Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkinto 2013 Tanskaan

Pohjoismaisen elokuva- ja televisiorahaston tiedote 30.10.2013

Jahti (Jagten) on vuoden paras pohjoismainen elokuva

Ohjaaja ja käsikirjoittaja Thomas Vinterberg, käsikirjoittaja Tobias Lindholm ja tuottajat Sisse Graum Jørgensen ja Morten Kaufmann ovat tehneet Pohjoismaiden tämän vuoden parhaan elokuvan.

"Ensi näkemältä Thomas Vinterbergin "Jahti" on suoraviivainen draama, joka luontuisi paitsi muinaisilta kreikkalaisilta myös Hollywoodin nykykäsikirjoittajilta. Näennäisen yksinkertainen tarina kertoo miehestä, jota syytetään aiheettomasti lapsen hyväksikäytöstä, mutta pinnan alla on monisyinen draama, joka pakottaa yleisön analysoimaan ja keskustelemaan. Vinterbergin elokuva tarkastelee jahti-allegorian avulla sitä, miten yksilö voi yllättäen joutua hyvää tarkoittavan ja hyvin toimivan yhteisön vainoamaksi. Tarina on jo sinänsä uskomaton, mutta sitä vahvistavat entisestään Mads Mikkelsenin väkevä roolisuoritus, vangitseva musiikki ja tiivistunnelmainen kuvaus." toteaa jury.

Palkinto, Pohjoismaiden neuvoston uusi Nordlys-palkintopatsas luovutettiin Pohjoismaiden neuvoston istunnon yhteydessä järjestetyssä suuressa palkintogaalassa Oslon Oopperatalossa keskiviikko-iltana 30.10.2013.

Pohjoismaiden neuvoston palkinnot julkistettiin ja jaettiin nyt ensimmäistä kertaa samanaikaisesti tv-lähetyksessä, jota sai seurata kaikissa Pohjoismaissa.

Palkintogaala nähdään uusintana käännöstekstein sunnuntaina 3.11. klo 13.10. YLE FEM -kanavalla.

Tietoa elokuvasta Jahti
Ohjaaja Thomas Vinterberg sai vuonna 1999 – eli vuosi kansainvälisen läpimurtoelokuvansa Juhlat jälkeen – lastenpsykologilta kansion, joka hänen kuulemma kannattaisi lukea. Asiakirjat toisivat vaikeaan hyväksikäyttöaiheeseen uutta näkökulmaa tarkastelemalla lasten kuvitelmia. Vinterberg ei kuitenkaan lukenut asiakirjoja vaan pani ne hyllylle odottamaan. Kymmenen vuotta myöhemmin hän löysi kansion sattumalta, luki sen ja järkyttyi sisällöstä. Hän tiedosti heti, että siinä olisi erinomaiset ainekset elokuvaksi.

Vinterberg ryhtyi kehittelemään tarinaa miehestä, joka joutuu aiheettomien hyväksikäyttösyytösten vuoksi ajojahdin kohteeksi, ja pyysi jälleen apua lahjakkaalta Tobias Lindholmilta. Miehet olivat aiemmin kirjoittaneet yhdessä lukuisia palkintoja kahmineen Submarinon (Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkinto 2010).

Päärooliin kiinnitettiin Mads Mikkelsen, joka palkittiin työstään myöhemmin Cannesin vuoden 2012 elokuvajuhlien parhaan miesnäyttelijän palkinnolla. Se oli ensimmäinen elokuvan saamista monista kansainvälisistä tunnustuksista.

Muista Jahdin saamista suurista palkinnosta voidaan mainita parhaan käsikirjoituksen palkinto Euroopan vuoden 2012 elokuvapalkintogaalassa ja parhaan kansainvälisen indie-elokuvan palkinto vuoden 2012 British Independent Film Awards -gaalassa.

Zentropan tuottama Jahti oli myös valtava kassamenestys Tanskassa (vuoden 2013 katsotuin elokuva), ja se on tullut teattereihin yli 30 maassa, kuten Ranskassa, Isossa-Britanniassa, Saksassa, Italiassa ja Yhdysvalloissa.

Jahti sai Suomen ensi-iltansa elokuvateattereissa 22.3.2013 ja on edelleen elokuvateattereiden ohjelmistossa.

Ohjaaja-käsikirjoittaja Thomas Vinterberg

Thomas Vinterberg syntyi Kööpenhaminassa vuonna 1969 ja teki ensimmäisen lyhytelokuvansa 16-vuotiaana. Kolme vuotta myöhemmin hän pääsi Tanskan kansalliseen elokuvakouluun, ja hänen lopputyönsä Sidste omgang oli ehdolla Student Academy Awardin saajaksi. Vinterbergin ensimmäinen pitkä elokuva De største helte (1996) sai kolme kansallista Robert-palkintoa. Kaksi vuotta myöhemmin hän teki kansainvälisen läpimurron Juhlat-elokuvalla, joka oli Dogma-liikkeen ensimmäinen elokuva ja napsi maailmalla useita palkintoja, kuten Cannesin juryn palkinnon. Sen jälkeen ohjaaja teki englanninkieliset elokuvat It’s All About Love (2003) ja Dear Wendy (2005), kunnes palasi Tanskaan ohjaamaan komedian En mand kommer hjem (2007). Sitä seurasi draama Submarino (2010), joka kilpaili Berliinin pääsarjassa ja sai useita suuria palkintoja, mukaan lukien Pohjoismaiden neuvoston vuoden 2010 elokuvapalkinnon.

