Oulun Studiossa tapahtuu

SISÄLLYS
1. OULULAINEN TANSSIELOKUVA DANCE INSANE
2. TURKKILAINEN OHJAAJA REIS CELIK VIERAILEE OULUSSA 28.8.
3. MAYA DEREN JA EDGAR ALLAN POE AVANTGARDEN TEEMOINA 25.8.–9.9.
4. KIINAN ELOKUVAVIIKKO 13.–16.9.
5. TEEMANA JOHN WAYNE 28.9.

1. OULULAINEN TANSSIELOKUVA DANCE INSANE

Lyhyt tanssielokuva Dance insane on kuvattu pienellä miehityksellä yhden päivän aikana heinäkuun lopussa Toppilan satama-alueella. Filmille on tallentunut kauniin kesäpäivän improvisaatiohelmiä.

Satama-alueen karu olemus luo kontrastin tanssin keveydelle ja liikkeen hetkelliselle, katoavalle luonteelle. Rouhea atmosfääri on vaikuttanut liikkeen ja musiikin karheuteen.

Tekijät: Harri Jylhä, tanssi ja viulu; Antti Kairakari, tanssi, ohjaus ja laulun sanoitus; Joni Saastamoinen, kuvaus, leikkaus, kitara ja perkussiot; Mikael Gustafsson, kuvaussihteeri, äänenkäsittely, laulu
Dance insanea esitetään alkukuvana Studiossa 13.–26.8.

2. TURKKILAINEN OHJAAJA REIS CELIK VIERAILEE OULUSSA 28.8.

Elokuvaohjaaja Reis Celik (s. 1961) käsittelee tuotannossaan erityisesti kotimaansa Turkin etnisiä ja poliittisia kysymyksiä. Harvakseltaan työskentelevä Celik on ohjannut kolme elokuvaa, sekä draamaa että dokumentteja.

Hän osallistuu Lapin yliopiston järjestämään X taiteen ja kulttuurin tutkimuksen konferenssiin Rovaniemellä, mutta vierailee sitä ennen Oulussa. Oulun Suomi-Turkki Kulttuuriyhdistys ry:n ja Oulun Elokuvakeskus ry:n yhteistyönä esitetään Celikin koko tuotanto elokuvateatteri Studiossa.

Sarja alkaa sunnuntaina 26.8. klo 16.00 Itä-Turkin tilannetta heijastelevalla debyytillä Isiklar sönmesin (Let there be light, 1997) ja jatkuu maanantaina 27.8. klo 19.45 tositapahtumiin perustuvalla poliittisella draamalla Hoscakal yarin (Goodbye tomorrow, 1997). Katselmuksen päättää dokumentti Inat hikayeleri (Tales of intransigence) tiistaina 28.8. klo 16.00. Elokuvissa on englanninkielinen tekstitys.

Samoin tiistaina 28. elokuuta järjestetään NUKUn kahvilassa keskustelutilaisuus, jossa ohjaaja Celik on läsnä. Niin elokuvaesityksiin kuin keskustelutilaisuuteen on vapaa pääsy.

3. MAYA DEREN JA EDGAR ALLAN POE AVANTGARDEN TEEMOINA 25.8.–9.9.

Oulun Elokuvakeskuksen toisen kerran järjestämä Elokuvan avantgarde –tapahtuma keskittyy kahteen tyylisuuntaan merkittävästi vaikuttaneeseen tekijään, Edgar Allan Poeen ja Maya Dereniin. Poen (1809 – 1849) novellit vetosivat 1920-luvulla elokuvantekijöihin niin Yhdysvalloissa kuin Ranskassa. Oulussa esitetään filmatisoinneista kuuluisin, ranskalaisen impressionistisen elokuvan klassikko, Jean Espteinin Usherin talon häviö (1928) sekä samaan aikaan valmistunut Watsonin ja Webberin amerikkalaistulkinta. Molemmissa on elävä musiikkisäestys. Epsteinin elokuvan säestää Radiopuhelimet ja Watsonin ja Webberin version Vene. Edellinen päättää Oulun Musiikkivideofestivaalit sunnuntaina 9.9. klo 19.00 ja Veneen musiikkia kuullaan avajaisissa maanantaina 3.3. klo 18.00 NUKUn isossa salissa.

Epsteinin Usherin talon häviö on pikemmin eräänlainen kooste useista Poen kertomuksista kuin tiukka mukaelma nimikkotarinasta. Siinä on aineksia Ovaalinmuotoisesta muotokuvasta, Kuilusta ja heilurista ja Ligeiasta. Amerikkalainen lyhytelokuva samasta tarinasta lainaa tyylinsä saksalaisesta ekspressionismista. Sitä pidetään malliesimerkkinä varhaisesta amerikkalaisesta avantgardesta.

Poe-ohjelmassa esitettään myös lyhytelokuvat Annabel Lee (Yhdysvallat 2001), The Raven (Yhdysvallat 2003) ja The tell-tale heart (Espanja 2001).

