetään. Elokuva seuraa kuulusteluja ja oikeudenkäyntiä Sophien näkökulmasta.

Tämä aavistaa itseään odottavan kuolemanrangaistuksen, mutta jaksaa silti asettua puolustamaan veljeään ja muita vastarintaliikkeen jäseniä. Elokuva oli Saksan Oscar-ehdokkaana vuonna 2006.

Sommer vorm Balkon kertoo Berliinin kesästä. Nike on töissä vanhustenhoitajana, eronnut Katrin etsii töitä ja huolehtii murrosikäisestä pojastaan. Ystävättäret viettävätleppoisia kesäöitä Niken parvekkeella juoden viiniä ja unelmoiden täydellisestä miehestä. Sitten kuvioihin astuu rekkakuski Ronald, joka muodostaa uhan heidän entiselle elämälleen, ja naisten ystävyys joutuu koetukselle.

Rhythm is it! -dokumentti kertoo joukosta nuoria, jotka harjoittelevat tanssiesitystä Stravinskyn "Kevätuhria“varten. Suurimmalla osalla heistä ei ole aiempaa kokemusta klassisesta musiikista. Elokuva seuraa kolmea nuorta kolmen kuukauden harjoitusperiodin aikana. He käyvät läpi tunteiden koko skaalan; epävarmuuden ja itseluottamuksen, epäilykset ja hurmion.

Elokuvat ovat valmistuneet vuosina 2004–2005.

Saksalaisen elokuvan viikko kiertää Suomessa Joensuun lisäksi Oulussa, Turussa, Helsingissä, Tampereella ja Vaasassa.

Elokuvaviikon järjestävät Goethe-Instituutti ja Saksan liittotasavallan suurlähetystö yhteistyössä alueellisten elokuvakeskusten kanssa. Joensuun järjestelyistä vastaa Pohjois-Karjalan alueellinen elokuvayhdistys ry.

Ohjelma (Näytökset salissa 3):

Ti 9.10. klo 16.30 Alles auf Zucker
Ke 10.10. klo 16.30 Rhythm is it!
To 11.10. klo 16.30 Sophie Scholl
Pe 12.10. klo 16.30 Sommer vorm Balkon

HUOM, kaikissa elokuvissa on englanninkielinen tekstitys.
Liput: 3 €, varaukset elokuvateatterikeskus Tapio, puh. (013) 122238

Lisätietoja:
Jarkko Kuittinen / Pohjois-Karjalan alueellinen elokuvayhdistys ry,
Puh: 013-228515 tai 040-5751082
Sähköposti: jarkko.kuittinen@pkey.fi