Myös Kiteelle eläkeläisten elokuvakerho

Eläkeläisten elokuvakerho Hopeatähti aloitti toimintansa joulukuussa 2005 Joensuussa ensimmäisenä eläkeläisten elokuvakerhona Suomessa. Jo ensimmäisen elokuvan (Lupaus, 173 katsojaa) saaman suosio osoitti, että tällaiselle toiminnalle oli tilausta.

Nyt eläkeläisten elokuvakerhotoiminta aloitetaan myös Kiteellä. Elokuvakerho Kiteen Hopeatähden tarkoituksena on luoda eläkeläisille uusi virkistysmahdollisuus heidän omilla ehdoillaan. Kerhon tavoitteena on pysyä mahdollisimman vapaamuotoisena. Osallistuminen elokuvakerhon esityksiin perustuu vapaaehtoisuuteen. Jäsenmaksua ei ole. Järjestelyistä vastaavat Kino-Hovi ja Kiteen kulttuuritoimi. Yhteistyökumppaneina toimivat mm. eläkeläisjärjestöt. Myös Kiteen Hopeatähti luo historiaa, sillä se on ensimmäinen maaseudulla toimiva varttuneen väen elokuvakerho. Esityksiin ovat tervetulleita myös esim. työttömät.

Toiminta alkaa keskiviikkona 14.2., jolloin nähdään Timo Koivusalon elokuva KALTEVA TORNI. Seuraava esitys on keskiviikkona 14.3. ja silloin nähdään mm. Kiteellä ja Tohmajärvellä viime kesänä ja syksynä filmattu Nanna Huolmanin ohjaama elokuva AAVAN MEREN TÄLLÄ PUOLEN. Huhtikuun esityksen järjestäminen riippuu näiden kahden elokuvan saamasta vastaanotosta.

Timo Koivusalon tuottama Kalteva torni on lämminhenkinen kuvaus erilaisuudesta. Se on elokuva taitekohdasta, jossa unelmat muuttuvat muistoiksi. Tarina toivosta ja toisistaan välittämisestä, siitä mitä tapahtuu, kun yhdessä miehessä asuu kaksi ihmistä, joista toinen on tietoinen toisen olemassaolosta, mutta toinen ei. Liikuttava kertomus paosta vapauteen, joka heittää kolme erilaista ja eri sukupolvea olevaa ihmistä yhdessä keskelle Eurooppaa. Koivusalo on laatinut elokuvan käsikirjoituksen ja ohjannut sen. Rooleissa nähdään mm. Martti Suosalo, Liisa Kuoppamäki, Seela Sella ja Siiri Suosalo.

Nanna Huolmanin ohjaama Aavan meren tällä puolen, alkuperäiseltä nimeltään Kid Svensk, on kasvutarina ja tie-elokuva nuoren tytön identiteetin etsimisestä ja seksuaalisuuden heräämisestä. Eletään vuotta 1984 Ruotsissa. 12-vuotiaan Kirsin, tai Kidin kuten hän haluaa itseään kutsuttavan, elämä romahtaa. Juuri kun Kid on voittanut Göteborgin radion järjestämän essee- kilpailun ja saanut palkinnoksi unelmien kesätyöpaikan radiosta, hänen äitinsä Ester päättää ottaa hänet mukaansa kotiseudulleen Pohjois-Karjalaan. Matkakumppaneiksi he saavat Esterin ystävän Sirkan ja tämän 13-vuotiaan pojan Jampen. Matkan aikana valheiden verkko uhkaa tuhota tyttären ja äidin suhteet täysin. Kid tuntee olevansa eksyksissä ja täysin yksin. Hän on myös loukussa aikuisuuden ja lapsuuden, itsensä ja äitinsä sekä halujensa ja vihansa välissä. Elokuvan pääosissa nähdään Mia Saarinen, Milka Ahlroth, Jim Rautiainen, Mari Rantasila ja Timo Tuominen. Elokuvan Suomen ensi-ilta on 9.3., myös Kiteellä.

Esitykset alkavat klo 13.00 Elokuvateatteri Kino-Hovissa. Näytösten alkamisaika on valittu juuri eläkeläisiä ajatellen. Hinnaltaan elokuvat ovat myös normaaliesityksiä edullisempia: 6,50 € tai 4,50 € riippuen siitä, onko elokuva juuri tullut ohjelmistoon vai onko se jo vanhempaa ohjelmistoa.

Koska kysymyksessä on elokuvakerho, esityksen jälkeen on mahdollista keskustella elokuvan herättämistä ajatuksista. Osallistuminen keskusteluun on täysin vapaaehtoista – mukana voi olla vain kuuntelemassa. Elokuvat esittelee ja keskustelua luotsaa Marjatta Varpainen.

Kevätkauden 2007 Hopeatähti-esitykset:
Ke 14.2. klo 13.00 KALTEVA TORNI Liput 4,5 €, esityksen kesto n. 1 h 35 min.
Ke 14.3. klo 13.00 AAVAN MEREN TÄLLÄ PUOLEN Liput 6,5 €, esityksen kesto n. 1 h 30 min.

Lisätietoja: Marjatta Varpainen 040-7489 697 tai Sari Peltonen 0500-678 600