Pirkanmaan elokuvakeskus 25 vuotta

Pirkanmaan elokuvakeskus lehdistötiedote 13.12.2007

Keskiviikkona 12.12. Pirkanmaan elokuvakeskus (PEK) täytti 25 vuotta. Joulukuussa 1982 tamperelaisten elokuvakerhojen, Tampereen Yliopiston Ylioppilaskunnan ja Walhallan yhdessä perustama elokuvakeskus on vuosien kuluessa kasvanut elokuvakerhojen yhteistoimintayhdistyksestä valtakunnallisesti merkittäväksi ja monipuoliseksi elokuva-alan toimijaksi.

Elokuvakerhotoiminta oli Tampereella 80-luvun alussa maan ylivoimaisesti laajinta. Neljässä aikuiskerhossa (Monroe, Prisma, Solaris ja Nykyaika), ja kahdessa lastenelokuvakerhossa (Elvis, Tampereen lastenelokuvakerho) oli vuosittain yli 6.000 jäsentä ja näytöksiä sekä elokuvia yhteensä yli sata.

Kerhot halusivat laajentaa ja syventää toimintaa alueellisen elokuvatoiminnan suuntaan, vahvistaa ja kehittää elokuvakulttuuria Tampereella ja Pirkanmaan alueella, jonka takaamiseksi elokuvakeskus perustettiin. Syksyllä 1983 aloitti työnsä ensimmäinen alueellinen elokuvasihteeri ja PEK:n varsinainen työ alkoi.

Vuoden 1985 alussa elokuvakeskuksen toiminta laajeni merkittävästi keskuksen saatua oman elokuvateatterin, Pirkan ja samaan yhteyteen laajat toimistotilat. Elokuvateatterin mukana kerhot saivat oman "kodin" ja samalla voitiin aloittaa päiväkoti- ja koulunäytökset sekä ns. kaupalliset elokuvaesitykset.
Teatterista tulikin vuosiksi elokuvakeskuksen näkyvin toimintamuoto. Vuonna 1992 Pirkka lakkautettiin ja Niagara perustettiin. Elokuvakeskuksen kahdessa teatterissa on parinkymmenen vuoden aikana käynyt 600.000-700.000 katsojaa, joista parisataatuhatta päiväkoti- ja koululaisnäytöksissä ja elokuvia on esitetty yli 4.000 kautta maailman. Teatteritoiminta jatkuu vireänä ja Niagaran ollessa eurooppalaisen Europa Cinemas –ketjun jäsenenä ohjelmistossa on erityisesti eurooppalaisia elokuvia. Vuodenvaihteen aikana Niagarassa esitetäänkin kahdeksan eurooppalaisen elokuvan tämän hetkistä huippua. Esitystekniikan ja esitysten muuttuessa perinteisestä 35 mm filmiltä yhä enemmän "digi"-aikaan on elokuvakeskus kehityksessä mukana. PEK on suomalainen partneri Europe’s Finest -projektissa, joka on euroopan laajuinen digitaalisen elokuvateatterilevittämisen hanke.

Elokuvakeskus on mukana myös elokuvien levittämisessä. Yhteistyössä Sputnik Oy:n kanssa PEK levittää elokuvaklassikoita; Akira Kurosawan Seitsemästä samuraista Jean Vigon tuotantoon, joista seuraavana ensi-iltaan tulee 18.1.2008 Nolla käytöksessä. Levityksessä on myös Aki Kaurismäen koko tuotanto ja useita eurooppalaisia elokuvia.

Elokuvakeskus järjestää tapahtumia, arkistoi elokuvakulttuuriin liittyvää aineistoa. Toimii yhteistyössä paikallisten ja valtakunnalisten järjestöjen kanssa. Opastaa ja neuvoo kaikissa elokuvaan liittyvissä asioissa. Elokuvakeskus myös tuottaa ja tekee elokuvia. Päiväkotilasten ja koululaisten kanssa tehdään animaatioelokuvia, joita on jo palkittu useilla kansainvälisillä elokuvafestivaaleilla. Elokuvakeskus on myös perustanut maaliskuisen kansainvälisen lasten ja nuorten elokuvatapahtuman, Videotivolin. Videotivoli antaa nuorille tekijöilleen estradin esittää omia elokuviaan. Se on myös paikka kohtaamiselle, keskustelulle ja käytännönläheiselle mediakasvatukselle

Elokuvakeskus on vetäjänä MediaGridissä, jossa kehitetään media- ja elokuva-alan liiketoimintaa Pirkanmaalla hyödyntämällä uusia tuotantotapoja ja jakelun ansaintamalleja. Jotta tähän päästään hankkeessa tuotteistetaan jo tuotettuja ja valmistuvia sisältöjä markkinoitaviksi paketeiksi ja organisoidaan myynti yhteisillä markkinointiponnistuksilla. Pyrkimyksenä on avata kansainväliset sisältömarkkinat tamperelaisille tuottajille. Lisäksi hankkeessa kartoitetaan alueen tuotantoresursseja, aloitetaan alan yhteismarkkinointi ja tuotekehitys sekä verkotetaan tuotantoyhtiöitä keskenään, jotta syntyvälle liiketoiminnalle löytyy riittävää jatkuvuutta.

Pirkanmaan elokuvakeskus 25 v
Perjantaina 14.12.2007
Juhlapäivän ohjelma:

Juhlapäivän osa 1
10.30–13.30 Juhlaseminaari

Europe’s Finest ja digitaalinen elokuvien levitys elokuvateattereihin
Seminaarissa esitellään Europe’s Finest hanke ja keskustellaan miten elokuvateattereiden ohjelmistoa voidaan laajentaa uusilla levitystavoilla. Ruotsista saamme ajantasaista tietoa laatuelokuvan levitystlanteesta ja tulevaisuudennäkymistä.
Paikalla puhumassa ja keskustelemassa ainakin
Jennifer Jones Reelport/ Europe’s Finest
Tero Koistinen /Filmikamari

Lounastauko

Juhlapäivän osa 2
15.00 Lyhytelokuvia

Puheenjohtaja Karoliina Leisti: Pirkanmaan elokuvakeskus 25 vuotta, mitä tapahtui?
Uusimmat ajatukset: Marja Heinonen/Mediagrid
Kohotamme lasin elokuvakeskukselle ja
juhlaelokuva Jean Vigo: Á propos de Nice ja Nolla käytöksessä

Juhlapäivän osa 3
18.30

Juhlat jatkuvat elokuvakeskuksen tiloissa, jossa tarjolla pikku syötävää ja juotavaa

www.elokuvakeskus.fi