Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkinto 2011 Ruotsiin

Ruotsalainen elokuva Sovinto (SVINALÄNGORNA) on Pohjoismaiden paras elokuva vuonna 2011.

Elokuvan ohjaaja-käsikirjoittaja Pernilla August, käsikirjoittaja Lolita Ray sekä tuottajat Helena Danielsson ja Ralf Karlsson saavat Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkinnon.

Tiedon julkisti palkintolautakunnan kunniapuheenjohtaja, näyttelijä Helen Mirren Kööpenhaminassa tänään klo 11.00 sikäläistä aikaa pidetyssä lehdistötilaisuudessa.

Viiden Pohjoismaan elokuva-asiantuntijoista sekä Helen Mirrenistä koostuva palkintolautakunta perustelee valintaansa seuraavasti: ”Svinalängorna (Sovinto) on tinkimätön, monitasoinen draama; yhtä aikaa sekä raaka että herkkä, synkkä että valoisa. Pernilla August ja hänen työryhmänsä osoittavat harvinaista detaljien ja nyanssien tajua. He saavat vaikean näyttämään vaivattomalta. Näyttelijätyö on poikkeuksellisen upeaa. ”Sovinto” on harvinaisuus myös siinä mielessä, että kyse on menestysromaanin hyvin henkilökohtaisesta ja omaperäisestä sovituksesta.”

SOVINTO (SVINALÄNGORNA) tuli Ruotsissa ensi-iltaan viime joulukuussa, ja se toi Pernilla Augustille Venetsian vuoden 2010 elokuvajuhlien kriitikkopalkinnon. Sittemmin elokuva on napsinut useita muita suuria palkintoja elokuvajuhlilla ympäri maailmaa. Ruotsissa elokuva sai kolme arvostettua Guldbagge-palkintoa, ja viimeksi elokuva asetettiin Ruotsin Oscar-ehdokkaaksi tavoittelemaan parhaan ulkomaisen elokuvan palkintoa.

SOVINTO–elokuvan Suomen ensi-ilta oli 11. maaliskuuta 2011 ja 28. syyskuuta elokuva tuli DVD–levitykseen. Oy Nordisk Film Ab levittää elokuvan Suomessa.

POHJOISMAIDEN NEUVOSTON ELOKUVAPALKINTO jaettiin ensimmäisen kerran vuonna 2002, ja siitä tehtiin pysyvä vuonna 2005. Sittemmin palkinto on myönnetty vuosittain taiteellisesti korkeatasoiselle elokuvalle, joka kytkeytyy vahvasti pohjoismaiseen kulttuuriin. Elokuvan tulee olla omaleimainen ja kyetä yhdistämään ja jalostamaan elokuvataiteen monet osatekijät vakuuttavaksi ja täysipainoiseksi teokseksi.

Yhteensä 350 000 Tanskan kruunun (noin 47 000 euron) suuruinen palkinto jaetaan tasan elokuvan ohjaajan, käsikirjoittajan ja tuottajan kesken. Näin korostetaan sitä, että elokuva on taiteenlajina näiden kolmen päätoimijan tiiviin yhteistyön tulos.

Elokuvapalkinto on vain yksi Pohjoismaiden neuvoston jakamista palkinnoista. Palkintoperheeseen kuuluvat myös Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkinto, musiikkipalkinto sekä luonto- ja ympäristöpalkinto. Palkinnot luovutetaan kaikille saajille Pohjoismaiden neuvoston istunnossa Kööpenhaminassa 2. marraskuuta.

Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkinnon palkintolautakunnassa ovat tänä vuonna mukana kunniajäsen ja lautakunnan puheenjohtaja Helen Mirren, elokuva-arvostelija Per Juul Carlsen (Tanska), viestintäpäällikkö Outi Heiskanen (Suomi), johtaja Sif Gunnarsdóttir (Islanti), ohjelmavastaava Silje Riise Næss (Norja), elokuvakriitikko Fredrik Sahlin (Ruotsi) sekä johtaja Hanne Palmquist (Pohjoismainen elokuva- ja televisiorahasto).

Lisätietoja Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkinnosta:

www.nordiskrådsfilmpris.com

Freddy Neumann
Neumann PR & Kommunikation
puh. +45 2046 7846
neumann@mail.dk

Sari Selander
Bio Rex Distribution
puh. 050 375 5558
sari.selander@biorex.fi

Jorma Akkanen
Bio Rex Cinemas Oy
puh. 050 567 1888
jorma.akkanen@biorex.fi