Peter von Baghille tiedonjulkistamisen elämäntyöpalkinto

Opetusministeriö on myöntänyt vuoden 2007 tiedonjulkistamisen valtionpalkinnot kahdeksalle yksityishenkilölle tai ryhmälle osoitetuista ansioista tiedonjulkistamisessa. Palkinnot myönnettiin tiedonjulkistamisen neuvottelukunnan esityksestä ja ne ovat suuruudeltaan 10 000 euroa. Palkinnot luovutti opetusministeri Antti Kalliomäki torstaina.

Elämäntyöpalkintoja myönnettiin tänä vuonna poikkeuksellisesti kaksi, professori Peter von Baghille ja emeritusprofessori Matti Klingelle. Molemmat ovat saaneet tiedonjulkistamisen valtionpalkinnon aikaisemmin.

Palkintoperustelut:

Professori Peter von Bagh tiedonjulkistamisessa tehdystä monipuolisesta elämäntyöstä

Professori Peter von Bagh (s. 1943) on elokuvahistorian professori, ohjaaja, toimittaja, populaarikulttuuriin laajasti perehtynyt dokumentaristi ja kulttuuripersoona. Hänen töistään tunnetaan neljänkymmenen vuoden ajan ilmestyneiden elokuvakirjojen ohella myös arkistomateriaaleista kootut kollaasielokuvat ja dokumentit. Niissä von Bagh on kuvannut lukuisten ilmiöiden ja viihteen tekijöiden kautta, fiktiota ja dokumentteja yhdistelemällä sodanjälkeistä kansallista kokemusta.

Von Baghin käsissä myös populaarikulttuuri ilmentää historiaa ja ajan ilmiöitä. Hänen dokumenttiensa materiaalia ovat usein arvottomina pidetyt kuvat, iskelmät, välähdykset vanhoista näytelmäelokuvista ja uutiskatsauksista, joita editoimalla von Bagh kokoaa kuvaa suomalaisen arjen kulttuurista.

Von Bagh on tuottelias tiedonjulkistaja. Hänen tuotantonsa käsittää kymmeniä kirjoja ja kymmeniä televisioelokuvia sekä unohtumattomat radio-ohjelmat, jotka uskaltautuivat esittelemään elävää kuvaa äänen voimalla. Hän on tuonut kaikille tutuksi muun muassa käsitteet iskelmistä kansakunnan yhteisenä muistina ja elokuvista elämää suurempina kokemuksina.

Ohjelmien ja tuhansien kirjoitettujen sivujen takana on lopulta kuitenkin elokuvafriikki, joka tutkiessaan ei teoretisoi, vaan tuottaa uutta materiaalia uudelle tutkimukselle ja uusille tutkijapolville. Uppoutuminen suomalaisiin aiheisiin ei ole estänyt von Baghia liikkumasta universaalisti elokuvan ja sen kirkkaimpien tähtien maailmassa.

Peter von Bagh on työskennellyt Suomen elokuva-arkiston toiminnanjohtajana, hän on edelleen Filmihullu-lehden päätoimittaja ja Sodankylän elokuvafestivaalien taiteellinen johtaja. Vuoden 2004 Cannesin elokuvajuhlilla hän kuului kilpailusarjan tuomaristoon. Peter von Bagh ja elokuva on käsitepari, joka on iskostunut suomalaiseen kulttuuriperimään.

Linkki: Opetusministeriön tiedote kokonaisuudessaan