Vuonna 2008 Vinterberg sai Euroopan elokuvapalkintogaalassa Achievement in World Cinema -palkinnon vuoden 1995 Dogma-liikkeen perustajajäsenenä. Hänen tuleva elokuvansa Kollektivet taas sai Cannesin vuoden 2013 elokuvajuhlilla Prix Media -palkinnon. Se myönnetään parhaalle uudelle elokuvahankkeelle, jolla katsotaan olevan potentiaalia kassamenestykseksi ja joka täyttää kriteerit tuen saamiseksi EU:n Media-ohjelmasta. Kollektivet perustuu Vinterbergin omaan menestysnäytelmään, ja sen toisena käsikirjoittajana on jälleen Lindholm.

Vinterberg (44) on kiinnitetty ohjaamaan myös englanninkielinen elokuva Kaukana mielettömästä maailmasta, joka perustuu Thomas Hardyn klassikkoromaaniin Far From the Madding Crowd. Päärooleissa ovat Carey Mulligan ja Matthias Schoenaerts.

Tietoa Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkinnosta
Tämä Pohjoismaiden merkittävin elokuvapalkinto jaetaan tasan elokuvan ohjaajan, käsikirjoittajan ja tuottajan kesken. Yhteensä 350 000 Tanskan kruunun (noin 47 000 euron) suuruinen palkinto myönnetään taiteellisesti korkeatasoiselle ja omaleimaiselle elokuvalle, joka kytkeytyy vahvasti pohjoismaiseen kulttuuriin.

”Pohjoismaiden neuvoston ja Pohjoismaisen elokuva- ja televisiorahaston puolesta minulla on kunnia julkistaa tämän vuoden viisi ehdokasta. ‘Inhimilliset kasvot’, yksilö ryhmän/yhteiskunnan edessä sekä kunnioitus ja arvokkuus ovat yhteisiä teemoja, jotka kulkevat näiden elokuvien läpi punaisena lankana. Pohjoismainen todellisuus asettaa raamit, joiden puitteissa jokapäiväinen elämä pulmineen on saanut erinomaisilta näyttelijöiltä empaattisen, humoristisen ja uskottavan tulkinnan. Ehdokaselokuvat ovat korkeaa kansainvälistä tasoa, niillä on oma äänensä ja jotain aitoa sydämessään. On helppo ymmärtää, miksi pohjoismaiset elokuvat (ja TV-sarjat) viime vuosina ovat voittaneet merkittäviä kansainvälisiä palkintoja ja niistä on tullut suosittua kulttuurivientiä ympäri maailmaa. Juuri nyt Pohjolalla tilaisuus käyttää huomattavasti enemmän vaikutusvaltaa, mutta se vaatii jatkossakin urheutta, yhteistyötä, lahjojen kehittämistä – eikä vähiten rahoitusta”, Pohjoismaisen elokuva- ja televisiorahaston johtaja Hanne Palmquist sanoo.

Kunkin Pohjoismaan ehdokaselokuvasta päättää kulttuuriministeriön nimittämä kolmihenkinen kansallinen palkintolautakunta. Ehdokkaiden julkistamisen jälkeen yhteispohjoismainen palkintolautakunta valitsee äänestämällä tämän vuoden palkinnonsaajan. Pohjoismaisessa lautakunnassa on yksi jäsen kustakin maasta. Vuoden 2013 pohjoismaisessa palkintolautakunnassa ovat mukana toimittaja Per Juul Carlsen (Tanska), viestintäpäällikkö Outi Heiskanen (Suomi), johtaja Sif Gunnarsdóttir (Islanti), ohjelmavastaava Silje Riise Næss (Norja) ja elokuvakriitikko Fredrik Sahlin (Ruotsi).

Pohjoismaiden tärkeimmän elokuvapalkinnon ehdokkaat vuonna 2013

SYVYYS (DJÚPIÐ / THE DEEP) – Islanti
SOM DU SER MEG (I BELONG) – Norja
SYÖDÄ, NUKKUA, KUOLLA (ÄTA SOVA DÖ / EAT SLEEP DIE) – Ruotsi
KERRON SINULLE KAIKEN (OPEN UP TO ME) – Suomi
JAHTI (JAGTEN / THE HUNT) – Tanska

Katso 2013 ehdokaselokuvien esittely:
http://areena.yle.fi/tv/2018377

Yhteydenotot:

Jesper F. Schou-Knudsen
Puhelin +45 33 96 03 55
Sähköposti jsk@norden.org

Louise Hagemann
Puhelin +45 21 71 71 41
Sähköposti loha@norden.org