Matti Kassilalle elokuvataiteen valtionpalkinto

Opetusministeriön ylijohtaja Riitta Kaivosoja luovutti elokuvataiteen, kuvataiteen, rakennustaiteen ja valokuvataiteen valtionpalkinnot maanantaina Helsingissä.

Valtion elokuvataidetoimikunnan myöntämän elokuvataiteen valtionpalkinnon sai elokuvaohjaaja Matti Kassila, valtion kuvataidetoimikunnan myöntämän kuvataiteen valtionpalkinnon sai taidemaalari Kristiina Uusitalo, valtion rakennustaidetoimikunnan myöntämän rakennustaiteen valtionpalkinnon sai Arkkitehtityöhuone APRT eli arkkitehdit Aaro Artto, Teemu Palo, Yrjö Rossi ja Hannu Tikka ja valtion valokuvataidetoimikunnan myöntämän valokuvataiteen valtionpalkinnon sai valokuvaaja Elina Brotherus. Palkinnot ovat suuruudeltaan 15 000 euroa.

Valtion elokuvataidetoimikunnan palkintoperustelut

Matti Kassilan (s. 1924) pitkä ja monipuolinen ura elokuvataiteen parissa alkoi jo 40-luvulla legendaarisen T.J. Särkän johtamassa Suomen Filmiteollisuus -yhtiössä. Kassilan yhteydessä ensimmäisenä yleensä mainitaan Komisario Palmu -filmatisoinnit, joiden arvo suomalaisten elokuvien joukossa tunnustetaan varauksetta. Fiktiivisten ohjaustöidensä lisäksi Matti Kassila on kuitenkin tehnyt myös lukuisia dokumentteja sekä näytelmäohjauksia ja kirjoja. Erilaisten töidensä kautta Kassila on ollut ja on yhä merkittävä suomalainen elokuvavaikuttaja, jonka näkemys elokuvataiteen kehittämisestä on osoittautunut tarkaksi ja johdonmukaiseksi. Elokuvaohjaajana ja kulttuurivaikuttajana Matti Kassila on nähnyt elokuvamaailman muuttuvan moneen kertaan, mutta hän on onnistuneesti kyennyt muuttumaan ajan mukana. Esimerkiksi Kassilan 60-luvun alun jälkeiset hyvinkin erilaiset työt ovat paitsi antoisia ajankuvia, myös varmaa ammattitaitoa osoittavia, todellisia elokuvia.

Elokuvissa, kuten muissakin taiteissa, vasta ajan kuluminen kertoo, mitkä teokset ovat vaikuttavia ja aikaa kestäviä. Muun muassa Pro Finlandialla palkitun Matti Kassilan elämäntyö elokuvataiteen parissa jättää kiistatta vahvan jälkensä suomalaisen elokuvan historiaan.

Lisätietoja:
– elokuvataide: taidesihteeri Mari Karikoski
, taiteen keskustoimikunta, puh. (09) 1607 7064

Linkki: Opetusministeriön tiedote