Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkinto Suomeen

Pohjoismainen elokuva- ja televisiorahaston lehdistötiedote
Helsinki 2.11.2017, Julkaisuvapaa heti!

Pohjoismaiden neuvoston vuoden 2017 elokuvapalkinnon saivat ohjaaja-käsikirjoittaja Selma Vilhunen ja tuottajat Kai Nordberg ja Kaarle Aho elokuvasta Tyttö nimeltä Varpu / Den lilla sparven.

Runsaasti tunnustusta saanut Tyttö nimeltä Varpu sai keskiviikko-iltana 1.11.2017 Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkinnon, joka on yksi tavoitelluimmista eurooppalaisista elokuva-alan palkinnoista. Selma Vilhusen ensimmäinen pitkä fiktio sai ensi-iltansa Toronton elokuvafestivaaleilla 2016 ja se on osallistunut yli 20 kansainväliseen festivaaliin.

Palkintotilaisuus, johon kaikki pohjoismaiden pääministerit osallistuivat pidettiin Helsingissä parhaillaan käynnissä olevan Pohjoismaiden ministerineuvoston varsinaisen istunnon yhteydessä. Palkintogaala järjestettiin Finlandia-talossa.

350 000 Tanskan kruunun (noin 47 000 euron) arvoinen rahapalkinto jaetaan ohjaajan, käsikirjoittajan ja tuottajan kesken. Tarkoituksena on korostaa, että elokuva taiteenlajina on näiden kolmen päätekijän tiiviin yhteistyön tulos.

Tyttö nimeltä Varpu kertoo 12-vuotiaasta Varpusta (Linnea Skog), joka on jo kovaa vauhtia matkalla kohti aikuisuutta, ja äidistä (Paula Vesala), joka ei halua kasvaa isoksi. Varpu asuu kahdestaan äitinsä kanssa, eikä ole koskaan tavannut isäänsä.

Eräänä iltana Varpu saa tarpeekseen ratsastuskavereistaan ja äidistään. Hän varastaa auton ja ajaa ylös pohjoiseen etsimään isäänsä (Lauri Maijala), josta tietää ainoastaan nimen. Isä ei kuitenkaan ole aivan sellainen kuin hän olisi odottanut. Kohtaaminen isän kanssa laukaisee Varpun ja Sirun elämässä jotakin, mikä saa heidät molemmat ymmärtämään paikkansa suhteessa toisiinsa, ja maailmaan.

Palkintolautakunta perusteli valintaansa seuraavasti: Tyttö nimeltä Varpu -elokuvassa Selma Vilhunen onnistuu kuvaamaan suuria, keskeisimpiä tunteita hyvin pienin elein ja osoittaa ainutlaatuisen tarkkanäköisyytensä ohjaajana ja käsikirjoittajana. Hän leikittelee kekseliäästi elokuvissa esitettävien tyttöjen ja nuorten naisten stereotypioilla, ja joka kerta kun yleisö tuntee ja odottaa jonkin uhkaavan päähenkilöä Varpua, Vilhunen irrottaa hänet kliseistä niin kirjaimellisesti kuin kuvaannollisestikin. Kiltti tyttö Varpu harhailee maailmassa, jossa roolihahmot saavat luvan olla oikeita ihmisiä hyvine ja huonoine puolineen ja jossa ympäristö toimii kulissina nousematta missään vaiheessa itse teemaksi. Tyttö nimeltä Varpu -elokuva sisältää puhdasta energiaa ja elokuvallista suuruutta – tätä haluamme lisää!

Pohjoismaisessa lautakunnassa on yksi jäsen kustakin maasta. Vuoden 2017 pohjoismaisessa palkintolautakunnassa olivat mukana Per Juul Carlsen (Tanska), Jaana Puskala (Suomi), Emma Gray Munthe (Ruotsi), Silja Hauksdóttir (Islanti) ja Inger Merete Hobbelstad (Norja).

Selma Vilhunen
(s. 1976) Turun ammattikorkeakoulun taideakatemiasta valmistunut ohjaaja-käsikirjoittaja. Selma Vilhunen tunnetaan parhaiten lyhytelokuvastaan Pitääkö mun kaikki hoitaa?, joka toi hänelle Oscar-ehdokkuuden ja Yhdysvaltain elokuva-akatemian jäsenyyden vuonna 2014. Selma Vilhunen on helsinkiläinen dokumentti- ja fiktioelokuvien ohjaaja/käsikirjoittaja ja yksi tuotantoyhtiö Tuffi Filmsin perustajista. Hänen dokumenttinsa Hobbyhorse Revolution, joka kertoo yhdestä suomalaisten teinien alakulttuurista, sai maailman ensi-iltansa Tampereen elokuvafestivaaleilla 2017, jossa se voitti kaksi palkintoa. Toinen niistä oli kotimaisten elokuvien Grand Prix -palkinto. Vilhusen seuraava elokuva Hölmö nuori sydän ilmestyy Suomessa ensi vuonna.

Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkinto on pohjoismaiden arvostetuin elokuvapalkinto. Ehdokkaita vertailtaessa etusijalle asettuvat elokuvat, jotka edustavat korkeaa pohjoismaista laatua ja omaleimaisuutta. Tyttö nimeltä Varpu on 14. palkinnon saanut elokuva. Viime vuonna palkinnon voitti norjalainen Joachim Trier elokuvastaan Louder Than Bombs.

Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkinto jaettiin ensimmäisen kerran kokeiluluontoisesti neuvoston 50-vuotisjuhlien yhteydessä vuonna 2002. Silloin palkinto tuli ensimmäisen kerran Suomeen ja sen sai Aki Kaurismäen elokuva Mies vailla menneisyyttä. Vuonna 2005 palkinnosta tehtiin pysyvä, ja sittemmin se on jaettu vuosittain yhdessä neuvoston musiikki-, kirjallisuus-, lasten- ja nuortenkirjallisuus- sekä ympäristöpalkinnon kanssa.

Lisätiedot: Jorma Akkanen, Pohjoismaiden Neuvoston Elokuvapalkinto 2017 -Suomi tiedotus, jorma.akkanen@matilarohr.com, 050 567 1888.