Kotimaiset elokuvat ylittivät viikonloppuna miljoonan katsojan rajan

Suomen elokuvasäätiön tiedote 13.9.2010

Kotimaiset elokuvat ovat keränneet tämän vuoden aikana jo yli miljoona katsojaa. Kotimaisten elokuvien katsojamäärät ovat nousseet noin 17 prosenttia viime vuoden vastaavasta ajanjaksosta. Vuonna 2009 miljoonan katsojan raja ei ylittynyt koko vuonna. Kaiken kaikkiaan elokuvissakäynnit ovat lisääntyneet noin kuusi prosenttia edellisvuodesta.

Vuoden katsotuin kotimainen elokuva on Mari Rantasilan ohjaama ja Kinotar Oy:n tuottama Risto Räppääjä ja polkupyörävaras, joka on kerännyt jo 320 000 katsojaa. Räppääjä on tähänastisen vuoden kaikista elokuvista toiseksi katsotuin, vain Sinkkuelämää 2:lla on hieman enemmän katsojia, noin 330 000. Risto Räppääjä on menestynyt erinomaisesti vuonna, jolloin kansainväliset koko perheen elokuvat kuten Liisa Ihmemaassa ovat myös keränneet suuria yleisöjä.

Suomalaista aikuisyleisöä on puhutellut Kari Väänäsen ohjaama ja MatilaRöhr Nordiskin tuottama Havukka-ahon ajattelija 211 000 kävijällään. Kolmas yli 100 000 katsojaa kerännyt elokuva on Marja Pyykön ohjaama, Solar Filmsin tuottama nuorisoelokuva Sisko tahtoisin jäädä. Elokuva on koonnut jo lähes 120 000 kävijää elokuisen ensi-iltansa jälkeen ja on edelleen kymmenen katsotuimman elokuvan joukossa. Arto Halosen viime perjantaina ensi-iltaan tullut Prinsessa avasi myös hienosti, elokuvalla on ennakkonäytökset mukaan lukien jo lähes 30 000 katsojaa.

Tänä vuonna myös kotimaiset dokumenttielokuvat ovat menestyneet poikkeuksellisen hienosti. Vuoden 16:a kotimaisesta ensi-illasta seitsemän ovat olleet dokumenttielokuvia ja nämä dokumentit ovat keränneet yli 10 prosenttia kaikista kotimaisten elokuvien katsojista. Katsotuin dokumenttielokuva tällä hetkellä on Joonas Neuvosen Reindeerspotting – pako joulumaasta 64 000 katsojalla. Joonas Berghällin ja Mika Hotakaisen Miesten vuoro lähestyy 35 000 katsojan rajaa ja viikko sitten ensi-iltaan tullut Mika Kaurismäen Vesku, elokuva Vesa-Matti Loirista on samoin matkalla kohti kymmeniä tuhansia katsojia.

Menestyksen taustalla on useita tekijöitä. Elokuvan vahvistunut julkinen rahoitus näkyy ainakin dokumenttien menestyksen taustalla. Samoin elokuvateattereiden digitoinnin edistäminen on mahdollistanut kotimaiset ensi-illat entistä useammalla valkokankaalla ja myös pienemmillä paikkakunnilla. Kun aiemmin dokumenttielokuvasta oli levityksessä 2–5 filmikopiota, nyt Reindeerspotting ja Vesku ovat jakelussa 30–40 valkokankaalla samaan aikaan. Myös fiktioiden kopiomäärä on noussut digitoinnin myötä. Tällöin kaikki paikkakunnat hyötyvät elokuvan ensi-iltajulkisuudesta eikä elokuvaa jouduta odottamaan paikkakunnalle kohtuuttoman kauan. Elokuvasäätiö pitää alueellista tasa-arvoisuutta tärkeänä periaatteena. Valtaosa säätiön digitointituesta suunnataankin pienempiin kaupunkeihin. Vuoden loppuun mennessä maan lähes 300 elokuvasalista on digitoitu 30 prosenttia.

Kaikkien kotimaisten elokuvien katsojaluvut löytyvät elokuvasäätiön www-sivuilta osoitteesta http://www.ses.fi/fi/katsojaluvut10.asp

Syksyn aikana on luvassa vielä kuusi kotimaista ensi-iltaa, seuraavana vuorossa on Timo Koivusalon suurelokuva Täällä Pohjantähden alla 2, joka avaa teattereissa 24.9. Kaikki tulevat ensi-iltaelokuvat löytyvät myös säätiön sivuilta: www.ses.fi

Lisätietoja:

Irina Krohn
Suomen elokuvasäätiö
p. (09) 6220 300