Rikostuomio vertaisverkossa musiikkia ja elokuvia levittäneelle

Euralainen 32-vuotias mies tuomittiin Rauman käräjäoikeudessa sakkoihin ja korvauksiin tekijänoikeusrikoksesta ja -rikkomuksesta. Mies oli vuosien 2005–2006 aikana asettanut kotikoneestaan lähes 70 elokuvaa ja yli 4000 musiikkikappaletta yleiseen jakoon internetin DirectConnect-vertaisverkkoon. Musiikkitiedostot olivat valtaosin kotimaista tuotantoa. Tiedostoja oli ladattu lähes 1 200 gigatavua, mikä musiikiksi muutettuna vastaa ainakin 12 000 albumia. Kultalevyn Suomessa saa 15 000 albumin myynnistä.

Käräjäoikeus tuomitsi miehen 40 päiväsakkoon, joista kertyi yhteensä 800 euroa. Lisäksi mies joutuu maksamaan oikeudenhaltijoille korvauksia ja oikeudenkäyntikuluja lähes 7 000 euroa. Tuomittu myönsi toiminnan, mutta kiisti tietäneensä sen laittomuudesta. Myöskään hyötymis- tai vahingoittamistarkoitusta hänellä ei omien sanojensa mukaan ollut.

TTVK:n lakimies Jaana Pihkala on tyytyväinen käräjäoikeuden langettamaan tuomioon, joka on ensimmäinen uuden tekijänoikeuslain mukainen rikostuomio. Nykylain mukaan nettipiratismista voi seurata maksimissaan kahden vuoden vankeusrangaistus vaikka tekoon ei liittyisi hyötymis- tai ansiotarkoitusta.

– Käräjäoikeuden tuomio on selkeä viesti siitä, että tämän tyyppinen laittomuuksien harrastelu ei kannata, eikä sitä tulla jatkossakaan sietämään. Biisit, elokuvat ja pelit on syytä hankkia laillisesti, toteaa Pihkala.

Suomessa toimii jo noin parikymmentä laillista musiikin nettikauppapaikkaa.