OPPIMATERIAALIA TEKIJÄNOIKEUDESTA KOULUIHIN

Sarjakuvan voimalla piratismia vastaan.

Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus, Luovan työn tekijät ja yrittäjät (Lyhty), Opetushallitus ja opetusministeriö ovat tuottaneet oppimateriaalipaketin tekijänoikeuteen ja piratismiin liittyvistä asioista suomeksi ja ruotsiksi perusopetuksen vuosiluokille 7.-9. Materiaali kertoo kansantajuisesti, miksi tekijänoikeus on olemassa, mitä suojaa se antaa ja kenelle, mitä piratismi on, kuka oikeudenloukkauksista kärsii ja missä menee oikean ja väärän raja. Esimerkit on pyritty hakemaan oppilaiden läheltä – mm. kevyen musiikin ja sarjakuvan maailmasta.

Materiaalilla halutaan vastata ajankohtaiseen tiedontarpeeseen, joka nuorilla on tekijänoikeuden suhteen. Vuodenvaihteessa voimaantullut tekijänoikeuslain uudistus sisältää monia sääntöjä, jotka koskettavat nuorten arkipäivää. Opetushallitus suosittelee, että oppimateriaalia käytettäisiin mm. yhteiskuntaopin opetuksen tukena sekä media- ja kansalaiskasvatuksessa. Aineistolla halutaan tukea sitä, että nuoret oppisivat mm. arvioimaan toimintansa eettisyyttä, tunnistamaan oikean ja väärän, pohtimaan mediaan ja teknologiaan liittyviä eettisiä ja moraalisia arvoja sekä hyvinvointi- ja tasa-arvokysymyksiä. Tavoitteet on kirjattu perusopetuksen opetussuunnitelman perusteisiin.

Aineistopakettiin kuuluu ”Piraattitehtaan arvoitus”-sarjakuvalehti, opettajan opas, piirtoheitinkalvosarja ja PowerPoint-esitys sekä internetsivu www.piraattitehdas.fi , jolla on oppilaiden aineiston lisäksi lisämateriaalia opettajalle. Oppimateriaali toimitetaan kouluihin ensi viikolla.

Materiaalipaketin toteutti työryhmä: Lauri Kaira, Heikki Jokinen ja Anssi Rauhala. Ryhmää vetänyt projektinjohtaja Lauri Kaira on suunnitellut oppimateriaalikokonaisuuden ja mm. käsikirjoittanut sarjakuvan ja suunnitellut internetsivuston, toimittaja Heikki Jokinen on kirjoittanut opettajan oppaan ja sarjakuvan faktasivut. Graafikko Anssi Rauhala on kuvittanut aineiston sekä piirtänyt sarjakuvan.

Projektia tukivat taloudellisesti Opetusministeriö ja Suomen tekijänoikeudellinen yhdistys, johon kuuluu tekijänoikeuden asiantuntijoita mm. oikeudenomistaja- ja käyttäjätahoilta sekä tiedemaailmasta.

_ _ _

Lisätietoja:
– projektinjohtaja Lauri Kaira (Luovan työn tekijät ja yrittäjät), puh. 0400 503 554
– hallitusneuvos Jorma Waldén (opetusministeriö),
puh. (09) 160 77384
– ylitarkastaja Kristina Kaihari-Salminen (Opetushallitus), puh. (09) 7747 7222