Niagarassa ensimmäisenä ja ainoana maailman elokuvateatteriensi-ilta!

Perjantaina 7.3. Niagara tekee historiaa Suomen elokuvateatteritoiminnassa!

Maailman ainoana ja ensimmäisenä elokuvateatterina Niagarassa ensi-illassa 7.3. Julian Schnabelin elokuva LOU REED´S BERLIN (USA/UK 2007) -S- pit. 85 min

MAAILMAN ELOKUVATEATTERIENSI-ILLAN LEHDISTÖNÄYTÖS NIAGARASSA to 28.2. klo 10.00

Taiteen monitaituri Julian Schnabel on juuri tällä hetkellä esillä usealla rintamalla. Hänen Cannesissa parhaasta ohjauksesta palkittu elokuvansa PERHONEN LASIKUVUSSA (HUOM! Niagaran ohjelmistoa) on neljän Oscar-palkinnon ehdokas, hänen näyttelynsä aukeaa Kiasmassa 8.3. ja hänen elokuvansa LOU REED´S BERLIN aloittaa keväällä maailmanvalloituksen jonka aloituspisteenä on Niagara! Elokuva on esitetty ennen kaupallista elokuvateatteriensi-iltaa mm. Venetsian ja Toronton elokuvajuhlilla.

EPISODI LEHDEN ARVOSTELU ELOKUVASTA:

"REEDIN REVANSSI

Kun Lou Reedin kolmas sooloalbumi Berlin ilmestyi vuonna 1973, oli vastaanotto vaisu, jopa viileä. Albumia edelsi Reedin soolouran läpimurto, glam-henkinen Transformer, jonka lukuisten hittikappaleiden jälkeen Berlinin synkkä taiderock sai sekä ostavan yleisön että kriitikot puistelemaan päätään.
Ajan mittaan albumia on kuitenkin alettu arvostaa ja ymmärtää. Vuonna 2006 Reed palasi rakkauden loppua käsittelevän albuminsa huumehuuruiseen, rujoon maailmaan konserteissa, jotka newyorkilainen Julian Schnabel ohjasi ja tallensi elokuvaksi. Lou Reed’s Berlin on intensiivinen, tyylitajuisesti kuvattu konserttitaltiointi.
Vaikka nyt nähtävä konsertti onkin merkittävä rockhistoriallisesti, on paluun Berliniin täytynyt olla puhdistava kokemus erityisesti Reedille itselleen. Berlinin vastaanottoon pettynyt Reed ei lähtenyt aikanaan albuminsa kappaleiden kera konserttikiertueelle lainkaan. Reediltä veikin 33 vuotta esittää albumi kokonaisuudessaan yleisön edessä.
Reedin rinnalla esiintyvät muun muassa Antony and the Johnsons -yhtyeen keulakuva, emotionaalisella avoimuudellaan liikuttava Antony Hegarty sekä kirkasääninen brooklyniläinen nuorisokuoro. Antonyn ihon alle menevä tulkinta Candy Says -kappaleesta on kiehtovassa kontrastissa Reedin lakonisen ilmaisun kanssa. -NIINA HOLM
****
Julian Schnabelin ohjaama tyylikäs konserttitaltiointi todistaa Lou Reedin paluuta aikanaan heikosti menestyneen, mutta ajan myötä arvonnousun kokeneen Berlin-albuminsa äärelle.
—————————-
Julian Schnabel: PERHONEN LASIKUVUSSA (Le Scaphandre et le Papillon, Ranska/USA 2007) -K7- pituus: 112 min
NELJÄN OSCARIN EHDOKAS! CANNES 2007 – PARAS OHJAUS!
Ranskan Ellen päätoimittaja Jean-Dominique Bauby halvaantui 43-vuotiaana vuonna 1995. Vasen silmä toimi sen verran, että hän kykeni räpsyttämään muistelmansa avustajalleen – kirjain kerrallaan. Bauby kuvailee oman kehonsa vankina olevan miehen ahdistusta ja kertoo lennokkaita tarinoita paikoista, joissa hän käy omissa muistoissaan ja mielikuvituksen siivin.
Elokuva perustuu Baubyn kirjaan "Perhonen lasikuvussa" (WSOY 1997)

Ohjaajan näyttely aukeaa Kiasmassa 8.3.!

Julian Schnabelin (s.1953) debyyttinäyttely Mary Boone -galleriassa New Yorkissa vuonna 1979 oli sensaatio, joka nosti hänet hetkessä tuntemattomasta ravintolakokista taidemaailman halutuimmaksi tähdeksi. Hänestä tuli 1980-luvun yhdysvaltalaisen taiteen kiistelty ikoni; kriitikoiden parjaama ja keräilijöiden rakastama New Yorkin taidepiirien paha poika ja kauhukakara, joka tuli tunnetuksi yhtä paljon valtavan kokoisten teostensa kuin eksentrisen persoonansa kautta.

Runsaasta niukkaan
Kiasmassa näemme läpileikkauksen tuotteliaan taiteilijan urasta 1980-luvun alusta tähän päivään. Julian Schnabel toteutti varhaisempia teoksiaan epätavallisille materiaaleille, kuten suurille vedenpitäville pressuille. Hän täytti koko pinnan paksuihin maalikerroksiin lisätyillä objekteilla: rikotuilla astioilla tai maasta poimituilla, ajan muovaamilla ja jo historian omaavilla esineillä. Uudempien teosten hillitty ja jopa niukka muotokieli on täysi vastakohta näille ”lautasmaalauksille”.

Kiitetty elokuvaohjaaja
Julian Schnabel on todennut käyttävänsä mitä tahansa työvälinettä pystyäkseen ilmentämään omia mielihalujaan. Elokuvaohjaajanakin tunnettu taiteilija kokee itsensä taidemaalariksi kulloisestakin tekniikasta riippumatta. Vuonna 1995 Schnabel käsikirjoitti ja ohjasi elokuvan BASQUIAT ja tämän menestyksen jälkeen kaksi elokuvaa BEFORE NIGHT FALLS(1999) sekä PERHONEN LASIKUVUSSA (2007), joista jälkimmäisellä hän voitti parhaan ohjaajan palkinnon Cannesin elokuvajuhlilla vuonna 2007.

Terveisin: Juha Elomäki juha.elomaki@elokuvakeskus.fi 050 359 1357