Takaisin

03.01.2022 | Filmikamari

Korona vei toisen kerran yli puolet elokuvateattereiden katsojista

Suomen Filmikamarin tiedote 3.1.2022

Vuonna 2021 Suomessa käytiin elokuvissa hieman yli 3,4 miljoonaa kertaa. Kävijämäärä on tilastoidun ajan heikoin.
– Korona-aika on ollut elokuvateattereille todella raskas. Ilman Elokuvasäätiön kautta kanavoituja tukia sekä Valtiokonttorin yritysten kustannustukea, elokuvateattereita olisi menetetty runsaasti, toteaa Suomen Filmikamari ry:n toimitusjohtaja Tero Koistinen.

Vuoden katsotuin elokuva oli ylivoimaisesti James Bond -elokuva 007 No Time To Die yli 600 000 katsojalla. Elokuva tuli ensi-iltaan syyskuun lopulla. Toiseksi katsotuimmaksi nousi myös syyskuussa ensi-iltaan tullut Dyyni (172 000 katsojaa).

Vuoden katsotuimmat kotimaiset elokuvat olivat heinäkuussa ensi-illan saanut Luokkakokous 3 – Sinkkuristeily (166 000 katsojaa) ja loka-marraskuun ensi-illat Hytti nro 6 (lähes 130 000 katsojaa) ja Syke-elokuva: Hätätila (lähes 120 000 katsojaa).

Kotimaisten elokuvien katsojaosuus oli tavanomaiseen tapaan korkea, 25 prosenttia. Kotimaisia elokuvia katsottiin 860 000 kertaa. Yhtä heikkoa kävijämäärää kotimainen elokuva ei ole saanut sitten 90-luvun.

– Korona on iskenyt elokuvateattereiden lisäksi koko elokuvan arvoketjuun, elokuvalevittäjiin ja elokuvatuottajiin, Koistinen muistuttaa. Elokuvateattereita on tuettu kohtuullisesti, myös levittäjiä on tuettava ja erityisesti niitä tuotantoyhtiöitä, joiden elokuvat ovat jääneet koronarajoitusten jalkoihin. Koko suomalainen elokuva-ala elää tai kaatuu kotimaisen elokuvan mukana.

Tällä hetkellä elokuvien esittäminen on kielletty viidessä maakunnassa (Pirkanmaa, Pohjois-Pohjanmaa, Satakunta, Uusimaa, Varsinais-Suomi). Muualla on 10, 20 tai 50 hengen rajoitukset yleisömääriin.

– Elokuva-ala ei vastusta koronarajoituksia: ainoastaan tehottomia ja perusteettomia rajoituksia. Suomalaisissa elokuvateattereissa on käynyt 5 miljoonaa katsojaa ilman tunnettuja tartuntaketjuja. Elokuvateattereiden tunnettu turvallisuus tulisi vihdoin ottaa huomioon rajoituksia määrättäessä, Koistinen huomauttaa.

Tilastoja:
- 20 katsotuinta elokuvaa 2021
- Maakunnittain jaoteltuna Suomen elokuvateatteriliiton jäsenteatterien lähettämät 75 paikkakunnan tai elokuvateatterin kymmenen katsotuinta elokuvaa -lista

Lisätietoja:

Tero Koistinen
toimitusjohtaja
Suomen Filmikamari r
y