Pekka Lanervalle Chevalier de l'Ordre des Arts et des Lettres ProFinlandia -kunniamerkki

Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin tiedote 4.11.2010

Helsinki International Film Festival – Rakkautta & Anarkiaa -elokuvafestivaalin pitkäaikaiselle johtajalle, Pekka Lanervalle, on myönnetty Chevalier de l’Ordre des Arts et des Lettres Pro Finlandia -kunniamerkki.

Chevalier de l’Ordre des Arts et des Lettres Pro Finlandia on Ranskan kansallinen kunniamerkki, joka on perustettu vuonna 1957. Ranskan kulttuuriministeriön myöntämällä kunniamerkillä kiitetään henkilöitä taiteellisesta ja kirjallisesta luovasta työstä tai panoksesta taiteiden ja kulttuurin levittämiseksi Ranskassa ja koko maailmassa.

Kunniamerkin myöntää Ranskan kulttuuriministeriö suurlähettiläidensä ehdotusten perusteella. Kunniamerkkejä on kolme erilaista: chevalier (ritari), officier (upseeri) ja commandeur (komentaja). Pekka Lanerva saa ritarimerkin.

Muita suomalaisia Arts et Lettres -kunniamerkin saajia ovat esimerkiksi tanssitaitelijat Tero Saarinen ja Jorma Uotinen, säveltäjät Kaija Saariaho ja Aulis Sallinen, kapellimestari Esa-Pekka Salonen, ranskan kielen kääntäjä Annikki Suni, musiikkipromoottori Charles Gil, suunnittelija Satu Laaksonen KAVA:sta ja näyttelijä Elina Salo, joka korotettiin komentajaksi vuonna 2009. Amerikkalaisista tähdistä Arts et Lettres -kunniamerkin komentajiksi on nimitetty näyttelijä Dustin Hoffman vuonna 2009 ja musiikkitaiteilija Stevie Wonder vuonna 2010.

Kunniamerkki luovutettiin Lanervalle Ranskan suurlähetystöllä Helsingissä keskiviikkona 3.11. pitkästä urasta elokuvataiteen puolesta yleensä ja ranskalaisen elokuvan puolesta erityisesti. – Olen sanaton?, häkeltynyt ja liikuttunut Lanerva kuvaa tunnelmiaan.

Lisätietoja:
Pekka Lanerva
Festivaalijohtaja / Rakkautta & Anarkiaa lanerva(ät)lasipalatsi.fi / 040 532 62 04 / www.hiff.fi

Saija Holm
Tiedottaja / Rakkautta & Anarkiaa
Saija(ät)hiff.fi / 050 355 82 74 / www.hiff.fi