Maya Deren (1917 – 1961) oli tanssija, koreografi, runoilija, kirjailija, valokuvaaja ja amerikkalaisen kokeellisen elokuvan papitar. Oulussa esitetään koko hänen tuotantonsa, ja siihen liittyy taiteilijaa tutkineen Ilona Hongiston luento sunnuntaina 2.9. klo 17.00 elokuvateatteri Studiossa.

Deren oli yksi keskeisiä sillanrakentajista Euroopan 1920-luvun ja Yhdysvalloissa toisen maailmansodan aikana alkaneen avantgarde-suuntauksen välillä niin elokuvailmaisun kuin teoriankin puolella. Deren etenee ensimmäisen elokuvansa Meshes of the afternoon (1943) psykologisesti motivoidusta kerronnasta kohti viimeisen elokuvan Ritual in transfigured time (1945 – 1946) rituaalista muotoa. Derenin elokuvat esitetään Studiossa 2.–3.9.

Avantgarde–tapahtumaan liittyy myös Pohjoisen Flamencon kolme tanssiesitystä, joilla "säestetään" Luis Buñuelin ja Salvador Dalin surrealistista klassikkoa Andalusialainen koira (1928). Esitykset ovat NUKUn isossa salissa 25. – 26.8. klo 19.00 ja Tanssia tyrkyllä -ohjelmassa 14.9. klo 19.00.

Avangarde 2:n ohjelma on kokonaisuudessaan osoitteessa www.ouka.fi/oek/ajankohtaista. Tapahtuman yhteistyökumppanina on Oulun Musiikkivideofestivaalit ja sitä tukee KSL.

4. KIINAN ELOKUVAVIIKKO 13.–16.9.

Valtakunnallinen kiinalaisen elokuvan viikko järjestetään Oulussa 13. – 16.9. Viiden elokuvan sarja edustaa maan uusinta tuotantoa, ja monet niistä ovat saaneet palkintoja elokuvajuhlilla ympäri maailmaa.

Ohjelmasta voi nostaa esiin 14.3. esitettävän When Ruoma was seventeen, joka on kaunis nuoren tytön kasvukertomus. Kiinassa on yli 40 etnistä vähemmistöä. Zhang Jiaruin ohjaamassa elokuvassa vanha ja uusi Kiina törmäävät toisiinsa. Pienen, Kiinan maaseudulla asuvan Hani-kansan edustaja, isoäidin kasvattama viaton Ruoma unelmoi kaupunkielämästä, jota hän pääsee kerran viikossa näkemään myydessään maissia torilla.

5. TEEMANA JOHN WAYNE 28.9.

Studiossa järjestetään 28.9. näyttelijä John Waynen elämänvaiheita ja uraa hahmottava seminaari. Sen luennoitsijoina toimivat tutkijat Pekka Tuliara ja Markku Varjola.

John Waynen (1907 – 1979) syntymästä tulee tänä vuonna kuluneeksi 100 vuotta. Yli 140 elokuvassa vuosina 1926 – 76 näytellyt Wayne kuuluu yhä lännen- ja seikkailuelokuvien tunnetuimpiin tähtiin – käytännössä voi puhua ikonin asemasta.

Waynen ura lähti varsinaiseen nousuun vuonna 1939 valmistuneen lännenelokuvan Hyökkäys erämaassa jälkeen, vaikka hän oli jo ennen tuota esiintynyt yli 70 työssä. Waynen edustama sankarikuva kehittyi erityisesti 1940 – 50-lukujen kuluessa: se säilyi maskuliinisena, mutta sai myös ristiriitaisia, neuroottisia piirteitä.

Muistetuimmat elokuvansa John Wayne teki yhteistyössä sellaisten ohjaajien kuten John Fordin ja Howard Hawksin kanssa. Välillisesti hänen töissään heijastuvat Yhdysvaltain poliittinen ja kulttuurinen muutos aina 1930-luvulta 1970-luvulle asti. Waynen tähtikuvaa hahmotettaessa päällimmäisenä nousee esiin sen amerikkalaisuus, joka liittyi myös näyttelijän valkokankaan ulkopuoliseen persoonaan.

Seminaari pyrkii luomaan kokonaiskuvan niin Waynestä henkilönä kuin hänen urastaan. Luentojen aiheina ovat "John Wayne: tähtinäyttelijän ura", "Wayne kuumassa ja kylmässä sodassa" sekä "John Waynen lännenelokuvat". Tapahtuman yhteydessä esitetään luentojen lisäksi hänen testamenttityönsä, Don Siegelin 1976 ohjaama western Revolverimies. Seminaariin ja elokuvaesitykseen on vapaa pääsy.

Lisätietoja:
www.ouka.fi/oek/ajankohtaista  
www.ouka.fi/oek/ohjelmat

OULUN ELOKUVAKESKUS
NUKU, Hallituskatu 7, 2. krs
90100 OULU
www.ouka.fi/oek