Metropolitan-oopperan elokuvateatteriesitykset Finnkinossa jatkuvat

Finnkinon tiedote 3.11.2008 

Menestyksekkäästi Salomella alkaneet New Yorkin Metropolitan-oopperan suorat lähetykset Finnkinon elokuvateattereissa jatkuvat lauantaina John Adamsin oopperalla Doctor Atomic. Pääroolin laulaa baritoni Gerald Finley.

Kymmenen teräväpiirtokameraa välittävät oopperaelämyksen elokuvayleisölle. Illan emäntänä toimii mezzosopraano Susan Graham, joka johdattaa elokuvayleisön myös kulissientakaiseen maailmaan. Doctor Atomic on John Adamsin ensimmäinen ooppera Metropolitanin lavalla. Se kertoo atomipommin isästä J. Robert Oppenheimerista ja hänen johtamiensa tiedemiesten valmistautumisesta historian ensimmäiseen ydinkokeeseen kesällä 1945 Uudessa Meksikossa.

Libreton on kirjoittanut Peter Sellars alkuperäislähteiden, mm. aiemmin salaisten viranomaisasiakirjojen pohjalta. Hän myös haastatteli Manhattan-projektissa työskennelleitä. Metropolitanin produktio on saanut New Yorkin lehdissä ylistävät arviot. New York Magazine kutsui sitä mestariteokseksi, New Yorkerin mukaan ooppera on harvinaisen kaunis, ja Newsweek piti sitä lumoavana.

Finleyn lisäksi esityksessä laulavat Sasha Cooke (Kitty Oppenheimer), Richard Paul Fink (Edward Teller) sekä Metropolitanin debutantit Eric Owens (Leslie Groves) ja Meredith Arwady (Pasqualita).

Oopperan johtaa New Yorkin filharmonikoiden tuleva musiikillinen johtaja Alan Gilbert. Tämä on myös hänelle ensiesiintyminen Metissä.

Doctor Atomic on brittiläisen elokuvaohjaajan Penny Woolcockin ensimmäinen oopperaohjaus. Hän on jo aiemmin tehnyt yhteistyötä Adamsin kanssa ohjaamalla Klinghofferin kuolema –oopperasta tehdyn elokuvan vuonna 2003.

Lavastajana toimi Julian Crouch, puvustus Catherine Zuber, valaistus Brian MacDevitt, koreografia Andrew Dawson, äänisuunnittelu Mark Grey, videosuunnittelu Leo Warner ja Mark Grimmer (Fifty Nine Productions). Suoran satelliittilähetyksen ohjaa Gary Halvarson ja Jay Saks vastaa äänituotannosta. Doctor Atomic välitetään New Yorkista elokuvateattereihin kautta maailman, Pohjois- ja Etelä-Amerikkaan, Lähi-itään ja Eurooppaan. Oopperakausi jatkuu Doctor Atomicin jälkeen 22.11. Faustin tuomio -oopperalla. Koko kausi käsittää kymmenen oopperaa, josta lisätietoa www.finnkino.fi.

Lisätiedot: Reijo Jämes 040-5013563 / Kaj Itämäki 0400-465835.

Kuvamateriaalia oopperasta –> http://loader.eurorscg.fi/tests/finnkino/met/