Pääkaupunkiseudulla ja Lahdessa elokuvateattereilta vaadittava 2 metrin turvaväli on täysin suhteeton

“Täysi” elokuvasali 2 metrin turvavälillä.

Suomen Filmikamarin kannanotto 5.7.2021

Etelä-Suomen aluehallintovirasto ilmoitti perjantaina, että pääkaupunkiseudun nykyisiä kokoontumisrajoituksia tullaan jatkamaan 10. elokuuta asti. Samalla viikolla Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä päätti jatkaa samanlaisia rajoituksia Lahdessa, vaikka AVI niistä siellä jo luopui.

Epidemian kiihtymistason rajoitus sisältää perusteettoman 2 metrin turvavälin, joka rajoittaa kestämättömästi ja terveysturvallisuutta lisäämättä elinkeinovapautta sekä kansalaisten sananvapautta.

Emme voi ymmärtää, miksi missä tahansa muussa yhteiskunnan toiminnassa, johon ihmiset kokoontuvat, kuten baarin pubivisaan tai kuntosalin ryhmäliikuntatunnille, voidaan kokoontua ilman kahden metrin turvaväliä, mutta elokuvateatteriin ei.

Lukuisat tutkimukset (lista tiedotteen lopussa) osoittavat, että nykyaikainen elokuvateatteri on koronaturvallinen. Tutkimusten lisäksi myös käytäntö on todistanut, että elokuvateatterissa on turvallista: Suomesta, eikä maailmalta ei ole tiedossa yhtään tartuntaketjua, joka olisi lähtenyt elokuvateattereista. Pandemian keskellä metrin turvavälillä on vältytty tartuntaketjuilta.

Kahden metrin turvaväli syö elokuvasalin asiakasmääriä niin, että salin muodosta riippuen jää käytettäväksi vain 10–25 % salin kapasiteetista. Rajoitus on myös epäoikeudenmukainen verrattuna muihin elinkeinoihin. Aloilla, joista todistetusti on lähtenyt satoja tartuntaketjuja, sallitaan kokoontuminen ilman 2 metrin turvaväliä.

10–25 % kapasiteetilla elokuvateatterien toiminta ei ole kannattavaa. Kotimainen elokuva on kärsinyt jo pitkään koronan vaikutuksista. Pääkaupunkiseutu ja Lahti vastaavat vuodesta riippuen 30–40 prosentista suomalaisista elokuvakäynneistä. Elokuvien tuottajat ovat panostaneet miljoonia elokuvien tuotantoon ja tarpeettomat rajoitukset, jotka eivät edistä terveysturvallisuutta, estävät elokuvien mahdollisuuden menestyä.

Elokuva-alalla halutaan tehdä töitä, eikä lisätä valtion tukitaakkaa!

Lisätietoja
Tero Koistinen
toimitusjohtaja
Suomen Filmikamari ry

Suomen Filmikamari ry on elokuva-alan yhdistysten keskusjärjestö, jonka jäseniä ovat Suomen elokuvateatteriliitto – SEOL ry sekä Suomen elokuvatoimistojen liitto ry (SEL). Järjestöt edustavat kattavasti suomalaisia elokuvateattereita sekä Suomessa toimivia elokuvien maahantuojia ja levittäjiä. Suomessa on tällä hetkellä 177 elokuvateatteria 130 paikkakunnalla. Elokuvateattereita operoi noin 120 eri yritystä tai yhteisöä. Suomalaiset elokuvateatterit ovat pääosin perhe- tai yhdistysomisteisia mikroyrityksiä tai pk-yrityksiä. Elokuvateatterit ja elokuvalevittäjät työllistävät noin 1 100 henkeä.