Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkinto Islantiin

Islantilaisohjaaja Dagur Kári ja hänen kaksi tuottajaansa saavat Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkinnon elokuvasta Fúsi.

Ohjaaja Dagur Kári vastaanotti tiistai-iltana Pohjoismaiden neuvoston vuoden 2015 elokuvapalkinnon, joka luovutettiin Reykjavikissa neuvoston istunnon yhteydessä.

Tämä on jo toinen perättäinen vuosi, kun islantilainen elokuva saa kunnian kutsua itseään Pohjolan parhaaksi.
 
Fúsi-elokuva kertoo 43-vuotiaasta Fúsista, joka ei iästään huolimatta ole vielä rohjennut astua aikuisten maailmaan.

Hän suorittaa rutiinien hallitsemaa arkeaan puolinukuksissa. Fúsin on kuitenkin pakko hypätä tuntemattomaan, kun hänen elämäänsä tupsahtavat räiskyvä nainen ja 8-vuotias tyttö.

Elokuvan kansainvälinen ensi-ilta oli Berliinin elokuvajuhlilla aiemmin tänä vuonna, minkä jälkeen se on niittänyt suurta suosiota useilla festivaaleilla eri puolilla maailmaa.

Dagur Kári teki Tribecan elokuvajuhlilla keväällä 2015 hattutempun, kun elokuva nappasi World-kilpailusarjassa kolme tärkeää palkintoa: paras pitkä elokuva, paras käsikirjoitus ja paras miespääosanesittäjä.
 
Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkinto on suuruudeltaan 350 000 Tanskan kruunua (noin 47 000 euroa).
 
Palkintolautakunta korostaa perusteluissaan, että ”elokuva on pelkistetty ja visuaalisesti kekseliäs kertomus hyvyyden ja viattomuuden säilyttämisestä maailmassa, joka tuntuu läpipääsemättömältä. Dagur Kárin taiteellisesta noususta miehiselle ”neitsytvuorelle” syntyy syvästi koskettava ja kiehtova elokuva, joka piirtää arvokkaan muotokuvan lempeästä jättiläisestä ja kuvaa osuvasti hänen elämänsä naisia”.
 
Dagur Kari opiskeli Tanskan kansallisessa elokuvakoulussa ja ohjasi lopputyönään palkitun Lost Weekend -elokuvan (1999). Menestystä seurasi Nói albiino (2003), josta tuli Dagur Kárin suuri kansainvälinen läpimurto. Dagur Kári oli ehdolla myös Pohjoismaiden neuvoston vuoden 2010 elokuvapalkinnon saajaksi englanninkielisellä Hyvä sydän -elokuvalla.

Dagur Kári saa palkinnon yhdessä kahden tuottajansa, Agnes Johansenin ja Baltasar Kormákurin, kanssa. Tämä on tunnustus siitä, että elokuva on taiteellisena tuotteena ohjaajan, tuottajan ja käsikirjoittajan yhteistyön tulos.  
 
Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkinto on Pohjois-Euroopan tavoitelluimpia elokuvapalkintoja, ja se vertautuu parhaiten suuriin ja arvostettuihin kansainvälisiin palkintoihin.

Palkinto luovutettiin nyt 12. kerran laadukkaalle elokuvatuotannolle, jolla on vahvat pohjoismaiset taiteelliset juuret.

Tätä ennen palkinto on mennyt Islantiin vain kerran, kun Benedikt Erlingsson sai tunnustuksen elokuvastaan Hross í oss vuonna 2014.
 
Palkinto jaetaan kerran vuodessa, ja ehdokkaina on viisi elokuvaa, yksi kustakin Pohjoismaasta. Valinnan tekee yhteispohjoismainen palkintolautakunta, jossa on yksi jäsen joka maasta.

Vuoden 2015 lautakunnassa olivat mukana Per Juul Carlsen (Tanska), Jaana Puskala (Suomi), Kristín Jóhannesdóttir (Islanti), Silje Riise Næss (Norja) ja Jannike Åhlund (Ruotsi).